Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε χαμηλό άνω των 4 εβδομάδων ο χρυσός - Πτώση 1,1%, στα 1.324 δολ. ανά ουγγιά

Σε χαμηλό άνω των 4 εβδομάδων ο χρυσός - Πτώση 1,1%, στα 1.324 δολ. ανά ουγγιά

Με ισχυρές απώλειες 1,1% έκλεισε ο χρυσός, υποχωρώντας μάλιστα σε χαμηλό άνω των τεσσάρων εβδομάδων

Με ισχυρές απώλειες έκλεισε σήμερα (23/4/2018) ο χρυσός, υποχωρώντας μάλιστα σε χαμηλό άνω των τεσσάρων εβδομάδων, καθώς το δολάριο ανακάμπτει έναντι των υπολοίπων σημαντικών νομισμάτων.
Οι προσδοκίες των επενδυτών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) θα προχωρήσει σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής βοήθησαν επίσης στην άνοδο του δολαρίου, ενώ η αποκλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων φαίνεται ότι απομακρύνει τους επενδυτές από το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού.
Εν τω μεταξύ, οι αυξημένες προσδοκίες για μια πιο «επιθετική» αύξηση των επιτοκίων από τη Fed ωθούν ανησυχητικά υψηλότερα τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, με το επιτόκιο του 10ετούς να πλησιάζει το ψυχολογικό όριο του 3%.
Αξιοσημείωτο είναι ότι παρόμοια επίπεδα στο 10ετές κόστος δανεισμού των ΗΠΑ είχαν πυροδοτήσει νωρίτερα αυτό το έτος το «κύμα» διόρθωσης στη Wall Street.
Η άνοδος στα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων έρχεται καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες για συνολικά τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed εντός του 2018, αντί των τριών που αναμένονταν έως τώρα.
Σημειώνεται ότι το βασικό επιτόκιο της Fed βρίσκεται σήμερα στο εύρος 1,5% - 1,75% και οι περισσότεροι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας αναμένουν ότι θα ανέλθει στο 3,1% - 3,6% έως το 2020.
Στην αύξηση των προσδοκιών για περισσότερες αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων συνέβαλαν και ορισμένα θετικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, άνοδο κατέγραψε ο δείκτης PMI των ΗΠΑ τον Απρίλιο 2018, αντικατοπτρίζοντας μία τόνωση της δραστηριότητας στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Ειδικότερα, ο PMI διαμορφώθηκε στις 54,8 μονάδες, από 54,2 τον Μάρτιο 2018.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι οι πωλήσεις υπαρχουσών κατοικιών στις ΗΠΑ, κατέγραψαν τον Μάρτιο του 2018 αύξηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR), οι μεταπωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν κατά 1,1%, στις 5,60 εκατ. μονάδες τον Μάρτιο του 2018, ενώ οι πωλήσεις του Φεβρουαρίου παρέμειναν αμετάβλητες.
Ήταν ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας αύξησης για τις πωλήσεις υπαρχουσών κατοικιών, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% των πωλήσεων σπιτιών στις ΗΠΑ.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε με απώλειες 1,1% ή 14,30 δολ., στα 1.324 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,7% έναντι του δολαρίου, στο 1,22 δολ., ενώ το αμερικανικό νόμισμα ενισχυόταν κατά 1% έναντι του γιεν, στα 108,7 γιεν.
Σημειώνεται ότι το ενδυναμωμένο δολάριο τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθίσταται ακριβότερη η αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης