Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Περαιτέρω αύξηση πωλήσεων περιμένει η Ικτίνος το 2018 – Στο +280% η μετοχή σε 52 εβδομάδες

Περαιτέρω αύξηση πωλήσεων περιμένει η Ικτίνος το 2018 – Στο +280% η μετοχή σε 52 εβδομάδες
Παρά το ράλι της μετοχής, εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με χαμηλό p/e ενώ η εκτίμηση για καλύτερη πορεία το 2018 δίνει επιπλέον περιθώριο ανόδου
Εξαιρετικά αλλά και έως ένα σημαντικό βαθμό προεξοφλημένα τα μεγέθη της Ικτίνος για το 2017, καθώς η άνοδος της μετοχής σε διάστημα 52 εβδομάδων ξεπερνά το 280%.
Το «έξυπνο χρήμα» είχε τοποθετηθεί από χαμηλά πριν από 12 και πλέον μήνες όταν ομοειδείς εταιρείες έβγαζαν εξαιρετικά κέρδη και έδειχναν πως υπάρχει χώρος για βελτίωση μεγεθών και για την Ικτίνος.
Η εισηγμένη ανακοίνωσε εντυπωσιακή αύξηση κερδών αλλά και πωλήσεων με τη διοίκηση να αισιοδοξεί για την τρέχουσα χρήση.
Η εταιρεία που παράγει το συντριπτικό μέρος των πωλήσεών της στο εξωτερικό, εργάζεται για την εξεύρεση νέων εξαγωγικών χωρών και την αύξηση των εξαγωγών σε χώρες που ήδη δραστηριοποιείται, προκειμένω να αυξήσει τις πωλήσεις και να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διασπορά, προκειμένου να υπάρχει περιορισμένη εξάρτηση από συγκεκριμένες χώρες και πελάτες.
Για το 2018 οι πωλήσεις αναμένεται να υπερβούν τα επίπεδα της χρήσης 2017, σημειώνει η διοίκηση και αντλεί την αισιοδοξία από τα μηνύματα από τις εμπορικές συμφωνίες που διαπραγματεύεται και από αυτές που ήδη έχουν κλείσει και βρίσκονται σε εξέλιξη.
Επίσης η ΙΚΤΙΝΟΣ ΜΑΡΜΑΡΟΝ ΑΕ, η οποία δραστηριοποιείται στην εσωτερική αγορά και σε projects του εξωτερικού, αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στον κύκλο εργασιών και στην κερδοφορία του ομίλου, σημειώνει η διοίκηση.
«Στην εταιρεία απασχολούνται ικανά στελέχη της ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ, γνώστες της αγοράς του μαρμάρου και των σύγχρονων αρχιτεκτονικών εφαρμογών.
Σε συνδυασμό με την οικονομική εγγύηση της μητρικής εταιρίας, έχει όλα τα εχέγγυα να αποτελέσει έναν κυρίαρχο στην εσωτερική αγορά», αναφέρεται στις λογιστικές καταστάσεις.
Από την ανάλυση των λογιστικών καταστάσεων προκύπτει πως η μετοχή διαπραγματεύεται με p/e 11 το οποίο είναι χαμηλό, ενώ ο δείκτης p/bv διαμορφώνεται στις 2,75 φορές.
Το 2017 εμφάνισε υψηλές λειτουργικές ταμειακές ροές 14,8 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα να καταφέρει να μειώσει τον δανεισμό της και να αυξήσει τα ταμειακά της διαθέσιμα.
Ο καθαρός δανεισμός υποχώρησε στα 12,4 εκατ. ευρώ από 20,1 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος έχει ανοικτά πολλά επενδυτικά πλάνα, όπως ο εκσυγχρονισμός του εργοστασίου στη ΒΙΠΕ Δράμας και έχει γίνει παραγγελία μηχανολογικού και κτιριακού εξοπλισμού ύψους 4 εκατ. ευρώ ο οποίος αναμένεται να εγκατασταθεί μέχρι τέλη Ιουνίου.
Η επένδυση θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2019 και αναμένεται να αυξήσει τις πωλήσεις κατά 10 εκατ. ευρώ.
Επίσης ο όμιλος δραστηριοποιείται στον τομέα της αιολικής ενέργειας μέσω της θυγατρικής εταιρείας ΙΔΕΗ ΑΕ, η οποία διαχειρίζεται τη λειτουργία αιολικού πάρκου ισχύος 22 MW που βρίσκεται στην περιοχή ’’Μεγαλοβούνι’’ στο Δήμο Νικηφόρου του Νομού Δράμας.
Ο όμιλος στα πλαίσια του προγράμματος του για την δυναμική της παρουσία στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έχει προγραμματίσει την ανάπτυξη νέων αιολικών πάρκων, σε χρονικό ορίζοντα που θα προσδιορισθεί ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς .
Η ανάπτυξη των νέων αυτών έργων έχει ήδη δρομολογηθεί έχουν ήδη κατατεθεί, στις αρμόδιες Αρχές, αιτήματα για έκδοση αδειών παραγωγής για αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 69 MW.
Το μεγαλύτερο ωστόσο επενδυτικό πλάνο είναι στο real estate, όπου η θυγατρική Latirus διαθέτει έκταση 2.689 στρεμμάτων εκ των οποίων 556 περίπου στρέμματα είναι παραθαλάσσια στον όρμο Φανερωμένης στην Σητεία Κρήτης, και τα υπόλοιπα 2133 περίπου στρέμματα χίλια μέτρα Νοτιότερα στο οροπέδιο Σώπατα Μεσοράχης του Δήμου Σητείας στην Κρήτη.
Σε πρώτη φάση θα γίνουν: α) Τουριστική εγκατάσταση, ξενοδοχείο 5 αστέρων 357 κλινών, κέντρο θαλασσοθεραπείας 100 ατόμων, συνεδριακό κέντρο 200 ατόμων σε έκταση 116,32 περίπου στρεμμάτων, β) Καταφύγιο 85 τουριστικών σκαφών και γ) οικιστική περιοχή Β’ Κατοικίας μέσω του μηχανισμού ΠΕΡΠΟ (του άρθρου 24 του Ν.2508/1997) σε έκταση 204,71 στρεμμάτων όπου θα ανεγερθούν 75 εξοχικές Κατοικίες συνολικής επιφάνειας 20.430 μ2 περίπου.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης