Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Εκλογές «πολέμου» για τον Erdogan; Πόσο πιθανό είναι ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Εκλογές «πολέμου» για τον Erdogan; Πόσο πιθανό είναι ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο
Πόσο πιθανό είναι ένα θερμό επεισόδιο μέχρι τις 24 Ιουνίου;
Από την ώρα που ο Τούρκος Πρόεδρος αποφάσισε να πάει σε (πολύ) πρόωρες διπλές εκλογές στις 24 Ιουνίου, ένα κύμα προβληματισμού έως και αγωνίας κατέλαβε την ελληνική κοινή γνώμη.
Μέσα στο κλίμα κρίσης που έχει διαμορφωθεί, ιδιαίτερα από τις αρχές του έτους και μετά, με την τουρκική προκλητικότητα να εντείνεται, ειναι απόλυτα λογικό να υπάρχει προβληματισμός για τα ελληνοτουρκικά.

Τα ερωτήματα αρκετά, τα οποία πολλά από αυτά διατυπώνονται περισσότερο λόγω επηρεασμού της κοινής γνώμης από τα τρομολαγνικά ΜΜΕ είτε της Τουρκίας ή/και της χώρας μας. Θα προσπαθήσουμε, όσο είναι δυνατόν αυτή τη χρονική στιγμή, να ομαδοποιήσουμε τα ερωτήματα και να δώσουμε μερικές ψύχραιμες απαντήσεις.

Στο δρόμο προς τις εκλογές...

Στο γενικό πλαίσιο, για όσους γνωρίζουν τα ελληνοτουρκικά και τα παρακολουθούν στενά, ήταν φανερό ότι θα παει σε πρόωρες εκλογές ο Erdogan.
Ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο μια μακρά προεκλογική εκστρατεία. Η Τουρκία έχει 83 νομούς.
Κάθε μέρα έκανε σε δυο νομούς, προεκλογικές ομιλίες. Οπότε είναι προφανές ότι προετοιμαζόταν ο ίδιος να κάνει εκλογές.
Με προεκλογική εκστρατεία 66 ημερών, βρίσκει απροετοίμαστα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, γιατί ο ίδιος έχει ήδη διανύσει ένα μεγάλο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ οι αλλοι θα ξεκινήσουν σε λίγες ημέρες.

Αποτέλεσμα εικόνας για erdogan campaign
Παράλληλα, με την εξαγορά της Huriyet και του συγκροτήματος Dogan, ελέγχει το 85% όλων των τουρκικών ΜΜΕ. Επίσης, εδώ και περίπου 60 ημέρες που διήρκησε η επιχείρηση στο Afrin, τα δελτία ειδήσεων, ακόμη και των αντιπολιτευόμενων, έπαιζαν κατά 95% Afrin και τόνωση του εθνικού αισθήματος.
Με όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, που φαίνονται και στις δημοσκοπήσεις, εισέρχεται στον επίσημο προεκλογικό αγώνα ο Τούρκος Πρόεδρος. Παρόλ' αυτά, όμως, όλοι οι έγκυροι πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν ότι δε θα είναι εύκολος ο προεκλογικός αγώνας για τον Τούρκο Πρόεδρο.

Θα χρησιμοποιήσει ο Erdogan την ελληνοτουρκική κρίση στον προεκλογικό του αγώνα;

Θα είναι ένα από τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν την προεκλογική ατζέντα. Η ρητορική της έντασης θα εκτοξευθεί στα ύψη και τα διάφορα σενάρια περί "υποστολής σημαιών", "σπάσιμο ποδιών και χεριών" έως και κινητοποίηση του πολεμικού στόλου στο Αν. Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, θα πρέπει να θεωρούνται εκ των "ών ουκ άνευ"!

Θα προχωρήσει ο Erdogan σε περαιτέρω κλιμάκωση και θερμό επεισόδιο;

Η ιστορία και η λογική λένε πως όχι.
Ο πολύπειρος Σάββας Καλεντερίδης δήλωσε στο χθεσινό δελτίο του ΑΝΤ1: "Μεγάλες ενέργειες που θα θέσουν σε κίνδυνο την εκλογή του θα αποφύγει να τις κάνει.
Είμαι βέβαιος ότι οι προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας, οι άσφαιρες και ανέξοδες δηλώσεις, θα συνεχιστούν, αλλά θερμό επεισόδιο με πρωτοβουλία της Τουρκίας, νομίζω ότι θα πρέπει να το αποκλείουμε όσο κι αν αυτό είναι παρακινδυνευμένο.".

Σχετική εικόνα

Οι Τούρκοι δεν ρισκάρουν ποτέ και δρουν πάντα όταν έχουν εξασφαλίσει 100% επιτυχία, χωρίς κόστος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να τονίσουμε εμφατικά ότι η Ελλάδα, με τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει και τις όποιες ελλείψεις μπορεί να έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, δεν είναι καθόλου εύκολος στόχος.
Ούτε Συρία, ούτε Κούρδοι είναι.
Διαθέτει πολύ ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις σε όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσόγείου και έχει στέρεες και ισχυρές συμμαχίες σε αυτή την περιοχή και διεθνώς.
Ο Erdogan τα γνωρίζει όλα αυτά και δε θα ρισκάρει να χρεωθεί ένα φιάσκο ή ένα επεισόδιο που θα τον φέρει αντιμέτωπο με τη Δύση.

Μετά τις εκλογές προβλέπεται να αποκλιμακωθεί η ένταση στα ελληνοτουρκικά;

Ο Ερντογάν μετά από τις εκλογές θα πρέπει να πάρει πολύ μεγάλες και δύσκολες αποφάσεις. Θα δεχτεί πολλές πιέσεις γι΄ αυτές, όπως έχουμε ήδη αναλύσει (βλ. Η Ώρα της Αλήθειας πλησιάζει για την Τουρκία).
Τα ελληνοτουρκικά θα εξακολουθήσουν να αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για να έχει ένα "αφήγημα ισχύος" προς την εσωτερική κοινή γνώμη της Τουρκίας.

Τάσος Τσιπλάκος - Σύμβουλος Στρατηγικής
C4I Strategy Consultants

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης