Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέα μέτρα 1,1 δισ. για το 2018 προκρίνει το ΔΝΤ για την Ελλάδα - Στο 2,9% το πλεόνασμα, στο 191,3% το χρέος - Τι απαντούν Μαξίμου και Βρυξέλλες

Νέα μέτρα 1,1 δισ. για το 2018 προκρίνει το ΔΝΤ για την Ελλάδα  - Στο 2,9% το πλεόνασμα, στο 191,3% το χρέος - Τι απαντούν Μαξίμου και Βρυξέλλες
Αμφισβητεί την ικανότητα επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το Ταμείο – Νέα διόγκωση του χρέους
(Upd) Σε… ρωμαϊκή αρένα τείνει να μετατραπεί η Washington για τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, μετά και το δεύτερο κτύπημα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε χρονικό διάστημα ενός 24ωρου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας υπουργός βρίσκεται στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει στην Εαρινή Σύνοδο ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας και φυσικά να έχει επαφές με τους δανειστές της χώρας.
Το γεγονός ότι «παίζει στην έδρα του ΔΝΤ», όμως, μάλλον υποδεικνύει ότι το αποτέλεσμα του αγώνα θα λείψει με… ήττα του φιλοξενούμενου.
Ως άλλος «ταχυδρόμος που χτυπά δύο φορές» το Ταμείο επανήλθε σήμερα (18/4) με την έκθεση Fiscal Monitor, στην οποία αποφαίνεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδα θα φθάσει φέτος στο 2,9%.
Σαφώς πολύ καλύτερη εκτίμηση από το 2,2% που εκτιμούσε στην αντίστοιχη έκθεση τον Οκτώβριο του 2017 αλλά σταθερά χαμηλότερα από τον στόχο που έχει τεθεί από το μνημόνιο και θέλει επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για το τρέχον έτος.
Αυτή η φαινομενικά μικρή διαφορά των 0,6 ποσοστιαίων μονάδων μεταφράζεται σε κάτι εξαιρετικά επώδυνο –εάν φυσικά επιβεβαιωθεί η εκτίμηση του Ταμείου- για τον μέσο Έλληνα πολίτη, καθώς αντιστοιχεί σε νέα μέτρα περίπου 1,1 δισ. ευρώ.
Πιθανώς το Ταμείο προετοιμάζει το έδαφος προκειμένου τα εκ των προτέρων συμφωνηθέντα μέτρα για το 2019 (όπως για παράδειγμα η περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου) να μας… βρουν λίγο νωρίτερα και πιθανώς εντός του β’ εξαμήνου του 2018, ανεξάρτητα εάν πριν θα έχουμε πετύχει την (εν τη σφαίρα της φαντασίας) «καθαρή» έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης.
Αναφορικά με τα επόμενα έτη το Ταμείο εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να φθάσει στο 3,5% του ΑΕΠ για το διάστημα 2019 – 2022 και κατόπιν θα υποχωρήσει στο 1,5% του ΑΕΠ το 2023.
Σύμφωνα, μάλιστα, με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκπρόσωπος του ΔΝΤ απατώντας σε ερώτηση για τις εκτιμήσεις του Ταμείου υποστήριξε ότι «θα κάνουμε τον Ιούνιο απολογισμό της δημοσιονομικής κατάστασης και των πολιτικών που θα χρειαστούν για να επιτευχθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ με τρόπο βιώσιμο και φιλικό προς την ανάπτυξη, με βάση τα διαθέσιμα εκείνη τη στιγμή δεδομένα».

Gaspar: Χωρίς ελάφρυνση του χρέους «ξεχάστε» το ΔΝΤ

Κατά την παρουσίαση της έκθεση ο Vitor Gaspar, υπεύθυνος του Ταμείου για τη Δημοσιονομική Πολιτική, τόνισε ότι οι πρόσφατες τάσεις στην ελληνική οικονομία είναι θετικές και οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί σημαντικά.
Παρά ταύτα το ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο τις απόψεις του για το θέμα της Ελλάδας, καθώς επιμένει ότι θα πρέπει να καλυφθούν δύο δεδομένα: διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση του χρέους.
Τα εν λόγω δύο δεδομένα θα βοηθήσουν ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο και ως εκ τούτου το Ταμείο να μπορεί να ενεργοποιήσει το δικό του πόγραμμα με την Ελλάδα.

Τι εκτιμά το ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα (Απρίλιος 2018)




Τι εκτιμούσε το ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα (Οκτώβριος 2017)




«Καίει» το χρέος – Αναβάθμιση της εκτίμησης

Όπως έχει τονιστεί κατ’ επανάληψη από κορυφαία στελέχη του Ταμείου και φυσικά από τον υπεύθυνο Τύπου, Gerry Rice, ο ένας πυλώνας στον οποίο το ΔΝΤ επιθυμεί να υπάρξει προκειμένου να ενεργοποιήσει την κατ’ αρχήν συμφωνία με την Ελλάδα (με χρηματοδότηση 1,6 δισ.) είναι να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Ως εκ τούτου, μάλλον, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Ταμείο είναι ιδιαίτερα επιθετικό ως προς αυτό το θέμα κάτι το οποίο αποδεικνύεται και στο Fiscal Monitor, όπου προχωρά σε αναβάθμιση της εκτίμησής του.
Αναμένει ότι το χρέος θα φθάσει φέτος στο 191,3% του ΑΕΠ, ενώ τον Οκτώβριο του 2017 το τοποθετούσε στο 184,5% του ΑΕΠ.
Ανάλογη η εικόνα και για τα επόμενα έτη, αν και υπάρχουν μικρές αυξομειώσεις των εκτιμήσεων του ΔΝΤ.
Πιο συγκεκριμένα εκτιμά ότι το χρέος θα φθάσει το 2019 στο 181,8% (από 177,9%), το 2020 στο 177% (από 171,4%), το 2021 στο 172,2% (από 165,4%), το 2022 στο 168,7% (161,2%) και το 2023 στο 165,1%.
Με δεδομένα τα παραπάνω ποσοστά ίσως να είναι και… περιττή η αναμονή για την έκδοση της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το Ταμείο, ενώ παράλληλα οι πιέσεις που θα ασκήσει, αυτή τη φορά στους Ευρωπαίους δανειστές και όχι στον κ. Τσακαλώτο, για μία συμφωνία γενναίας ελάφρυνσής του θα είναι κάτι παραπάνω από ισχυρές.

Κυβερνητικές πηγές: Δεν υπάρχει θέμα λήψης νέων μέτρων - Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ υπήρξαν διαχρονικά ανακριβείς

«Επειδή γνωστά ΜΜΕ εξακολουθούν να βλέπουν στον ύπνο τους νέα μέτρα και ιστορίες καταστροφής, ενημερώνουμε ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων από το ΔΝΤ.
Όπως τονίζουν οι κυβερνητκές πηγές «η εκτίμηση του ΔΝΤ  για πλεόνασμα 2,9%  για το 2018 είναι αναθεωρημένη προς τα πάνω σε σχέση με το στόχο 2,2%, ο οποίος έχει εγκριθεί από το Ταμείο το περασμένο καλοκαίρι.
Γι αυτό εξάλλου δεν τέθηκε θέμα μέτρων και κατά την τρίτη αξιολόγηση.
Η απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη σχετική ερώτηση είναι παραπάνω από σαφής.
Σε ότι αφορά την ουσία του πράγματος πάντως οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ υπήρξαν διαχρονικά ανακριβείς και τα τελευταία τρία χρόνια αποδεδείχθηκαν πολύ κατώτερες από τα πραγματικά αποτελέσματα.
Κανένας λόγος ανησυχίας λοιπόν. Η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την διαδικασία της εξόδου, από το Πρόγραμμα και την επιτροπεία, όπως εξάλλου είμαστε βέβαιοι ότι επιθυμούν όλοι...»

Αισιοδοξία για συμφωνία ΔΝΤ-Ευρωζώνης για την Ελλάδα

Αισιοδοξία ότι το ΔΝΤ και η Ευρωζώνη βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εκπέμπουν οι Βρυξέλλες, ενόψει των κρίσιμων συζητήσεων για το ελληνικό ζήτημα, που αναμένεται να πραγματοποιηθούν από αύριο (19/4) στο περιθώριο της εεαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ιδιαίτερα θετικά εκλαμβάνονται οι προβλέψεις του ΔΝΤ για τη μεσοπρόθεσμη πορεία της ελληνικής οικονομίας, που δημοσιεύθηκαν χθες και που παρουσιάζουν μεγαλύτερη σύγκλιση με τις ευρωπαϊκές. Επιπλέον, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται πεπεισμένοι πλέον για τη «βούληση» του ΔΝΤ να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του με την Ελλάδα, πριν ολοκληρωθεί το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος. Τονίζουν ωστόσο, ότι σε κάθε περίπτωση, αυτό θα φανεί στην πράξη τα επόμενα εικοσιτετράωρα, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ όλων των «παικτών» στην Ουάσινγκτον.
Ιδιαίτερη σημασία αποκτά το λεγόμενο «Washington Group» - δηλαδή η συνάντηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) με τους αρμόδιους ιθύνοντες των ευρωπαϊκών θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και την επικεφαλής του ΔΝΤ - η οποία έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης θα φανούν και οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης της Γερμανίας, καθώς θα είναι η πρώτη ουσιαστική συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα με τη συμμετοχή του νέου σοσιαλδημοκράτη Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σολτς.
Εκτός από το «Washington Group», το επόμενο τριήμερο στην Ουάσινγκτον αναμένεται να πραγματοποιηθούν συνεχείς διμερείς και πολυμερείς παρασκηνιακές συναντήσεις για το ελληνικό ζήτημα μεταξύ των εκπροσώπων όλων των πλευρών.
Απώτερος στόχος, σύμφωνα με τους ιθύνοντες, είναι στο Eurogroup της Σόφιας την επόμενη Παρασκευή, να επιτευχθεί προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που θα οδηγήσει στην ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ με την Ελλάδα.


Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το χρέος (Απρίλιος 2018)



Τι εκτιμούσε το ΔΝΤ για το χρέος (Οκτώβριος 2017)



Πρώτη ενημέρωση (16:30 18/04/2018)
Σοφία Ζαφείρη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης