Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Αναβαθμίζει στο 3,9% την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας για το 2018 – Παραμένουν πρόβλημα τα NPLs στην Ευρωζώνη

ΔΝΤ: Αναβαθμίζει στο 3,9% την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας για το 2018 – Παραμένουν πρόβλημα τα NPLs στην Ευρωζώνη
Προστατευτισμός στο εμπόριο και γεωπολιτικές συγκρούσεις οι βασικοί κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία
Σε αναβάθμιση της εκτίμησής του για την παγκόσμια οικονομία προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στην επικαιροποιημένη έκδοση World Economic Outlook.
Βάσει της νέας πρόβλεψης του ΔΝΤ η παγκόσμια ανάπτυξη θα φθάσει το 2018 στο 3,9% από 3,8% που ήταν το 2017.
Παράγοντες στήριξης της ανάπτυξης θα αποτελέσουν η θετική πορεία των αγορών αλλά και η δημοσιονομική πολιτική που ασκούν οι ΗΠΑ.
Επιπρόσθετα οι χώρες οι οποίες εξάγουν εμπορεύματα θα βοηθηθούν από την ανάκαμψη των τιμών που καταγράφεται σε αρκετά εξ αυτών.
Οι οικονομολόγοι του Ταμείου εκτιμούν ότι οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία αν και υπαρκτοί είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι, αν και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος εάν αυτή η ισορροπία θα διατηρηθεί μακροπρόθεσμα.



Στους κινδύνους εντάσσεται και η πολιτική προστατευτισμού, η οποία πρώτα απ’ όλα βλάπτει τις εμπορικές σχέσεις και μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις και φυσικά η κλιμάκωση αρκετών γεωπολιτικών εντάσεων.
Όπως αναφέρεται στο προοίμιο της έκθεσης «η σημερινή ευνοϊκή συγκυρία προσφέρει ένα «παράθυρο» για να υιοθετήσουν πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που προστατεύουν την ανάκαμψη και να δημιουργηθούν «μαξιλάρια» τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ενδεχόμενη κρίση στο μέλλον.
Παράλληλα προσδοκίες για ισχυρότερη εταιρική η κερδοφορία θα μπορούσε να οδηγήσει τις επιχειρήσεις να επεκτείνουν τις επενδύσεις τους αλλά και να αυξήσουν τους μισθούς.
Αν και η μεταβλητότητα είναι ελαφρά υψηλότερη από τα χαμηλά επίπεδα πριν τον Φεβρουάριο, οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες παραμένουν ισχυρές.



Μία επιδείνωση των εμπορικών εντάσεων και της επιβολής ευρύτερων εμποδίων
το διασυνοριακό εμπόριο δεν θα έχει μόνο αρνητικές συνέπειες για την οικονομική δραστηριότητα αλλά θα αποδυνάμωσε επίσης την εμπιστοσύνη, με περαιτέρω δυσμενείς επιπτώσεις».

Ανεπτυγμένες οικονομίες

Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους οικονομίες, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι ΗΠΑ θα «τρέξουν» φέτος με ρυθμό 2,9%, ο οποίος θα υποχωρήσει ελαφρά στο 2,7% το 2019.
Θετική η εκτίμηση και για την Ευρωζώνη, με ανάπτυξη το 2018 στο 2,4% και υποχώρησή της στο 2% το επόμενο έτος.
Σε ό,τι αφορά τις βασικές οικονομίες της ζώνης του ευρώ, αναμένεται ότι η Γερμανία θα επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης 2,5% φέτος και 2% το 2019.
Η Γαλλία θα αναπτυχθεί κατά 2,1% φέτος και 2% το επόμενο έτος, ενώ χαμηλότερος θα είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας το 2018, καθώς θα φθάσει στο 1,5% και θα υποχωρήσει στο 1,1% το 2019.
Καλύτερη η εικόνα για την ισπανική οικονομία με ανάπτυξη το 2018 στο 2,8% και 2,2% το 2019.
Στο 1,2% αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί η ανάπτυξη στην Ιαπωνία φέτος και θα υποχωρήσει στο 0,9% το 2019.
Το πλήγμα από το Brexit αποτυπώνεται στην πρόβλεψη για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 1,6% και θα υποχωρήσει στο 1,5% το 2019.

Τα τραπεζικά προβλήματα στην Ευρωζώνη

Στη ζώνη του ευρώ, η συνεχιζόμενη πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι απαραίτητα για την άρση σημαντικών περιορισμών στην πίστωση
(κυρίως στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία).
Γενικότερα, είναι αναγκαίο να βελτιωθεί η λειτουργία των τραπεζών, η αποδοτικότητα ως προς το κόστος λειτουργίας τους, ενώ σε κάποιες χώρες θα πρέπει να υπάρξει «συγκέντρωση» του κλάδου.
Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρωζώνη, καθώς θα προσφέρει, πέραν όλων των άλλων, και τη δυνατότητα καλύτερων χειρισμών των όποιων προβλημάτων προκύψουν στο μέλλον.

Αναδυόμενες οικονομίες

Κίνα και Ινδία θα παραμείνουν οι ατμομηχανές για τις αναδυόμενες οικονομίες και για την επόμενη 2ετία, ενώ ήπια θα είναι η ανάπτυξη στη Ρωσία.
Πιο συγκεκριμένα το ΔΝΤ αναμένει η κινεζική οικονομία να «τρέξει» φέτος με ρυθμό 6,6% ο οποίος θα υποχωρήσει στο 6,4% το 2019.
Ταχύτερη η ανάπτυξη για την Ινδία, που θα φθάσει το 2018 στο 7,4%, ενώ συγκαταλέγεται μεταξύ των ελάχιστων οικονομιών που θα διευρύνουν τον βηματισμό τους και το 2019, με την ανάπτυξη να φθάνει στο 7,8%.
Στο 1,7% για το 2018 τοποθετείται ο ρυθμός ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας, με υποχώρηση στο 1,5% για το 2019.

Σοφία Ζαφείρη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης