Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι ελληνικές τράπεζες να μην «στριμωχτούν» όλες μαζί να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου αρχές 2019 - Ευκαιρία για μετοχικές αλλαγές

Οι ελληνικές τράπεζες να μην «στριμωχτούν» όλες μαζί να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου αρχές 2019 - Ευκαιρία για μετοχικές αλλαγές
Τα πολιτικά stress tests δεν πείθουν και πολύ γρήγορα θα ξεπεραστούν από τους επενδυτές καθώς η επόμενη ημέρα των stress tests δεν θα διαφέρει από την προηγούμενη.
Η πλήρως αναμενόμενη εξέλιξη των stress tests όπου και οι 4 τράπεζες περνάνε μπορεί να κυριαρχεί – λανθασμένα – αλλά αυτό που ενδιαφέρει μετόχους και αναλυτές είναι η επόμενη ημέρα.
Τα πολιτικά stress tests δεν πείθουν και πολύ γρήγορα θα ξεπεραστούν από τους επενδυτές καθώς η επόμενη ημέρα των stress tests δεν θα διαφέρει από την προηγούμενη.
Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να διαθέτουν 95 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα, 21,2 δισεκ. αναβαλλόμενη φορολογία και αβέβαιο επιχειρηματικό μοντέλο που δεν μπορεί να στηρίξει σταθερή κερδοφορία….

Γιατί είναι απαραίτητες οι αυξήσεις κεφαλαίου;

Οι ελληνικές τράπεζες είναι σχεδόν αδύνατο να μην προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου καθώς είναι απαραίτητες
-Για την αντιμετώπιση των προβληματικών ανοιγμάτων
-Αυξημένα capital buffer σημαίνει μεγαλύτερη ευελιξία πωλήσεων στα NPLs
-Θα αναβαθμιστεί η χαμηλή ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών καθώς με tangible book 29,2 δισεκ. διαθέτουν 21,2 δισεκ. αναβαλλόμενο φόρο
-Θα διαθέτουν κεφάλαια τέτοιας κλίμακας που θα αποκαταστήσουν πλήρως της εμπιστοσύνη τους στους καταθέτες

Πότε θα μπορούσαν να υλοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου;

Το πιθανό χρονοδιάγραμμα θα κινηθεί μεταξύ Οκτωβρίου του 2018 και Μαρτίου – Απριλίου του 2019.
Σε αυτό το διάστημα 6 μηνών οι ελληνικές τράπεζες θα υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου

Ποιοι θα υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου;

Οι αυξήσεις κεφαλαίου θα είναι μια διαδικασία προαιρετικής υποχρέωσης.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα με την θεσμική υποστήριξη του stress tests και της ΕΚΤ ότι ελέχθησαν σε τεστ ακραίας προσομοίωσης και βρέθηκαν επαρκείς αποκτούν το πλεονέκτημα ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου δεν θα είναι αποτέλεσμα θεσμικού καταναγκασμού.
Οι τράπεζες θα μπορούν να αποταθούν στους επενδυτές στα road show που θα πραγματοποιήσουν παρουσιάζοντας η κάθε τράπεζα ένα business story.
Η λογική λέει ότι οι δύο ισχυρότερες τράπεζες η Εθνική και η Alpha bank θα υλοποιήσουν πρώτες αύξηση κεφαλαίου και σε επόμενη φάση θα ακολουθήσει η Πειραιώς.
Εάν ερωτηθούν επισήμως οι τράπεζες – όπως και έχει συμβεί από το bankingnews – οι τράπεζες δηλώνουν ότι δεν χρειάζονται αυξήσεις κεφαλαίου.
Αυτό το υποστηρίζουν γιατί κάποιες εξ αυτών έχουν κάνει συζητήσει με τους μετόχους τους και δεν έχουν ακόμη πειστεί.

Ευκαιρία για μετοχικές αλλαγές;

Οι τράπεζες πρέπει να χωριστούν σε 3 κατηγορίες.
Η πρώτη κατηγορία είναι οι τράπεζες όπου το ΤΧΣ είναι μέτοχος με πλήρη δικαιώματα όπως Εθνική και Πειραιώς και η δεύτερη κατηγορία όπου το ΤΧΣ είναι μέτοχος χωρίς πλήρη δικαιώματα όπως Eurobank και Alpha bank.
Υπάρχει όμως και άλλη κατηγορία,  οι τράπεζες που διαθέτουν βασικούς μετόχους όπως Paulson σε Πειραιώς και Alpha bank και το Fairfax στην Eurobank.
Οι επόμενες αυξήσεις κεφαλαίου θα αποτελέσουν μια άριστη ευκαιρία ώστε να υπάρξει ένα ξεκαθάρισμα μετόχων στις τράπεζες.
Π.χ. υπάρχουν μέτοχοι που ίσως δεν θελήσουν να επενδύσουν νέα κεφάλαια.
Υπάρχουν μέτοχοι που θα αποτιμήσουν εκ νέου τα δεδομένα και ίσως αποφασίσουν να αυξήσουν σημαντικά τα ποσοστά τους π.χ. Fairfax (παρ΄ ότι τώρα αντιδρά σε μια αύξηση κεφαλαίου).

Ποιο θα είναι το δυνητικό ύψος αυξήσεων κεφαλαίου στις τράπεζες;

Υπάρχουν δύο θεωρίες, η μια που αναφέρει ότι η αύξηση θα είναι μέρος ενός άτυπου capital plans άρα μικρή αύξηση και η άλλη άποψη υποστηρίζει ότι δεν έχει νόημα να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου 500 εκατ αλλά τουλάχιστον 1 με 1,5 δισεκ.
Επίσης θα πρέπει να αξιολογηθεί ποιες τράπεζες, με ποια κίνητρα και με πιο σχέδιο θα υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου ώστε να παρασύρουν και τις άλλες.
Με βάση μια λογική εκτίμηση
Η Πειραιώς θα μπορούσε να υλοποιήσει ΑΜΚ 1 με 1,8 δισεκ.
Η Eurobank 500 εκατ ή πάνω από 1 δισεκ. με βάση σχεδιασμό
Η Alpha bank 500 εκατ ή πάνω από 1 δισεκ. με βάση τους στόχους
Η Εθνική 500 εκατ ή πάνω από 1 δισεκ. με βάση τους στόχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης