Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι επόμενοι «5 σταθμοί» για συνολική συμφωνία – Πρωτογενές πλεόνασμα 4% για το 2017

Οι επόμενοι «5 σταθμοί» για συνολική συμφωνία – Πρωτογενές πλεόνασμα 4% για το 2017
Ότι δεν κατάφερε στην Ουάσιγκτον, από την οποία η ελληνική αποστολή επιστρέφει με «άδεια χέρια» θα το προσπαθήσει στις επόμενες συνόδους
Στους επόμενους σταθμούς της διαδρομής, μέχρι τις 20 Αυγούστου 2018 που ολοκληρώνεται το 3ο μνημόνιο, εστιάζει τώρα η κυβέρνηση τις προσπάθειές της σοβαρά προβληματισμένη από τα αρνητικά συμπεράσματα που αποκόμισε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών από τις επαφές που είχε με τα στελέχη του ΔΝΤ.
Ότι δεν κατάφερε στην Ουάσιγκτον, από την οποία η ελληνική αποστολή επιστρέφει με «άδεια χέρια» θα το προσπαθήσει στις επόμενες συνόδους.
Πρώτος σταθμός η σημερινή ανακοίνωση από την Eurostat, των οριστικών στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα που κατάφερε η χώρα το περασμένο έτος και το οποίο κινήθηκε μακράν του στόχου 1,75% του ΑΕΠ, κλείνοντας 4% χωρίς μάλιστα να υπολογίζεται στο ύψος αυτό το ποσό του 1,1 δισ. ευρώ που χορηγήθηκε σε αδύναμες εισοδηματικά κοινωνικές ομάδες, τον περασμένο Δεκέμβριο.
Τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι το μοναδικό «όπλο» στα ελληνικά χέρια για να μπορέσει να να αποκρούσει τις πιέσεις που ασκούνται-κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ- για επίσπευση ψηφισμένων μέτρων όπως η μείωση του αφορολογήτου ορίου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το Ταμείο δεν έχει άρει ακόμα τις πιέσεις του για εφαρμογή του μειωμένου αφορολόγητου από το 2019 (μαζί δηλαδή με την περικοπή των συντάξεων) και προσδιόρισαν το τέλος της μεγάλης αυτής «μάχης» τον Ιούνιο, προαναγγέλλοντας τεχνικές συζητήσεις, τηλεδιάσκεψη και διά ζώσης διαβουλεύσεις με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.
Σημειώνεται ότι η περικοπή κατά 3.000 ευρώ του αφορολόγητου ποσού  ανεξάρτητα, αν θα είναι πρόωρη από το 2019 ή κανονική  από το 2020, θα φέρει έξτρα φόρους έως 650 ευρώ σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.   
Ακολουθεί το άτυπο Eurogroup της Σόφιας στις 27 Απριλίου, όπου θα κυριαρχήσει η παρουσίαση του τελικού κειμένου του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης για τη μεταμνημονιακή εποχή, μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν με προτροπή και των εταίρων.
Οι παρατηρήσεις που έχουν κάνει συνολικά οι θεσμοί επί του αρχικού κειμένου φθάνουν τουλάχιστον τις 25, σύμφωνα με ελληνικές πηγές.
Έτσι το κείμενο γράφεται ξανά από την αρχή και με αλλαγές στις παραγράφους που αφορούν τον κατώτατο μισθό, τις συλλογικές συμβάσεις και την αντικατάσταση του ΕΚΑΣ από ένα νέο επίδομα που ήταν και οι πρώτες «κόκκινες μολυβιές» από τις Βρυξέλλες.
Στην ίδια σύνοδο θα γίνει μία νέα προσπάθεια σύγκλισης των θεσμών στο θέμα του χρέους και ειδικότερα στις διαφορές που έχει το Βερολίνο με το ΔΝΤ για τον αυτόματο μηχανισμό απομείωσης. Το Ταμείο ζητά πιο μεγάλες παρεμβάσεις στο χρέος (αναδιάρθρωση και του δανείου του ESM πέραν αυτού του EFSF) κάτι που λειτουργεί υποστηρικτικά για την Ελλάδα.
Ζητά επίσης ο μηχανισμός για το χρέος να λειτουργεί στα πρότυπα του «κόφτη» στις δαπάνες και να είναι ανεξάρτητος των αποφάσεων από το Eurogroup.
Έπεται το Eurogroup της 24ης Μαΐου που έχει σημαδευτεί στο ημερολόγιο των δανειστών για την σύναψη τεχνικής συμφωνίας με την ελληνική πλευρά επί των 88 προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης, πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο.
Ακολουθεί από τον Ιούνιο τον πλέον κομβικό μήνα το ορόσημο για μία πλήρη συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Δύσκολα όμως θα επιτευχθεί όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί οι δανειστές και ότι το πιο πιθανό σενάριο για αυτό γεγονός είναι η σύνοδος της 12ης Ιουλίου.
Στις 21 Αυγούστου εκπνέει το 3ο Μνημόνιο και ακολουθεί η κυβερνητική φιέστα πριν η χώρα μπει στο νέο πρόγραμμα αυξημένης επιτήρησης από τους 4 εκπροσώπους των πιστωτών.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης