Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεννηματά: Διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις και θα το πετύχουμε

Γεννηματά: Διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις και θα το πετύχουμε
"Από σήμερα υπάρχει συντεταγμένη δομή και κεντρικά όργανα ικανά να οδηγήσουν την παράταξη στη νίκη", είπε η Φ. Γεννηματά
«Διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις και θα το πετύχουμε», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φ. Γεννηματά, μιλώντας στην συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.
«Βήμα-βήμα το Κίνημα Αλλαγής αποκτά «σάρκα και οστά».
Συνεχίζουμε.
Μαζί θα οδηγήσουμε την Παράταξη στη νίκη που είναι ο μεγάλος της στόχος.
Τη νίκη στις εκλογές και την προοδευτική διακυβέρνηση που θα ακολουθήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «με αποφασιστικότητα προχωράμε τόσο στις νέες πολιτικές μας πρωτοβουλίες, όσο και στην συγκρότηση του πολιτικού μας φορέα».
Το ΠΑΣΟΚ, όπως ανέφερε, είναι βασικός πυλώνας και επιταχυντής της προσπάθειας και η ανασυγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου δεν μπορεί να γίνει με την λογική του ΠΑΣΟΚ plus, προσθέτοντας ότι «όσοι αγνοούν ή κάνουν πως αγνοούν αυτά τα δυο βασικά πολιτικά ζητήματα, δεν βοηθούν την προσπάθειά μας, ρίχνουν νερό στον μύλο του μίζερου και τοξικού διπολισμού των ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας».
Η ίδια, ξεκινώντας την ομιλία της στην πρώτη συνεδρίαση της Κ.Π.Ε. του Κινήματος Αλλαγής, είπε ότι αυτή δυστυχώς γίνεται σε δύσκολες στιγμές, με τη χώρα να βρίσκεται σε εθνικό πένθος μετά την απώλεια, πάνω στο καθήκον, του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, ενώ εξέφρασε και τον σεβασμό προς τα στελέχη της Πολεμικής μας Αεροπορίας και συνολικά των Ενόπλων Δυνάμεων για το έργο τους.

Για Συρία και Τουρκία

Κάνοντας αναφορά στον πόλεμο στη Συρία, σημείωσε πως συνεχίζει να  αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ότι επείγει να ενταθούν οι διπλωματικές προσπάθειες, επιβάλλεται η έρευνα από τον ΟΗΕ για την χρήση χημικών και για τα εγκλήματα πολέμου που συντελούνται.
Τόνισε δες, πως «στα Εθνικά μας θέματα, πρώτο και κύριο ζήτημα είναι πάντα οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας», που γίνεται ολοένα και πιο επιθετική και προκλητική στην αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου και δεν αντιδρά απλώς νευρικά όπως εσφαλμένα διατείνεται η Κυβέρνηση, ενώ «η αντιμετώπιση της από πλευράς μας απαιτεί πάνω απ’ όλα εθνική συνεννόηση.
Και παράλληλα με την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, χρειαζόμαστε τη δική μας επεξεργασμένη ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική».
Κατηγόρησε την Ελληνική Κυβέρνηση ότι «δεν έχει ούτε στρατηγική αλλά πολύ περισσότερο ούτε καν την αναγκαία σοβαρότητα και ενιαία φωνή στην αντιμετώπιση της επικίνδυνης αυτής κατάστασης», υπενθυμίζοντας ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν φυλακισμένοι στις Τουρκικές φυλακές και κατηγορώντας τον πρωθυπουργό, Α. Τσίπρα, ότι φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση αυτή καθώς, μεταξύ άλλων, ανέχεται, καλύπτει τις άστοχες και επικίνδυνες ενέργειες του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.
«Η χώρα εμφανίζεται σήμερα εγκλωβισμένη στο διχαστικό δίπολο που επιχειρούν να δημιουργήσουν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και η Νέα Δημοκρατία.
Ο κ. Τσίπρας μιλά για έξοδο από το Μνημόνιο, για «σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας», για κοινωνική πολιτική, για τέλος της επιτροπείας.
Αυτή τη φορά όμως δεν πρόκειται για «αυταπάτες», αλλά μόνο για νέες πολιτικές απάτες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Χρειάζονται τώρα πρωτοβουλίες

«Χρειάζονται τώρα πρωτοβουλίες, μέσα στην Κοινωνία που θα πείσουν ότι μπορούμε να πετύχουμε τους τρεις μεγάλους στόχους του Προγράμματός μας», είπε η κ. Γεννηματά, αναφέροντας ότι :
«-Πρώτον να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση, να φέρουμε ανάπτυξη και νέο πλούτο, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.
Με πολιτικές που διασφαλίζουν τη δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά με ταυτόχρονα κίνητρα και μεταρρυθμίσεις που καθιστούν εφικτό τον στόχο για επενδύσεις 100 δισεκατομμυρίων ευρώ από ξένες, αλλά και Ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Έτσι ώστε να αποκτήσουμε τη δύναμη και την αξιοπιστία να πετύχουμε όχι μόνο την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, αλλά και να βγάλουμε «την θηλιά από τον λαιμό της χώρας». Αλλάζοντας τους όρους για τα δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα, απελευθερώνοντας πρόσθετους πόρους για την Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή.
-Δεύτερον να διανείμουμε δίκαια τον παραγόμενο πλούτο, ώστε να μειώσουμε τις Κοινωνικές Ανισότητες.
Όπως είπε, είναι ώρα να μιλήσουμε για την ουσιαστική αύξηση του κατώτερου μισθού, επαναφέροντας τον καθορισμό του από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, να καθιερώσουμε την κατώτερη εγγυημένη σύνταξη στα 500 ευρώ, ιδιαίτερα για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ, τις χήρες, τους αδικημένους από τις παρεμβάσεις των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, να εγγυηθούμε ότι δεν θα μείνει κανένα παιδί έξω από τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού, να διασφαλίσουμε την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας και Παιδείας, να δώσουμε κίνητρα για να βρουν δουλειά οι άνεργοι στον ιδιωτικό τομέα, και κυρίως οι νέοι, οι γυναίκες, οι μακροχρόνια άνεργοι, να μειώσουμε τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών καθιερώνοντας ένα λογικό ανώτερο πλαφόν ανά μήνα, να στηρίξουμε τους νέους ανθρώπους, για να επιχειρήσουν, να παράγουν, να μείνουν και να δουλέψουν στον τόπο τους.
- Τρίτον, να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε τους θεσμούς της Δημοκρατίας, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, και να προχωρήσουμε σε μια ευρύτερη συμφωνία για Συνταγματικές Αλλαγές που ενισχύουν την αξιοπιστία και την διαφάνεια στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.
Υπενθύμισε ότι στο ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής παρουσίασε 12+1 προτάσεις πολιτικής που μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν ένα πλαίσιο μετεκλογικής προγραμματικής συμφωνίας και πρόσθεσε στα λόγια, κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει σε στόχους όμως το ερώτημα είναι τι γίνεται στην πράξη, ποιοι τα εννοούν πραγματικά και ποιοι τα υπηρετούν ή μπορούν να τα υπηρετήσουν στο μέλλον, αλλά και τι απ’ όλα αυτά προώθησε η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στα τριάμισι χαμένα χρόνια για τη χώρα, κάνοντας λόγο για παντελή απουσία εθνικής στρατηγικής, καταδίκη στην ύφεση και τη στασιμότητα, αλλεπάλληλους φορομπηχτικούς νόμους, πλήρη υποταγή και κομματικοποίηση του κράτους, πλήρη εγκατάλειψη των αγροτών, τη Συνταγματική Αναθεώρηση που όλο έρχεται και ποτέ δεν φτάνει, κ.α.
«Εμείς δεν βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να προασπίσουμε το υπάρχον σύστημα που κάτω από την κυριαρχία των συντηρητικών δυνάμεων της Ευρώπης οδήγησε στην κρίση και στη φτωχοποίηση των λαών», τόνισε και πρόσθεσε ότι απαιτείται ένα νέο κύμα αλλαγών και προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που «μόνο εμείς όχι μόνο ιστορικά αλλά και συγκυριακά μπορούμε να υπηρετήσουμε και να κάνουμε πράξη» και «γι’ αυτό ζητάμε την ανατροπή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων στις εκλογές».
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «εμείς δεν βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να υποταχτούμε στις σειρήνες του δεξιού και αριστερού λαϊκισμού που υπόσχεται ευημερία ενώ στην πράξη αναπαράγει όλα όσα μας κρατούν καθηλωμένους στην υπανάπτυξη, στο χθες», αλλά  «για να οπλίσουμε τη χώρα με μια νέα εθνική στρατηγική που απαιτούν οι δύσκολοι καιροί»
Εξηγώντας τι σημαίνει για νίκη στις εκλογές και ποιος είναι ο πήχης είπε «να μπορεί η Παράταξη μας να παρέμβει και να οδηγήσει τις πολιτικές εξελίξεις επιβάλλοντας τη γραμμή της εθνικής συνεννόησης.
Είτε συμμετέχοντας είτε όχι στην Κυβέρνηση, ζήτημα για το οποίο η λαϊκή ετυμηγορία έχει τον πρώτο και καθοριστικό λόγο.
Γίνεται έτσι απολύτως κατανοητό ότι στην αυτόνομη στρατηγική μας η ανάληψη πιθανής εντολής αποτελεί το πεδίο διαμόρφωσης των μετεκλογικών εξελίξεων.
Η χώρα ασφαλώς πρέπει να πάει ομαλά και δημοκρατικά στις εκλογές και να κυβερνηθεί υπεύθυνα και με επίγνωση των αναγκών της κρίσιμης συγκυρίας που διανύουμε.
Η Παράταξη μας δεν αρνήθηκε ποτέ να αναλάβει τις ευθύνες της ιστορικά.
Αλλά δεν θα υποταχτούμε σε στρατηγικές διακυβέρνησης που αναπαράγουν την κρίση, τα αδιέξοδα και τον διχασμό».

Προτάσεις και προτεραιότητες  

Η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε στις δυο σημαντικές αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα, λέγοντας:
«Η πρώτη: Προτείνω στην Κεντρική Επιτροπή να εγκρίνει την πρόταση του Πολιτικού Συμβουλίου για την επιλογή του Μανώλη Χριστοδουλάκη, ως του πρώτου Γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής.
Η δεύτερη: Προτείνω στην Κεντρική Επιτροπή να επικυρώσει τη σύνθεση της νέας Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματός μας. Είναι μια συνθετική πρόταση, με αναλογική και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση όλων των δυνάμεων που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής.
Η Εκτελεστική Επιτροπή θα έχει την ευθύνη υλοποίησης και διαχείρισης της πολιτικής μας, την ευθύνη εφαρμογής των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και αντιμετώπισης όλων των πολιτικών ζητημάτων μεταξύ δύο συνόδων της Κ.Ε».
Παράλληλα με τις αποφάσεις αυτές η ίδια εισηγήθηκε τον εξής «οδικό χάρτη», για την ολοκλήρωση και συγκρότηση του φορέα:
-Στο αμέσως επόμενο διάστημα το Πολιτικό Συμβούλιο, θα συγκροτήσει όλους τους Τομείς Πολιτικής.
-Ως το τέλος Ιουνίου, θα συγκροτηθούν με ευθύνη του Γραμματέα της Κ.Ε., της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Τομέα Οργανωτικής Πολιτικής οι Νομαρχιακές Επιτροπές και οι Δημοτικές μας Οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα. Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία καθυστέρηση. Της συγκρότησης θα προηγούνται ανοιχτές ολομέλειες σε Νομαρχιακό και Δημοτικό επίπεδο σε όλη την Ελλάδα.
Ανάλογη μέριμνα θα ληφθεί και για τις Οργανώσεις Εξωτερικού, λαμβάνοντας υπόψη των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν.
Ακόμη, είπε ότι είναι δυο οι προτεραιότητές μας το επόμενο διάστημα, η οργάνωση στη βάση και εκλογική ετοιμότητα.
«Με τη σημερινή συνεδρίαση τελειώνει οριστικά η φάση των χρήσιμων και αναγκαίων μεν αλλά χρονοβόρων εσωτερικών διευθετήσεων.
Από σήμερα υπάρχει συντεταγμένη δομή και κεντρικά όργανα ικανά να οδηγήσουν την παράταξη στη νίκη», κατέληξε η κ. Γεννηματά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης