Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Μουδιασμένη» η κυβέρνηση από την απόφαση του ΣτΕ για το «χαράτσι» του ΕΦΚΑ

«Μουδιασμένη» η κυβέρνηση  από την απόφαση του ΣτΕ για το «χαράτσι» του ΕΦΚΑ
ΕΣΕΕ: «Να καταβάλετε τις εισφορές εν αναμονή της επίσημης απόφασης»
Αν υπάρξει απόφαση ο νόμος θα αναπροσαρμοστεί» δήλωσε ο εμπνευστής του ασφαλιστικού νόμου Γιώργος Κατρούγκαλος με αφορμή τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας  δικαιώνει τους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες κρίνοντας αντισυνταγματικές «ζωτικές»  διατάξεις του νόμου.
Ωστόσο πρόσθεσε, ότι η ουσία του νόμου, που είναι η ισορροπία των κανόνων, θα διατηρηθεί.
Στους κλάδους των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών επικρατεί αναβρασμός.
Ενδεικτική είναι η αντίδραση του προέδρου του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσού ο οποίος έκανε λόγο για «ιστορική δικαίωση» και «ανάσταση» των δικηγόρων.
Ψυχραιμία συστήνει η ΕΣΕΕ στα μέλη της τα οποία προτρέπει να πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους.
Στην ανακοίνωσή της η συνομοσπονδία τονίζει: «Η ΕΣΕΕ οφείλει να περιμένει την επίσημη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου που αναμένεται να εκδοθεί τον ερχόμενο μήνα, ώστε να διαβάσει προσεκτικά το σκεπτικό της απόφασης που ενδέχεται να στοιχειοθετεί νέες ενστάσεις, ενώ μέχρι τότε συστήνει σε όλους τους εμπόρους να παραμείνουν συνεπείς στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις...»
Επισημαίνουμε ότι το ΣτΕ δεν έχει λάβει ακόμα απόφαση.
Ωστόσο στη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ την προηγούμενη Παρασκευή, παραμονή του Λαζάρου, οι σύμβουλοι με ψήφους 17 υπέρ, 8 κατά δικαίωσαν τους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο κρίνοντας αντισυνταγματική:

α) Την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ. Αντίθετα, κρίθηκε σύννομη η ένταξη στον φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
 
β) και την επιβολή εισφοράς με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος).

Αν η απόφαση, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα, δικαιώσει όντως τους κλάδους που προσέφυγαν, θα επιφέρει καίριο πλήγμα στα θεμέλια του ΕΦΚΑ.
Για δικαίωση κάνουν λόγο και οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ, τονίζοντας ότι ο νόμος έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στους διπλωματούχους μηχανικούς οι οποίοι δε μπορούν να εξασφαλίσουν ασφαλιστική ενημερότητα καθιστώντας απαγορευτική τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς.
“Γενναία” χαρακτήρισε την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (Ι.Σ.Α.) και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ενώ υπενθύμισε ότι από την πρώτη στιγμή τόσο ο Ι.Σ.Α. όσο και άλλοι σύλλογοι επιστημόνων είχαν προειδοποιήσει, ότι με αυτή τη φορολογία και τα έσοδα για το κράτος θα μειωθούν αλλά και πολλοί επιστήμονες θα αναγκαστούν να φύγουν στο εξωτερικό.  
«Δεν μπορεί η κυβέρνηση να  αλλάξει εύκολα το νόμο, θα υποχρεωθεί σε μεγάλες αναπροσαρμογές» τόνισε ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης  χαρακτηρίζοντας παράλογη την ευθεία σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα και την απουσία αναλογικότητας.
Αιφνιδιασμένο το υπουργείο Εργασίας, υποστηρίζει ότι στο τέλος θα επικρατήσουν ψυχραιμότερες απόψεις, αφού θα γίνουν άμεσα διορθώσεις σε όσες κατηγορίες έχουν επισημανθεί αδικίες και υπερβολές.
Επίσης υποστηρίζει ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ο Ενιαίος Φορέας έχουν επιτύχει τον στόχο τους με την αύξηση των εσόδων, τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστού του ΑΕΠ και τη βελτίωση των παροχών.
Πάντως μια τέτοια εξέλιξη είναι γεγονός ότι θα φρενάρει την ολοκλήρωση του μνημονίου . Παράγοντες των Βρυξελών τόνιζαν ότι η κυβέρνηση έχει δείξει και με άλλες αποφάσεις του ΣτΕ ότι μπορεί να χειριστεί τέτοιου είδους προβλήματα.
Ποιες ήταν οι προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ που έφεραν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση;

Α) οι αποφάσεις του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές των  συντάξεων με τα μνημόνια του 2011 και 2012.
Ο κ. Κατρούγκαλος επινόησε τη μεταρρύθμιση και τον επαναυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων (προσωπική διαφορά) για να καλύψει νομικά τις «αντισυνταγματικές» περικοπές.

Β) Η απόφαση του ΣτΕ πού έκρινε αντισυνταγματική την απαγόρευσης της μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ.)
Οι δανειστές που θέλουν να ισχύσει η απαγόρευση κάλεσαν το υπουργείο εργασίας  να παρουσιάσει μια έκθεση ανεξάρτητου φορέα ο οποίος θα επανεξετάσει το θέμα λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του ΣτΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης