Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Ο πόλεμος στη Συρία - Οι απειλές του Trump κατά της Ρωσίας και 4 μεγάλα ερωτήματα

CNBC: Ο πόλεμος στη Συρία - Οι απειλές του Trump κατά της Ρωσίας και 4 μεγάλα ερωτήματα
Με ένα εμπρηστικό tweet, ο Trump δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να «ετοιμαστεί» για την εκτόξευση πυραύλων στη Συρία
Οι παγκόσμιοι ηγέτες συνεχίζουν να «ζυγίζουν» τη στρατιωτική δράση ως απάντηση στην επίθεση με χημικά στη Συρία.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σήμερα (12/4/2018) θα συνεδριάσει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου.
Εκεί η πρωθυπουργός Theresa May αναμένεται να ζητήσει εμπράκτως τη συγκατάθεση για εμπλοκή της Βρετανίας σε στρατιωτική δράση στη Συρία.
Η προοπτική της δράσης της βρετανικής κυβέρνησης έχει έρχεται λιγότερο από 24 ώρες αφού ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, απείλησε τη Ρωσία με την εκτόξευση πυραύλων στη Συρία.
Η απάντηση από το Κρεμλίνο ήταν άμεση επισημαίνοντας ότι οι πύραυλοι θα πρέπει να στοχεύσουν τρομοκράτες και ότι τις βάσεις της κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο το CNBC συνοψίζει όλα όσα θα πρέπει να ξέρουμε για τον πόλεμο στη Συρία.

Trump σε Ρωσία: Ετοιμαστείτε

Σε ένα εμπρηστικό tweet την Τετάρτη (11/4/2018), ο Trump δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να «ετοιμαστεί» για την εκτόξευση πυραύλων στη Συρία.
Η κίνηση έρχεται στην απόηχο της πρόσφατη επίθεσης με χημικά στη Ντούμα.
Οι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης, οι εργάτες διάσωσης και οι ιατροί που εργάζονται στη χώρα δήλωσαν ότι περισσότεροι από 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά την επίθεση.
Ο πρόεδρος Bashar Assad, ο οποίος στηρίζεται στρατιωτικά από τη Ρωσία, δεν αποδέχεται την ευθύνη για οποιαδήποτε χημική επίθεση.

Γιατί υπάρχει πόλεμος;

Ο πόλεμος έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία επτά χρόνια και μετατράπηκε ραγδαία σε μια μάχη μεταξύ εκείνων που είναι απλά υπέρ και κατά του Προέδρου Assad.
Διάφορες χώρες και ομάδες εμπλέκονται, με διαφορετικές ατζέντας ο καθένας, ενώ την ίδια στιγμή η κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη.
Βασικοί υποστηρικτές της συριακής κυβέρνησης είναι η Ρωσία και το Ιράν, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία στηρίζουν τις ομάδας κατά τις κυβέρνησης.
Τον περασμένο μήνα, η Διεθνής Αμνηστία προέτρεψε τους παγκόσμιους ηγέτες να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να σταματήσουν επειγόντως τα δεινά εκατομμυρίων Σύρων πολιτών και να τερματίσουν την «αιματηρή επίθεση» που συμβαίνει για περισσότερα από επτά χρόνια.

Πως έχει επηρεαστεί ο λαός της Συρίας;

Μέχρι το Μάρτιο, το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είχε επιβεβαιώσει τον θάνατο περισσότερων από 350.000 ανθρώπων - συμπεριλαμβανομένων 106.000 αμάχων.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εκτιμά ότι περίπου 11 εκατομμύρια Σύροι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου τον Μάρτιο του 2011, με την πλειοψηφία να αναζητά καταφύγιο σε γειτονικές χώρες ή εντός της ίδιας της Συρίας.

Τι κάνει ο ΟΗΕ για την επίθεση με χημικά;

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίαση την Τρίτη (10/4/2018) σε μια προσπάθεια να συμφωνήσουν σε μια συντονισμένη διεθνή απάντηση στην εικαζόμενη χρήση χημικών όπλων.
Ωστόσο, απέτυχαν να περάσουν σχέδια ψηφισμάτων από την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα.
Η Ρωσία επέβαλε πρώτα βέτο σε ένα κείμενο που συντάχθηκε από τις ΗΠΑ για να δημιουργήσει ένα πάνελ που θα είχε την εξουσία να αναθέσει την ευθύνη για τυχόν χημικές επιθέσεις στη χώρα της Μέσης Ανατολής.
Το ψήφισμα έλαβε 12 ψήφους υπέρ, αλλά η Ρωσία και η Βολιβία καταψήφισαν και οι δύο, ενώ η Κίνα απείχε.
Ήταν η δωδέκατη φορά που η Ρωσία είχε χρησιμοποιήσει την εξουσία για βέτο ώστε να εμποδίσει τη δράση εναντίον της κυβέρνησης Assad.
Αργότερα, η Ρωσία απέτυχε να περάσει τη δική της πρόταση για τη διεξαγωγή νέας έρευνας αφού έλαβε μόνο έξι ψήφους υπέρ.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Οι περισσότεροι αναμένουν ότι οι ΗΠΑ θα ανταποκριθούν στην τελευταία επίθεση με χημικά εκτοξεύοντας πυραύλους.
Πέρυσι, άλλωστε, η κυβέρνηση του Donald Trump ενέκρινε την εκτόξευση 59 πυραύλων Tomahawk σε κυβερνητικό αεροδρόμιο στη Συρία, καθώς από εκεί άρχισε επίθεση με χημικά.
Από την πλευρά της, η Ρωσία έχει δεσμευθεί ότι θα καταρρίψει οποιοδήποτε πύραυλο εισβάλλει στον εναέριο χώρο της Συρίας.
«Η πιο πιθανή απάντηση της Ρωσίας σε μια εκστρατεία που στοχεύει τις δυνάμεις τους Assad, αλλά αφήνει άθικτες τις ρωσικές δυνάμεις, είναι ο ηλεκτρονικός πόλεμος με στόχο τον περιορισμό της ζημιάς στη στρατιωτική υποδομή της χώρας» επισημαίνεται σε πρόσφατο ενημερωτικό σημείο της Eurasia Group.
Όπως αναφέρεται αυτή η εξέλιξη θα ήταν και το ηπιότερο σενάριο κλιμάκωσης όπου η Ρωσία αποδέχεται ακουσίως τη νέα πραγματικότητα.
«Την ίδια στιγμή, οι αεροπορικές επιδρομές θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον προάγγελο ενός κύκλου κλιμάκωσης...
Το πιο σημαντικό ρίσκο θα μπορούσε να προκύψει από την τρέχουσα δυναμική είναι η απόφαση των ΗΠΑ να επεκτείνει το πεδίο των στρατιωτικών επιχειρήσεων με έναν τρόπο που θα παρουσίαζε περισσότερους κινδύνους για τις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης