Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Βουτιά» για τη μόχλευση των hedge funds σε χαμηλό 11 ετών – Ξεπουλούν μετοχές

«Βουτιά» για τη μόχλευση των hedge funds σε χαμηλό 11 ετών – Ξεπουλούν μετοχές
Θεσμικοί επενδυτές και hedge funds δεν φαίνεται να… συμπαθούν ιδιαίτερα τις μετοχές
Πριν από μερικούς μόνο μήνες, στα τέλη Ιανουαρίου 2018, οι αγορές έτρεχαν με ασύλληπτους ρυθμούς, ενώ ταυτόχρονα ο δείκτης μεταβλητότητας VIX υποχωρούσε όλο και περισσότερο.
Τότε η Morgan Stanley είχε υποστηρίξει ότι οι επενδυτές βρίσκονταν σε κατάσταση  «ευφορίας».



Βέβαια όλα τελείωσαν με ένα μεγάλο… μπαμ, καθώς στις 5 Φεβρουαρίου 2018 ο VIX έφθασε από τις 15 στις περίπου 40 μονάδες, με το VIX ETF να βουλιάζει καθώς όλοι προχωρούσαν σε πώληση συμβολαίων.
Σχολιάζοντας αυτή τη δραματική στροφή της αγοράς, ο Michael Wilson της Morgan Stanley, τόνιζε ότι τα P/Es του S&P 500 έφθασαν στο ζενίθ τους τον Δεκέμβριο 2017, την ίδια ημέρα που το Bitcoin έσπασε κάθε ρεκόρ.
Επρόκειτο για την παραμονή ψήφισης της φορολογικής μεταρρύθμισης του Trump…



… και σύμφωνα με τον αναλυτή «αυτό το ζενίθ στις αποτιμήσεις τον Ιανουάριο 2018 συνοδεύθηκε από ένα ζενίθ των τοποθετήσεων τόσο των θεσμικών όσο και των υπόλοιπων επενδυτών σε μετοχές και μάλιστα με ρυθμό που είχαμε να δούμε πάρα πολλά χρόνια.
Τον Ιανουάριο κάποιοι δεν δίσταζαν να μιλήσουν για επερχόμενη κατάρρευση.
Κατά την άποψή μας τον Ιανουάριο καταγράφηκε η υψηλότερη «τιμή» τόσο για το επενδυτικό κλίμα και ίσως και για τις αποτιμήσεις».
Ο αναλυτής της Morgan Stanley, τονίζει επίσης ότι με τη μεταβλητότητα να βρίσκεται πλέον σε υψηλότερα επίπεδα είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψουν οι εποχές της «ευφορίας».



Όμως η Morgan Stanley έχει ένα ακόμη ενδιαφέρον διάγραμμα να δείξει στους επενδυτές.
Το επίπεδο μόχλευσης των hedge funds είτε ακολουθούν τακτική short είτε τακτική long τοποθετήσεων.
Αυτό που αποκαλύπτεται από το διάγραμμα είναι ότι όχι μόνο η μόχλευση έχει υποχωρήσει αρκετά αλλά και ότι βρίσκεται σε ανάλογα επίπεδα με αυτά που καταγράφηκαν λίγο πριν από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007.



Άλλωστε τόσο η JPMorgan όσο και η Bank of America το έχουν υπογραμμίσει πρόσφατα: θεσμικοί επενδυτές και hedge funds προχωρούν κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων σε συνεχείς πωλήσεις μετοχών.



Δεν είναι σαφές τι μπορεί να παρακινήσει τα hedge funds να αλλάξουν την αποχώρησή τους από τις αγορές.
Mάλιστα ο S&P βρίσκεται αρκούντος χαμηλότερα από τα ιστορικά του υψηλά.
Αυτό που είναι απόλυτα ξεκάθαρό είναι ότι εάν οι επιχειρήσεις δεν προχωρήσουν σύντομα στην εφαρμογή των προγραμμάτων επαναγορών μετοχών που έχουν ανακοινώσει, τότε όσοι έχουν αποφασίσει να ρισκάρουν μάλλον θα το… πληρώσουν ακριβά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης