Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΥΠΕΞ ΕΕ: Το συριακό καθεστώς φέρει τη συντριπτική ευθύνη για την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση

ΥΠΕΞ ΕΕ: Το συριακό καθεστώς φέρει τη συντριπτική ευθύνη για την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση
Το συριακό καθεστώς φέρει τη συντριπτική ευθύνη για την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση και τα δεινά του συριακού λαού, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα που υιοθέτησαν οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ
Το συριακό καθεστώς φέρει τη συντριπτική ευθύνη για την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση και τα δεινά του συριακού λαού», όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα που υιοθέτησαν σήμερα (16/4/2018) οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, κατά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο.
«Καταδικάζουμε έντονα τη συνεχιζόμενη και επαναλαμβανόμενη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας επίθεσης κατά της Douma, η οποία συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», αναφέρουν τα συμπεράσματα.
«Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο κατανοεί ότι οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας στις εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία ήταν ειδικά μέτρα που ελήφθησαν με μοναδικό στόχο να αποτραπεί η περαιτέρω χρήση χημικών όπλων και χημικών ουσιών ως όπλων από το συριακό καθεστώς για να σκοτώσει τους δικούς του ανθρώπους», συνεχίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.
«Το Συμβούλιο υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην πρόληψη της χρήσης χημικών όπλων.
Αυτή είναι η θέση που εκφράστηκε εξ ονόματος της ΕΕ στο πλαίσιο του OPCW», προστίθεται.
Παράλληλα, οι 28 της ΕΕ κάλεσαν όλες τις χώρες να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να αποτρέψουν οποιαδήποτε περαιτέρω χρήση χημικών όπλων και υποστηρίζουν τη Διεθνή Εταιρική Σχέση κατά της Ατιμωρησίας για τη Χρήση Χημικά Όπλα.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ απείλησαν, παράλληλα, ότι θα μπορούσαν να επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις στη Συρία.
«Η ΕΕ θα συνεχίσει να εξετάζει περαιτέρω περιοριστικά μέτρα εναντίον της Συρίας όσο συνεχίζεται η καταστολή», ανέφεραν οι 28 υπουργοί Εξωτερικών.
Επιπλέον, το Συμβούλιο της ΕΕ διαπιστώνει στα συμπεράσματά του ότι οι προοπτικές για μια πολιτική λύση στη Συρία απομακρύνονται.
Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στα βορειοδυτικά της Συρίας έχει περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση, οδήγησε σε σημαντική μετατόπιση του τοπικού πληθυσμού και αποτελεί ακόμα μια πηγή σοβαρής ανησυχίας για την ΕΕ».
Επίσης, η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της για τις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις των λεγόμενων «περιοχών αποκλιμάκωσης», ενώ επαναλαμβάνει ότι κάθε βιώσιμη λύση στη σύγκρουση απαιτεί μια πραγματική πολιτική μετάβαση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης