Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman: Το γεωπολιτικό παιχνίδι Trump με τους δασμούς καθορίζει τις τιμές των commodities

Goldman: Το γεωπολιτικό παιχνίδι Trump με τους δασμούς καθορίζει τις τιμές των commodities
Η Goldman Sachs συστήνει overweight με προοπτική απόδοσης 10% στο προσεχές 12μηνο για πετρέλαιο και αλουμίνιο
Οι πολιτικές εντάσεις σε συνδυασμό με τα μέτρα προστατευτισμού έχουν ισχυροποιήσει τις τιμές των commodities και κυρίως του αλουμινίου και του πετρελαίου.
Η Goldman Sachs συστήνει overweight με προοπτική απόδοσης 10% στο προσεχές 12μηνο.
Μάλιστα για το πετρέλαιο οι προθεσμιακές προβλέψεις για το 3μηνο είναι στα 82,50 δολάρια το βαρέλι.
Παράλληλα το αλουμίνιο ανέβηκε την Δευτέρα 16/4/2018 κοντά στα 2400 δολ/τόνο, με ακριβή τιμή τα 2399 δολ, που έχει να γράψει από το 2009.
Σύμφωνα με την Goldman, παρά το γεγονός ότι υφίστανται ανησυχίες των επενδυτών για επιβράδυνση των ρυθμών της παγκόσμιας οικονομίας, εντούτοις οι οικονομολόγοι της είναι θετικοί.
Κατά πρώτον ο λίγος πλήθωρισμός είναι φάρμακο για την ανάπτυξη.
Κατά δεύτερον οι σημερινές συνθήκες  δημιουργούν αλλαγές στην εγχώρια παραγωγή με άμεσες επιπτώσεις στο διεθνές εμπόριο.
Η πρσφορά τείνει να γίνει με αυξανόμενους ρυθμούς ανελαστική, όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα με εργαλεία τις τιμές και την φορολογία.
Οι πολιτικές αυτές λειτουργούν σαν "φορρολογία" για τους καταναλωτές δημιουργώντας μιαν τεχνητή έλλειψη αποτελεσματικότητας( Deadweight Loss) για τους καταναλωτές και τους παραγωγούς.
Οι τιμές ισορροπούν υψηλότερα και οι ποσότητες μειώνονται.
Οι μονομερείς κυρώσεις ανακανατανέμουν τις ροές του εμπορίου και οδηγούν σε αναδιάρθωση των aseets.

Η πολιτική ισορροπίας τιμών σε υψηλότερα επίπεδα





  Προς διάλυση η Rusal - Aπογειώνεται το αλουμίνιο 

Η μορφή εντάσεως κεφαλαίου της διεθνούς παραγωγής με εφάπαξ και σταθερά κόστη, που δεν αλλάζουν εύκολα έχει καταστήσει τις τιμές των προιόντων σαν βασικό παράγοντα για την προσαρμογή των μεταβλητών της ζήτησης.
Η αβεβαιότητα γύρω από τις διεθνείς πολιτικές και το διεθνές εμπόριο με συγκεκριμένα εφάπαξ κόστη αφήνει τα περιθώρια για την προσαρμογή της παραγωγικής δυναμικότητας, που είναι περιορισμένη σε σχέση με τα στάνταρς και την ποιότητα.
Η επανεκκίνηση των κλάδων αλουμινίου και χάλυβα στις ΗΠΑ χρειάζεται κεφάλαια.
Ειδικά για το αλουμίνιο μετά τις διαφορές τιμών που διαπιστώθηκαν μεταξύ Δύσης και Ανατολής, αφού η Rusal βγήκε από το παιχνίδι, οι αγορές θα δώσουν κίνητρα για μια αναδιάρθρωση των περιουσικαών της στοιχείων και θα ανακατανείμουν τις ροές του αλουμινίου αναζητώντας νέα ισορροπία.
Η νέα ισορροπία τιμών θα είναι υψηλότερα από το παρελθόν και θα σταθεροποιηθεί μέσα από διακυμάνσεις με σημαντικές προοπτικές ανόδου.

Η έλλειψη προσφοράς του μετάλλου στις ΗΠΑ είναι αξιοσημείωτη και η βιαότητα ανοδικής κίνησης των τιμών που είναι σε εξέλιξη, θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα με την οποία οι Αμερικανοί παραγωγοί και οι εισαγωγες από άλλες χώρες θα καλύψουν τις ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί.
Ούτε η Alcoa ούτε η Century Aluminum έχουν ανακοινώσει πλάνα για αύξηση παραγωγής, που θα πάρει χρόνο, ενώ οι χώρες που θα μπορούν να υποκαταστήσουν τις ρωσικές εξαγωγές στις ΗΠΑ λειτουργούν στο 100%.
Αρα τα premium στο Midwest Αλουμίνιο σε φυσικές τιμες θα παραμείνουν υψηλά.

Το τέλος του ρωσικού κολοσσού

Όσον αφορά το μέλον της ίδιας της Rusal, η Goldman εκτιμά ότι  αυτή θα πάει σε έλεγχο των ρωσικών τραπεζών,  που έχουν τα 6 δισ δολ δανείων του συνόλου 9 δισ που έχει ο όμιλος.
Οι θυγατρικές της σε Γουινέα, Ιρλανδία και Σουηδία είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν χέρια μέχρι τις 7 Μαίου.
Το πιθανότερο είναι αντί η Rusal να πουλά τις θυγατρικές της, όπως την παραγωγή αλουμίνας δυναμικότητας 1,5 εκατ τόνων στην Ουκρανία, που θα οδηγήσει σε μεγάλο έλλειμμα στην εισαγωγή βασικών πρωτογεννών υλικών για την ρώσικη βιομηχανία και εν γένει δεν θα δώσει λύση στην διενέργεια των εμπορικών συναλλαγών, να οδηγηθεί τελικά σε σπάσιμο με πιθανότερη εξέλιξη τις αλλαγές ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ίδιας της Rusal.
Η Rusal πάντως παράγει προιόντα πολύ υψηλής ποιότητας.

To πετρέλαιο

Αν επιβληθούν κυρώσεις στο Ιράν , αυτό εκτιμάται ότι θα ανεβάσει κατά 7 δολάρια το πετρέλαιο προεξοφλώντας μείωση προσφοράς κατά 500kb/d (χιλ. βαρελ/ημ) για 6 μήνες.
Σε μια τέτοια περίπτωση η Σαουδική Αραβία θα είναι αυτή που θα επωφεληθεί και θα αυξήσει την παραγωγή, ισορροπώντας τις τιμές αλλά και βγάζοντας κέρδη-ρεκόρ ενόψει της εισαγωγής της Αramco στα χρηματιστήρια.
Οι κυρώσεις στο Ιράν ακόμα και οι στρατιωτική επέμβαση αναφέονται σαν πιθανά ενδεχόμενα.
Άρα το γεωπολιτκό παιχνίδι που ο πρόεδρος Trump ενορχηστρώνει είναι πολύ μεγάλο και κερδίζουν όλοι οι παραγωγοί πετρελαίου, περιλαμβανομένης πιθανώς και της Ρωσίας, καθώς στο πετρέλαιο δεν υπάρχουν κυρώσεις.
Η απογείωση των τιμών πετρελαίου θα αφήσει σημαντικα κέρδη και για τους Άραβες.
Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί την Κίνα και την Ρωσία ότι υποτιμούν τα νομίσματά τους αλλοιώνοντας τους όρους εμπορίου, όταν μάλιστα η ζώνη του γουάν αρχίζει να δημιουργείται.

Πηγή - www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης