Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Αχαρτογράφητα νερά οι αγορές ομολόγων μετά την αποχώρηση της ΕΚΤ – Μειώστε την έκθεσή σας

Citigroup: Αχαρτογράφητα νερά οι αγορές ομολόγων μετά την αποχώρηση της ΕΚΤ – Μειώστε την έκθεσή σας
Αύξηση της μεταβλητότητας αναμένει για τις αγορές ομολόγων η Citigroup
Καμία από τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις για την αγορά ομολόγων δεν έχει επιβεβαιωθεί, όπως τονίζουν οι στρατηγικοί αναλυτές της Citigroup.
Δύο ήταν οι βασικές εκτιμήσεις: α. ότι στο α’ εξάμηνο του 2018 η αγορά θα είναι όπως ήταν και το 2017 και β. ότι τα ομόλογα με καλό επενδυτικό «βαθμό» θα ξεπερνούσαν αυτά υψηλών αποδόσεων.
Σε πλήρη αντίθεση με τις προβλέψεις τόσο τα ομόλογα investment grade όσο και τα junk ομόλογα βούλιαξαν τους προηγούμενους μήνες, καθώς υπήρξε έκρηξη των αποδόσεων, ενώ η έντονη άνοδος του VΙΧ αλλά και ο φόβος εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας διατήρησε αυτήν την τάση.



Παράλληλα τα junk ομόλογα είχαν καλύτερη πορεία από τα ομόλογα investment grade.



Όπως, λοιπόν, σημειώνει ο ειδικός αναλυτής της Citi, Hans Lorenzen «το 2018 δεν πάει όπως ήταν το σχέδιο», με αποτέλεσμα να αναρωτιέται εάν αυτή η πορεία είναι αποτέλεσμα «ατυχών συμπτώσεων» ή τελικά συμβαίνει κάτι βαθύτερο;




Το παράδοξο καθίσταται ακόμη πιο έντονο, καθώς τα θεμελιώδη δεδομένα σε ό,τι αφορά τις πιστώσεις των επιχειρήσεων παραμένουν ισχυρά, συμπεριλαμβανομένης και της απομόχλευσης των 25 μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου.



Ταυτόχρονα υπάρχουν περισσότερες αναβαθμίσεις των πιστοληπτικών αξιολογήσεων απ’ ότι υποβαθμίσεις.



Στους περαιτέρω παράγοντες στήριξης είναι το αγοραστικό κρεσέντο ομολόγων εκ μέρους της ΕΚΤ και το γεγονός ότι παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ έχει αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων αυτό δεν έχει επηρεάσει σημαντικά τις αποταμιεύσεις.
Ενώ, λοιπόν, όπως τονίζει η Citi τα θεμελιώδη τάσσονται υπέρ ενός «σφιχτού» πιστωτικού spread



... αυτό δεν συμβαίνει.
Όμως τι συνέβη;
Ένα από τα αγαπημένα γραφήματα του Lorenzen είναι αυτό που δείχνει το αγοραστικό κρεσέντο που ακολούθησαν οι κεντρικές τράπεζες την τελευταία 10ετία.



Ο αναλυτής της Citi τονίζει ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν δημιουργήσει ένα φαινόμενο ανωμαλίας και μάλιστα αυτό αποτυπώνεται στα ακόλουθα:

- Εκροές κεφαλαίων από τα κρατικά ομόλογα σε ομόλογα investment grade (αλλά και υψηλών αποδόσεων),
- Αύξηση της ζήτησης από ιδιώτες και
- Οι ποσότητες είχαν μειωθεί από τον Ιανουάριο του 2018.



Όμως καθώς οι αγορές της κεντρικής τράπεζας μειώνονται, η ισορροπία θα αλλάξει, εκ νέου, οδηγώντας σε ακόμη υψηλότερα spreads.
Όλοι γνωρίζουν ότι το QE πλησιάζει στο τέλος του.
Φυσικά από τη στιγμή που η ΕΚΤ αγοράζει μόνο ομόλογα investment grade, τότε σε αυτά, υποθετικά, θα υπάρξει πρόβλημα.
Όμως το QE είχε μεγάλη επίδραση και στα ομόλογα υψηλών αποδόσεων.



Βέβαια οι επενδυτές ζούσαν μία πραγματική ευτυχία εδώ και αρκετά χρόνια, όταν όλες οι κεντρικές τράπεζες εφάρμοζαν πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Φυσικά αυτό αλλάζει και εντός των επόμενων μηνών έρχεται και η διακοπή από την ΕΚΤ.



Αν και οι κεντρικές τράπεζες μειώνουν τη ρευστότητα που ρίχνουν στις αγορές, υπάρχει αύξηση κατά ένα τρισ. δολάρια των απαιτήσεων ιδιωτικού δανεισμού το 2018.
Με ποιο ύψος αποδόσεων ή τιμών μετοχών θα καλυφθούν αυτές οι ανάγκες;



Όπως όλα δείχνουν η χρηματοδότηση του χρέους το πιθανότερο είναι ότι θα ενισχυθεί, καθώς οι αποδόσεις αυξάνονται και ο μεγαλύτερος αγοραστής, δηλαδή η ΕΚΤ, προετοιμάζεται να εξέλθει των αγορών.



Αυτό μας ξαναφέρνει στο αρχικό ερώτημα: η έξοδος της ΕΚΤ θα προκαλέσει το επόμενο κραχ;
Σύμφωνα με τον Lorenzen από τη στιγμή που οι αγορές γνωρίζουν ότι η ΕΚΤ θα εξέλθει ούτως ή άλλως δύσκολα αυτή η κίνηση θα είναι αρκετή για να προκαλέσει ένα νέο κραχ στις αγορές ομολόγων.



Τι θα μπορούσε, λοιπόν, να συμβεί;
Η πιο σίγουρη απάντηση είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχο ιστορικό προηγούμενο.
Πιθανώς να υπάρξει αύξηση της μεταβλητότητας.



Με απλά λόγια και οι αγορές ομολόγων θα βρεθούν σε αχαρτογράφητα ύδατα, κάτι το οποίο θα πρέπει να σκεφθούν οι επενδυτές προκειμένου να προσαρμόσουν τις τακτικές τους.



Όπως καταλήγει ο Lorenzen: η εποχή των «παχέων αγελάδων» με την αμέτρητη ρευστότητα που παρείχαν οι κεντρικές τράπεζες έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, κάτι που οδηγεί σε αύξηση του ρίσκου για μία τευτονική κίνηση στις αγορές ομολόγων, γεγονός που οδηγεί τη Citi σε όλο και χαμηλότερες τοποθετήσεις σε αυτές.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης