Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Αυξάνει τιμές στόχους για Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, μειώνει για ΕΤΕ - Υποβαθμίζει εκτιμήσεις για τα κέρδη 2018-2019

Citigroup: Αυξάνει τιμές στόχους για Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, μειώνει για ΕΤΕ - Υποβαθμίζει εκτιμήσεις για τα κέρδη 2018-2019
Η Citigroup διατηρεί τη σύσταση buy (αγορά) μόνο για την Alpha Bank και neutral για Πειραιώς, Εθνική και Eurobank
Σε αύξηση των τιμών στόχων των τριών ελληνικών τραπεζών, πλην της Εθνικής, προχώρησε η Citigroup, διατηρώντας τη σύσταση buy (αγορά) μόνο για την Alpha Bank και neutral για Πειραιώς, Εθνική και Eurobank.
Ειδικότερα, στην τελευταία 41σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Staying Neutral on Weak Forecast Profitability, Alpha Remains Preferred Exposure" (Παραμένοντας ουδέτερη στην αδύναμη εκτίμηση κερδοφορίας, η Alpha παραμένει προτιμώμενη έκθεση) που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Citigroup τοποθετεί τη νέα τιμή στόχο της Alpha Bank στα 2,68 ευρώ, από 2,16 ευρώ, της Πειραιώς στα 3,99 ευρώ, από 3,10 ευρώ προηγουμένως, της Eurobank στα 1,17 από 0,80 ευρώ, ενώ για την Εθνική η τιμή στόχος μειώθηκε στα 0,32 από 0,33 ευρώ προηγουμένως.



Επίσης, η Citigroup μείωσε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών κατά 47% το 2018 και κατά 29% το 2019.



Ο κλάδος αναμένει τα αποτελέσματα του stress test, με τις περισσότερες εκτιμήσεις να αναφέρουν ο κλάδος έχουν επαρκή κεφάλαια ακόμη και στο δυσμενές σενάριο.



Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Citigroup, τα αποτελέσματα των stress tests για τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες αναμένεται να ανακοινωθούν στις 4-5 Μαΐου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, και οι τέσσερις τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια ακόμη και κάτω από το αρνητικό σενάριο, με τους αναλυτές της Citigroup να αποδέχονται αυτήν την εκτίμηση, δεδομένης της ενισχυμένης θέσης του αρχικού κεφαλαίου, της βελτιωμένης κάλυψης των προβλέψεων μετά την εφαρμογή του IFSR 9 και τις συγκρατημένες μακροοικονομικές παραδοχές σε σχέση με το τεστ του 2015.
Εκτιμά, δε, ότι με βάση τα κεφαλαιακά αποθέματα η Alpha Bank θα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα και στο βασικό και στο αρνητικό σενάριο.

Σε τροχιά η προσπάθεια μείωσης των NPE, αλλά με προκλήσεις οι στόχοι

Το 2017 οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες πέτυχαν μείωση κατά 8,6 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, υψηλότερα από τους στόχους κατά 0,8 δισ. ευρώ.
Οι ομάδες διαχείρισης 2018-19 πρέπει να ενισχυθούν, καθώς οι στόχοι για το 2018 και το 2019 είναι μειωση 12,9 δισ. και 16,4 δισ. αντίστοιχα.
Μάλιστα, η Citigroup θέτει τρεις βασικούς καταλύτες της μείωσης:
- Υψηλότερες νέες εισροές: Οι εισροές νέων ΝΡΕ για την περίοδο έως το 2019 αυξάνονται
κατά 1,2 δισ., ενώ η εξυγίανση των δανείων είναι χαμηλότερη κατά 2,5 δισ.
Οι τράπεζες έχουν ενσωματώσει στα μοντέλα τους τις χειρότερες μακροοικονομικές παραδοχές σε σύγκριση με τις προηγούμενες (αύξηση του ΑΕΠ, διαθέσιμο εισόδημα) που επηρέασαν τα ποσοστά αναχρηματοδότησης και τις καθαρές εισροές ΝΡΕ.
- Ταχείες πωλήσεις, κυρίως στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο: Οι τράπεζες στοχεύουν τώρα σε
πρόσθετες πωλήσεις ύψους 4,7 δισ. ευρώ έως το 2019 (11,6 δισ. συνολικά).
- Υψηλότερες διαγραφές: Οι τράπεζες αυξάνουν το ποσό των διαγραφών κατά περίπου 1,2 δισ.
κυρίως στο χαρτοφυλάκιο λιανικής.



Πίεση στα NII

Οι εντατικές προσπάθειες αναδιάρθρωσης και η συνεχιζόμενη απομόχλευση σκεί πίεση στα έσοδα από τόκους, γεγονός που οδήγησε τη Citigroup να αναθεωρήσει προς τα κάτω την εκτίμηση στα NII κατά 9% φέτος και 8% το 2019.





Αυξημένο κόστος κινδύνου

Το κόστος κινδύνου του περασμένου έτους παρέμεινε αυξημένο κατά μέσο όρο μεταξύ 1,5% και 3,3%
ξεπερνώντας την καθοδήγηση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας και της Πειραιώς.
Ο κίνδυνος εκτέλεσης που σχετίζεται με τους πιο απαιτητικούς στόχους μείωσης των NPE το 2018-19 και οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι ωθεί τη Citigroup να είναι πιο προσεκτική όσον αφορά τις εκτιμήσεις των προβλέψεων.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης