Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Υπάρχει κίνδυνος να αμφισβητηθεί η αξιοπιστία του stress test – Τα πολλά λάθη του SSM… ο χρόνος των νέων ΑΜΚ και το SREP

Υπάρχει κίνδυνος να αμφισβητηθεί η αξιοπιστία του stress test – Τα πολλά λάθη του SSM… ο χρόνος των νέων ΑΜΚ και το SREP
Ο SSM και η ΕΚΤ θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι το stress tests για να είναι αξιόπιστο δεν θα πρέπει να αφήνει υποψίες ή αιωρούμενα ανοικτά ζητήματα.
Στις 12 Μαΐου το αργότερο – ίσως και 5 Μαΐου – θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του stress tests των ελληνικών τραπεζών.
Το αποτέλεσμα είναι ήδη γνωστό όλες οι τράπεζες και οι 4 συστημικές Alpha bank, Εθνική τράπεζα, Eurobank και Πειραιώς περνούν και το βασικό και το δυσμενές σενάριο.
Οι ελληνικές τράπεζες περνούν το stress tests οπότε θεωρητικά τελειώνει ο κύκλος της αμφισβήτησης, της αβεβαιότητας για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
Στην πράξη όμως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αμφισβητηθεί η αξιοπιστία του stress tests αφενός λόγω πολλών λαθών του SSM αφετέρου λόγω της ασαφούς επόμενης ημέρας.
Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι εάν μετά τις επίσημες ανακοινώσεις ότι πέρασαν τα stress tests οι ελληνικές τράπεζες ξεκινήσουν μια διαπραγμάτευση με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό SSM της EKT στο πλαίσιο του SREP ή διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process ή SREP) τότε αυτομάτως θα αποδυναμωθεί η «επιτυχία» του stress tests.
Να σημειωθεί ότι με βάση τις παραμέτρους του SREP ο ελάχιστος συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας π.χ. στην Alpha bank έχει οριστεί για το 2018 στο 12,875%.
Βέβαια στις 18 και 19 Απριλίου οι διοικήσεις των τραπεζών θα βρεθούν στην Φρανκφούρτη και θα έχουν συναντήσεις με την διοίκηση του SSM.
Οι επόπτες των τραπεζών θα ανακοινώσουν στις τράπεζες εάν χρειάζονται αυξήσεις κεφαλαίου και πότε πρέπει να τις υλοποιήσουν.
Η διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process ή SREP) είναι μια δυναμική διαδικασία όπου οι τράπεζες θα ελεχθούν εάν διαθέτουν επαρκή κεφάλαια και κεφαλαιακά αποθέματα.
Χρειάζονται μεγάλη προσοχή καθώς ο κίνδυνος οι διεθνείς επενδυτές και μέτοχοι των τραπεζών εκλάβουν και αποτιμήσουν λάθος την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΚΤ και των ελληνικών τραπεζών μπορεί να ακυρώσει το stress tests.
Ο SSM μπορεί να μιλάει με όρους θεσμικής προσέγγισης ότι οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζονται επί ίσοις όροις αλλά στην πράξη αυτό καταστρατηγήθηκε.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν αξιολογήθηκαν επί ίσοις όροις αντιθέτως υπήρξε ακραία – προκλητικά ακραία διάκριση μεταξύ των τραπεζών.
Η απόδειξη είναι το TAR η ανασκόπηση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων.
Ο SSM έλεγξε προβληματικά δάνεια στην Πειραιώς 10,88 δισεκ. με 11,2 δισεκ. ευρώ και στις άλλες τράπεζες 1,7 δισεκ. ή ακόμη και 485 εκατ ευρώ.
Οπότε ο SSM δεν διασφάλισε ίσους όρους ανταγωνισμού και ίσους όρους αξιολόγησης στις ελληνικές τράπεζες, η Πειραιώς κατάφορα αδικήθηκε από αυτή την διαδικασία.
Το αποτέλεσμα ωστόσο του stress tests και του TAR θα είναι πολύ πιο ρεαλιστικό αλλά η Πειραιώς αποκλειστικά με ευθύνη του πορίσματος της ΤτΕ έπεσε θύμα μιας καλομελετημένης παρουσίασης σκέψεων, υποθέσεων και ιδεών γιατί πρακτικά αυτό είναι το πόρισμα…
Ο SSM και η ΕΚΤ θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι το stress tests για να είναι αξιόπιστο δεν θα πρέπει να αφήνει υποψίες ή αιωρούμενα ανοικτά ζητήματα.
Συν τοις άλλοις ακόμη και στον SSM γνωρίζουν ότι η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών στηρίζεται σε λογιστικές μεθόδους π.χ. αναβαλλόμενης φορολογίας και επίσης γνωρίζουν ότι επιθετικότερη αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων θα σημάνει απομείωση κεφαλαίων οπότε θα χρειαστούν αυξημένα κεφαλαιακά αποθέματα.
Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών δεν θέλουν νέες αυξήσεις κεφαλαίου γιατί αντιδρούν οι μέτοχοι τους.
Όμως κάτω από αιρέσεις και όρους οι αυξήσεις κεφαλαίου που εφόσον γίνουν δεν θα είναι 500 εκατ αλλά 1 με 1,5 δισεκ. κατ΄ ελάχιστο θα είναι προαιρετικές και θα υλοποιηθούν έως το α΄ 4μηνο του 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης