Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: «Γολγοθάς» η μείωση των NPLs για τις ελληνικές τράπεζες - Στο -90% ο στόχος για Ελλάδα, στο -5% για Γαλλία

tags :
DBRS: «Γολγοθάς» η μείωση των NPLs για τις ελληνικές τράπεζες - Στο -90% ο στόχος για Ελλάδα, στο -5% για Γαλλία
Η επίτευξη μιας σημαντικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα θα βοηθούσε στην αύξηση πιστώσεων προς την οικονομία
Ως έναν «Γολγοθά» χαρακτηρίζει την προσπάθεια μείωσης των προβληματικών δανείων στην Ευρωζώνη, η DBRS, με την Ελλάδα και την Κύπρο να πρέπει να μειώσουν τον όγκο τους έως και 90%, ενώ στη Γαλλία ο στόχος μείωσης είναι μόλις 5%.
Όπως αναφέρει στη σημερινή της ανάλυση υπό τον τίτλο "DBRS: High NPL Banks in Europe: A Long Way to Go” (Υψηλά NPLs στις τράπεζες της Ευρώπης: Πολύς δρόμος ακόμη), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η DBRS αναμένει ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους οι ευρωπαϊκές τράπεζες.
Παρά την πρόοδο, που έχει σημειωθεί, η προσπάθεια είναι στην ουσία ένας «γολγοθάς» για τις τράπεζες στην Ελλάδα, την Κύπρο και ορισμένες ακόμη χώρες.
Η επίτευξη μιας σημαντικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα θα βοηθούσε στην αύξηση πιστώσεων προς την οικονομία και τη στήριξη της ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα, θα μπορούσε επίσης να ωφελήσει την κατανάλωση και τις επενδύσεις.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε από 47,2% τον Ιούνιο του 2016, σε 46,9% τον Ιούνιο του 2017.
Παρά τη βελτίωση, ο δείκτης παραμένει ο υψηλότερος στην Ευρώπη, σημειώνει ο οίκος.
Έτσι, για την Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για τη μείωση των NPLs, αν και αυτός δεν προσδιορίζεται με ακρίβεια.
Οι αποκλίσεις άλλωστε είναι τεράστιες από χώρα σε χώρα.
Στην Ελλάδα και την Κύπρο οι τράπεζες καλούνται να μειώσουν έως και κατά 90% τον όγκο των NPLs, την ώρα που στη Γαλλία απαιτείται μείωση μόλις κατά 5%. 
Πάντως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών υποχώρησαν στα 760 δισ. ευρώ περίπου το γ΄ τρίμηνο του 2017, από 1 τρισ. ευρώ στις αρχές του 2015.



Εντούτοις, σε ορισμένα τμήματα του τραπεζικού τομέα τα επίπεδα των NPEs παραμένουν υπερβολικά υψηλά.
Σαφώς τα NPEs αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.
Και τούτο διότι επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών, μειώνουν τα κέρδη, εκτρέπουν πόρους από πιο παραγωγικές χρήσεις και δεν επιτρέπουν στις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.
Είναι άρα απαραίτητο οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των NPEs.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης