Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η πολιτική του Trump έναντι της Ρωσίας φέρνει πιο κοντά μία πυρηνική σύγκρουση

FT: Η πολιτική του Trump έναντι της Ρωσίας φέρνει πιο κοντά μία πυρηνική σύγκρουση
Eιδικοί επί των ρωσικών θεμάτων προειδοποιούν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι, υποκινώντας μια στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών
Σημαντικούς κινδύνους για την παγκόσμια ειρήνη μετά τη ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ – Ρωσίας διαπιστώνουν οι Financial Times σε άρθρο τους μετά και τα πυραυλικά πλήγματα στη Συρία (14/4/2018).
Η βρετανική εφημερίδα, αφού υπενθυμίζει πως η νυν αμερικανική κυβέρνηση είχε κατηγορηθεί ως φιλορωσική, τονίζει πως η επιθετική ρητορική του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump εγκυμονεί κινδύνους για μία πιθανή σύγκρουση με τη Μόσχα.
Αφού η αμερικανική κυβέρνηση τους πρώτους 15 μήνες της θητείας της, χαρακτηρίστηκε ως ιδιαιτέρως ήπια απέναντι στη Ρωσία και τον  Vladimir Putin, άλλαξε άρδην τη στάση της, μετά και από την υπόθεση δηλητηρίασης του πρώην κατασκόπου της Ρωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Skripal και την υποτιθέμενη χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς
Τις προηγούμενες ημέρες ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε νέες σκληρότερες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.
Επίσης ο Trump μέσω Twitter επιτέθηκε στον Putin για την υποστήριξή του στον Σύρο πρόεδρο Bashar al Assad, λέγοντας πως οι ρωσικές δυνάμεις στη Συρία θα πρέπει  να είναι «έτοιμες» για τους αμερικανικούς πυραύλους.
Η ρητορική του Trump θα μπορούσε να του αποφέρει πολιτικά κέρδη στις ΗΠΑ, όπου συνεχίζει να βρίσκεται στο στόχαστρο σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία του 2016 και τις ρωσικές διασυνδέσεις.
Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί επί των ρωσικών θεμάτων προειδοποιούν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι, υποκινώντας μια στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνουν οι Financial Times.
Ο Daniel Fried πρώην πρέσβης που συντόνιζε την πολιτική κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, επί κυβέρνησης Obama  εκτιμά ότι τα tweets του Trump είχαν θέσει τις ΗΠΑ «στο ίδιο φάσμα ρητορικής με τον Putin».
«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα συμπεριφερόμαστε και εμείς, όπως χτυπούσε κάποτε  τα τραπέζια με το παπούτσι ο Khrushchev, αλλά πλέον το πράττουμε και εμείς με τρόπο που μπορούμε να βλάψουμε τον εαυτό μας» σημειώνει φέρνοντας ως παράδειγμα τις διαμαρτυρίες του τότε ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης το 1960 στον ΟΗΕ.   
Ο Andrew Weiss, ειδικός σε ρωσικά θέματα στο Carnegie Endowment for International Peace, δήλωσε ότι η ρητορική του  Trump είναι επικίνδυνη από την άποψη της εξωτερικής πολιτικής.
«Τα σχόλια όπως ‘’Ρωσία: πρόσεξε, έρχονται οι πύραυλοι μου’’ είναι ακριβώς ο πιο λανθασμένος τρόπος για να μιλήσουμε σε μία που έχει τεράστια στρατιωτική παρουσία στη Συρία», δήλωσε ο Weiss.
Οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να αποφύγουν μια άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία στη Συρία, ωστόσο οι δύο χώρες ήδη έχουν συγκρουστεί εκεί το 2018 όταν μια ομάδα που υποστηρίχθηκε από τον Assad, στην οποία συμμετείχαν Ρώσοι αξιωματικοί, επιτέθηκε σε αμερικανική βάση κοντά στο Deir al-Zour, προκαλώντας την οργή των ΗΠΑ.
Ο James Jeffrey, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, ο οποίος ήταν αναπληρωτής σύμβουλος για την εθνική ασφάλεια του George Bush, δήλωσε ότι τα tweets του  Trump ενέχουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν την οργή του Putin.
«Αν κάποιος Ρώσος πληγωθεί, ακόμη και τυχαία, η Μόσχα θα μπορούσε να απαντήσει», είπε χαρακτηριστικά.
«Αν δεν είμαστε προσεκτικοί, θα προκαλέσουμε τους Ρώσους», προειδοποίησε.
Ο Dimitri Simes επικεφαλής του Κέντρου Εθνικής Στρατηγικής στην Ουάσιγκτον σημείωσε ότι, ο Putin θα αντιμετωπίσει πιθανώς αυξημένη πίεση για να αντιδράσει πιο επιθετικά στις ΗΠΑ.
Οι αμερικανο-ρωσικές σχέσεις, όπως ισχυρίστηκε, είναι στο χειρότερο σημείο από την κρίση των πυραύλων στην Κούβα ή το 1961 και την  αντιπαράθεση του Βερολίνου.
 «Νομίζω ότι έχουμε να κάνουμε με μια πολύ σοβαρή κατάσταση», πρόσθεσε.
«Είμαι βέβαιος ότι καμία πλευρά δεν θέλει μια μεγάλη πυρηνική αντιπαράθεση, αλλά γνωρίζουμε από την ιστορία ότι όταν ξεκινήσεις έναν πόλεμο μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να ελέγξεις μία κλιμάκωση», επισήμανε ο Simes.
Στη Μόσχα, οι ελπίδες του Putin για βελτιωμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ φάνηκε να εξασθενίζουν ακόμη και πριν από την παρούσα ένταση.
Τον Μάρτιο 2018 ο Putin καυχήθηκε για τα νέα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας, τα οποία όπως την καθιστούν άτρωτη.
«Η παγκόσμια κατάσταση γίνεται όλο και πιο χαοτική», τόνισε εκφράζοντας την ελπίδα, πως θα επικρατήσει η κοινή λογική και οι διεθνείς σχέσεις θα επιστρέψουν σε εποικοδομητικό δρόμο και πως όλο το διεθνές σύστημα θα γίνει πιο σταθερό και προβλέψιμο.
Μέχρι στιγμής, Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν, πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Trump θα αποσύρει την πρόσκληση στον Putin να επισκεφθεί τις ΗΠΑ.
Πάντως μέσα στην αμερικανική κυβέρνηση αξιωματούχοι υποστηρίζουν, πως ο Trump εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να συνεργαστεί με τη Ρωσία, με τρόπο που οι προκάτοχοί του απέτυχαν, δημιουργώντας μια προσωπική σχέση με τον Putin, αναφέρουν οι Financial Times.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης