Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Good news: Οι τράπεζες περνούν το stress test στις 4 ή 5 Μαίου - Bad news: Το SREP οδηγεί σε «προαιρετικά υποχρεωτικές ΑΜΚ»

Good news: Οι τράπεζες περνούν το stress test στις 4 ή 5 Μαίου - Bad news: Το SREP οδηγεί σε «προαιρετικά υποχρεωτικές ΑΜΚ»
Στις 18 Απριλίου θα βρεθούν στην έδρα του SSM οι διοικήσεις των τραπεζών Eurobank και Πειραιώς και στις 19 Απριλίου της Εθνικής και Alpha bank.
Την Παρασκευή 4 Μαΐου το βράδυ ή στις 5 Μαΐου 2018 η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του stress tests και οι 4 ελληνικές τράπεζες θα περάσουν το stress tests στο δυσμενές σενάριο.
Η Πειραιώς θα εμφανίσει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 μεταξύ 6% με 6,5% στο δυσμενές σενάριο
Η Eurobank θα εμφανίσει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 περίπου 8% στο δυσμενές σενάριο
Η Εθνική θα εμφανίσει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 περίπου 8,8% στο δυσμενές σενάριο
Η Alpha bank θα εμφανίσει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 περίπου 10% στο δυσμενές σενάριο
Το θετικό νέο του stress tests είναι ότι και οι 4 ελληνικές τράπεζες πέρασαν το stress tests – αν και δεν θα υπάρχει αναφορά σε κεφαλαιακό έλλειμμα – και δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουν άμεσα σε ανακεφαλαιοποίηση.

Στις 18 και 19 Απριλίου στην Γερμανία οι έλληνες τραπεζίτες

Πριν τις 4 ή 5 Μαίου οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών στις 18 και 19 Απριλίου θα βρεθούν στην Φρανκφούρτη που είναι η έδρα του SSM που εποπτεύει τις τράπεζες, όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews και εκεί θα τους αναλυθεί εάν χρειάζονται ή δεν χρειάζονται νέα αύξηση κεφαλαίου.
Στις 18 Απριλίου θα βρεθούν στην έδρα του SSM οι διοικήσεις των τραπεζών Eurobank και Πειραιώς και στις 19 Απριλίου της Εθνικής και Alpha bank.
 
Τα κακά νέα, τα bad news είναι ότι στο πλαίσιο του SREP την διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process ή SREP) ελληνικές τράπεζες και ΕΚΤ θα ξεκινήσουν άμεσα μια διαδικασία αποτίμησης βασικών κεφαλαιακών παραμέτρων (κεφαλαιακή επάρκεια, κεφαλαιακό απόθεμα κ.α.)  
Να σημειωθεί ότι με βάση τις παραμέτρους του SREP ο ελάχιστος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας π.χ. στην Alpha bank έχει οριστεί για το 2018 στο 12,875%.
Η διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process ή SREP) είναι μια δυναμική διαδικασία όπου οι τράπεζες θα ελεγχθούν εάν διαθέτουν επαρκή κεφάλαια και κεφαλαιακά αποθέματα.
Χρειάζονται μεγάλη προσοχή καθώς ο κίνδυνος οι διεθνείς επενδυτές και μέτοχοι των τραπεζών εκλάβουν και αποτιμήσουν λάθος την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΚΤ και των ελληνικών τραπεζών μπορεί να ακυρώσει το stress tests.
Ο SSM μπορεί να μιλάει με θεσμικούς όρους ότι οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζονται επί ίσοις όροις αλλά στην πράξη αυτό καταστρατηγήθηκε.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν αξιολογήθηκαν επί ίσοις όροις αντιθέτως υπήρξε ακραία – προκλητικά ακραία διάκριση μεταξύ των τραπεζών.
Η απόδειξη είναι το TAR η ανασκόπηση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων.
Ο SSM έλεγξε προβληματικά δάνεια στην Πειραιώς 10,88 δισεκ. με 11,2 δισεκ. ευρώ ένα άτυπο AQRs και στις άλλες τράπεζες 1,7 δισεκ. ή ακόμη και 485 εκατ ευρώ.
Οπότε ο SSM δεν διασφάλισε ίσους όρους ανταγωνισμού και ίσους όρους αξιολόγησης στις ελληνικές τράπεζες, η Πειραιώς κατάφορα αδικήθηκε από αυτή την διαδικασία.

Η αντίφαση

Τελικώς φαίνεται ότι έχει βρεθεί τρόπος για να ξεπεραστεί η εύλογη αντίφαση πως ενώ οι τράπεζες θα περάσουν τα stress tests θα υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου έως το α΄ τρίμηνο του 2019;
Μια τράπεζα που περνάει τα stress tests σημαίνει ότι ακόμη και κάτω από δυσμενείς παραδοχές είναι κεφαλαιακά επαρκής και δεν χρειάζεται κεφάλαια.
Οι δύο λύσεις που εξετάζονται ώστε οι τράπεζες στην Ελλάδα να ξεπεράσουν με επιτυχία το stress tests και να μην διατρέξουν κανένα κίνδυνο αλλά να υλοποιήσουν όλες ή κάποιες τράπεζες… αυξήσεις κεφαλαίου είναι οι εξής
1)Μέσω του SREP δηλαδή της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης η ΕΚΤ και ο SSM να ζητήσει από τράπεζα ή τράπεζες τέτοιες κεφαλαιακές παραδοχές που η τράπεζα να υποχρεωθεί να εξετάσει και αύξηση κεφαλαίου.
Θα πρόκειται για μια προαιρετική….υποχρέωση.
2)Να ζητήσουν οι εποπτικές αρχές από τράπεζα ή τράπεζες να πουλήσουν μαζικά NPEs π.χ. 8 δισεκ. ευρώ εφάπαξ εξέλιξη που θα επιβαρύνει καίρια το κεφαλαιακό απόθεμα και ενώ η πώληση μειώνει το σταθμισμένο ενεργητικό, άρα ενισχύει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας από την άλλη τυχόν ζημίες από την πώληση θα πλήξουν τα κεφάλαια.
Λύσεις υπάρχουν.
Όμως όπως μας υπενθυμίζει πολύ έμπειρος έλληνας τραπεζίτης στην Ιταλία το 2016 μόνο η Unicredit υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου 12 δισεκ. προαιρετικά και πούλησε προβληματικά δάνεια 17,7 δισεκ. στο 13% της ονομαστικής αξίας.
Π.χ. η Intesa San Paolo δεν υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου.

Ποιοι θα μπορούσαν να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου;

Η απάντηση είναι και οι 4 τράπεζες στην Ελλάδα.
Η ελληνική νομοθεσία επιτρέπει στις τράπεζες ακόμη και το 100% των κεφαλαίων τους να είναι αναβαλλόμενη φορολογία.
Αυτό το σέβεται η ΕΚΤ αν και αναγνωρίζει την αδυναμία.
Όμως όλοι γνωρίζουν ότι οι τράπεζες έχουν καθαρό κεφάλαιο tangible book 29 δισεκ. και DTA αναβαλλόμενη φορολογία 21,2 δισεκ.
Όλοι αναγνωρίζουν ότι τα 95 δισεκ. NPEs προβληματικά ανοίγματα μειώνονται με αργούς ρυθμούς.
Όλοι αναγνωρίζουν ότι οι τράπεζες ούτε χρηματοδοτούν την οικονομία, ούτε πραγματικά κέρδη δημιουργούν και συρρικνώνουν τους ισολογισμούς τους.
Για τους λόγους αυτούς και όχι μόνο αυτούς οι νέες ΑΜΚ το 2019 δηλαδή 4 χρόνια μετά τις τελευταίες είναι εύλογες και επιθυμητές.
Ποιες τράπεζες θα μπορούσαν να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου;
Η Alpha bank πρώτη και καλύτερη ως η πιο ισχυρή κεφαλαιακά τράπεζα με το ΤΧΣ να μην έχει πλήρη δικαιώματα ψήφου στο 11% που κατέχει και η Eurobank λόγω βασικού μετόχου το Fairfax με ποσοστό περίπου 18%.
Η Eurobank υποστηρίζει ότι δεν θα χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου και δεν σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου.
Προφανώς αύξηση χρειάζεται και η Πειραιώς, οπότε η Εθνική δεν μπορεί να παραμείνει αμέτοχη.
Εάν υλοποιήσει αύξηση μια τράπεζα και ακολουθήσει και δεύτερη τράπεζα τότε και οι 4 τράπεζες στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου.

Οι 5 λόγοι που χρειάζονται νέες ΑΜΚ

Από τις υποχρεωτικές ΑΜΚ….στις προληπτικές και στο ορατό μέλλον προαιρετικές αυξήσεις κεφαλαίου θα οδηγηθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να περάσουν το stress tests και κατά ορισμένους να μην χρειάζονται νέες αυξήσεις κεφαλαίου αλλά
1)Η χαμηλή ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών υψηλή αναβαλλόμενη φορολογία, χαμηλή κερδοφορία.
2)Η αύξηση της αναβαλλόμενης φορολογίας DTA στα 21,2 δισεκ. σε σύνολο tangible book 29 δισεκ. προ IFRs 9
3)Η ανάγκη για capital buffer το οποίο προ IFRs 9 διαμορφώνεται στα 8,5 δισεκ. μετά το IFRs 9 σε παρούσες αξίες μειώνεται στα 3,5 δισεκ.
Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να διαθέτουν 12-13 δισεκ. κεφαλαιακό απόθεμα.
4)Χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια για την αντιμετώπιση των NPEs και του σχεδίου αναστροφής της συρρίκνωσης των ισολογισμών
5)Για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.

Με ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας 5% ή 5,5% στο δυσμενές σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες Μάιος 2018
Τράπεζες

Δυσμενές σενάριο stress tests

Δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας
CT1 2017 *
Ύψος εκτιμώμενης ΑΜΚ (αρχές 2019)

Εθνική

8,8%

17% -13,3%

500 εκατ

Πειραιώς

6%-6,5%

15,4%-11,7%

1,6-1,8 δισ

Eurobank

7,8%-8%

17,9%-12,4%

500-600 εκατ

Alpha bank

10%

18,3%-15,9%

500 εκατ

*Τα δύο νούμερα που παρουσιάζονται στο core tier 1 είναι χωρίς και με IFRs 9
 Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης