Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurasia Group: Οι κίνδυνοι μιας σύρραξης Ιράν - Ισραήλ στη Συρία

Eurasia Group: Οι κίνδυνοι μιας σύρραξης Ιράν - Ισραήλ στη Συρία
Πιθανή η ενίσχυση του ρόλου της Ρωσίας ως μεσολαβητή, δεδομένων των καλών σχέσεων που διατηρεί η Μόσχα με Τεχεράνη και Τελ Αβίβ
Για τους κινδύνους μιας σύρραξης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ στη Συρία προειδοποιεί η Eurasia Group, στον απόηχο του βομβαρδισμού της αεροπορικής βάσης Shayrat στη Συρία από το Τελ Αβίβ, η οποία στεγάζει πολιτικά αεροπλάνα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) του Ιράν.
«Η μόνη εξέλιξη που θα ήταν πιο περίπλοκη από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, θα ήταν μια πυραυλική σύρραξη μεταξύ Ιράν και Ισραήλ στη Συρία», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Herny Rome, ερευνητής θεμάτων που αφορούν το Ιράν στην Eurasia Group.  
Όπως τονίζει, μια τέτοια εξέλιξη θα «σύρει« τις ΗΠΑ σε περαιτέρω εμπλοκή στη διαμάχη προκειμένου να υποστηρίξουν το Ισραήλ.
Την ίδια ώρα,είναι πιθανό να ενισχυθεί ο ρόλος της Ρωσίας ως μεσολαβητή, δεδομένων των καλών σχέσεων που διατηρεί η Μόσχα με Τεχεράνη και Τελ Αβίβ, σύμφωνα με τον αναλυτή της Eurasia.

Με αντίποινα απειλεί η Τεχεράνη

Εν τω μεταξύ, αντίποινα για την «επιθετική ενέργεια» βομβαρδισμού της αεροπορικής βάσης «Shayrat» στη Συρία, υποσχέθηκε στο Ισραήλ η Τεχεράνη, δυσχεραίνοντας το ήδη τεταμένο κλίμα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
«Το σιωνιστικό καθεστώς της κατοχής θα πληρώσει αργά ή γρήγορα για τις ενέργειές του.
Ο συριακός στρατός μπορεί να υπερασπιστεί το έδαφός του και θα το κάνει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Bahram Gassemi, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η εφημερίδα «Haaretz».
Νωρίτερα, το πρακτορείο «SANA» μετέδιδε την απόκρουση της επίθεσης πυραύλων μέσω της αεροπορικής άμυνας της Συρίας.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο στόχος ήταν η αεροπορική βάση Shayrat.
Το πρακτορείο «RIA Novosti» επιβεβαίωσε ότι ο στρατός κατάφερε να καταρρίψει περίπου δέκα πυραύλους, ενώ δεν υπήρξαν θύματα και καταστροφές.
Το Πεντάγωνο αρνήθηκε προηγουμένως να συμμετάσχει στην επίθεση, λέγοντας ότι οι Η.Π.Α. δεν διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στην επαρχία Homs, όπου βρίσκεται η βάση Shayrat.
Το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει την εμπλοκή του στο περιστατικό.
Το Τελ Αβίβ έπληξε επανειλημμένα το έδαφος της Συρίας, εξαπολύοντας στις 9-10 Απριλίου 2018 οκτώ πυραύλους στη βάση «T-4», όπου αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης