Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Τουρκία του Erdogan αποκλίνει όλο και περισσότερο από την Ευρώπη...

Η Τουρκία του Erdogan αποκλίνει όλο και περισσότερο από την Ευρώπη...
Μετρήσιμο κόστος για την Τουρκία, αλλά και αύξηση διπλωματικού κεφαλαίου για την Ελλάδα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέκλεισε χθες την πιθανότητα να ανοίξει οποιοδήποτε νέο κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, τονίζοντας ότι οι πρόσφατες ενέργειες. της Άγκυρας, ιδίως στο Αιγαίο, «δεν ευνοούν τις σχέσεις καλής γειτονίας» με τα κράτη-μέλη της. Η θέση αυτή ενισχύθηκε, επίσης, από το ψηφισμένο σχέδιο ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την παράνομη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα άρχισαν την 3η Οκτωβρίου 2005, αλλά βρίσκονται σε κινούμενη άμμο εδώ και χρόνια. Μέχρι σήμερα, έχουν ανοίξει 16 από τα 33 κεφάλαια. Οι σχέσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Άγκυρα επιδεινώθηκαν περαιτέρω, μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία, που οδήγησε σε μαζικές εκκαθαρίσεις.

Η Έκθεση Προόδου

«Οι εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο δεν ευνοούν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», ανέφερε η νέα έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χώρες που είναι υποψήφιες προς ένταξη.
«Η Τουρκία είναι υποψήφια (προς ένταξη) χώρα, καθοριστικός εταίρος για την ΕΕ και παράγοντας-κλειδί, αλλά δεν έχει έρθει η ώρα για να ανοίξει νέο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις», εξήγησε η ύπατη εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Federica Mogerini, παρουσιάζοντας την έκθεση στο Στρασβούργο, όπου συνήλθε η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αποτέλεσμα εικόνας για european progress report for turkey
«Η ανάλυσή μας δείχνει ότι η χώρα αυτή συνεχίζει να απομακρύνεται με μεγάλα βήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως στον τομέα του Κράτους του Δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων», υπερθεμάτισε ο αυστριακός επίτροπος Yohanes Chan, αρμόδιος για την πολιτική της ΕΕ ως προς τη γειτονία και τις διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση.
Αντιδρώντας στην έκθεση, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έκρινε ότι «ορισμένες δηλώσεις, ορισμένες κατηγορίες και ορισμένες τοποθετήσεις εναντίον της Τουρκίας που περιέχονται στην έκθεση (είναι) απαράδεκτες».
Η έκθεση της Κομισιόν ζητεί ρητώς να αρθεί «χωρίς καθυστέρηση» το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης που είχε επιβληθεί μετά την απόπειρα επιβολής στρατιωτικού καθεστώτος.

Αποτέλεσμα εικόνας για erdogan
Αλλά ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίησή της, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι εισηγήθηκε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η ισχύς της οποίας εκπνέει την Πέμπτη, για ακόμη τρεις μήνες, έπειτα από τη συνεδρίασή του της οποίας προέδρευσε ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan. Όλες οι προηγούμενες εισηγήσεις του για το θέμα αυτό εφαρμόστηκαν.

Tο σχέδιο ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα καλέσει την Τουρκία να ολοκληρώσει σύντομα τη διαδικασία και να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που συνελήφθησαν τον περασμένο μήνα, και να τους επιστρέψουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με το σχέδιο ψηφίσματος. Οι ευρωβουλευτές καλούν τις τουρκικές αρχές να ακολουθήσουν επιμελώς τις νομικές διαδικασίες και να σεβαστούν πλήρως, όλοι όσοι αυτό τους αφορά, τα ανθρώπινα δικαιώματα που καθιερώνονται από το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της σύμβασης της Γενεύης.

Kαθαρή και η υποστήριξη του Γάλλου Προέδρου

Από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επίσης, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εmmanuel Macron, όχι μόνο στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας αλλά έστειλε κι ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία και τον Recep Tayip Erdogan. Η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζουν την Ελλάδα με αφορμή της απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αποτέλεσμα εικόνας για makron
Το είπε ξεκάθαρα κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: "Είμαστε στο πλευρό οποιασδήποτε χώρας της Ε.Ε. δεχτεί απειλή. Έίναι η θέση που έχουμε διαρκώς για την Ελλάδα για τις απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο".
Πάντως, για να μη βιαζόμαστε να πανηγυρίζουμε, αλλά να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα με ρεαλισμό και ψύχραιμο σχεδιασμό, είναι γεγονός πως στην πλειονότητά τους οι χώρες-μέλη της ΕΕ δεν επιθυμούν τον επίσημο τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, καθώς φοβούνται ότι αυτό θα προκαλούσε οριστική ρήξη με έναν εταίρο-κλειδί στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας.

Τάσος Τσιπλάκος - Σύμβουλος Στρατηγικής
C4I Strategy Consultants

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης