Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι δείχνουν τα stress tests; - Με κεφαλαιακό όριο 5% ή 5,5%... η Πειραιώς 6%-6,4%, Eurobank 7,8%-8%, Εθνική 8,8%, Alpha 10%

Τι δείχνουν τα stress tests; - Με κεφαλαιακό όριο 5% ή 5,5%... η Πειραιώς 6%-6,4%, Eurobank 7,8%-8%, Εθνική 8,8%, Alpha 10%
Η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς 1,6 με 1,8 δισεκ. θα πρέπει να προσδιορίζεται χρονικά μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2019 θα ακολουθηθεί το μοντέλο Unicredit με ΑΜΚ και μεγάλη πώληση προβληματικών στοιχείων.
Προς τα μέσα Απριλίου 2018 ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών θα ανακοινώσει τον κυριότερο δείκτη του stress tests ποιο θα είναι το ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας το 5% ή το 5,5%.
Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση αυτού του πολύ σημαντικού ορίου κεφαλαιακής επάρκειας σχετίζεται με το γεγονός ότι ο SSM ήθελε πρώτα να διαπιστώσει που βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες και μετά να προσδιορίσει το ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας.
Με βάση την δεύτερη και πολύ σημαντική δόση των στοιχείων που έστειλαν στον SSM οι ελληνικές τράπεζες προκύπτουν ορισμένα συμπεράσματα για το που βρίσκονται στο δυσμενές σενάριο.
Το bankingnews στα στοιχεία που παρουσιάζει λαμβάνει υπόψη ως βασική παραδοχή ότι το κατώτατο όριο στο stress tests στο δυσμενές σενάριο θα είναι το 5% ή 5,5%.
Δηλαδή όποια τράπεζα εμφανίσει κεφαλαιακή επάρκεια στο stress tests κάτω από 5% ή 5,5% κόβεται και όποια τράπεζα κινηθεί πάνω από το 5% με 5,5% περνάει.
Στο πλαίσιο αυτό και οι 4 συστημικές τράπεζες περνάνε το stress tests της ΕΚΤ και του SSM.
Η Πειραιώς φαίνεται ότι θα έχει την μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στο stress tests με 6% έως 6,5% δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 στο δυσμενές σενάριο αλλά περνάει.
Ακολουθεί η Eurobank όπου εκτιμάται ότι θα εμφανίσει core tier 1 στο 7,8% με 8% και κινείται πάνω από το 5% με 5,5% με όρους κεφαλαιακής επάρκειας.
Η Εθνική με 8,8% και η Alpha bank με περίπου 10% εμφανίζονται ως οι δύο ισχυρότερες τράπεζες με την Alpha bank να είναι η πιο ισχυρή κεφαλαιακά στο stress tests του 2018.
Κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης που ζητήσαμε να μας σχολιάσει αυτά τα στοιχεία – μιλώντας ανεπίσημα – τα βρήκε πολύ λογικά.
Οι τράπεζες περνάνε το stress tests και καθαρίζουν με την ΕΚΤ και τον SSM;
Όχι αντιθέτως και οι 4 συστημικές τράπεζες όχι μόνο οι δύο Πειραιώς και Eurobank αλλά και οι 4 δηλαδή Πειραιώς, Eurobank, Εθνική και Alpha bank θα υποβάλλουν έως τα τέλη Ιουνίου 2018 capital plans δηλαδή κεφαλαιακά πλάνα.
ΕΚΤ, SSM και διοικήσεις τραπεζών θα συμφωνήσουν το πλαίσιο για το πώς θα ενισχύσουν τα κεφάλαια τους.
Η τράπεζα που φαίνεται να έχει την μεγαλύτερη ανάγκη για κεφάλαια, παρ΄ ότι περνάει το stress tests είναι η Πειραιώς με αύξηση κεφαλαίου 1,6 με 1,8 δισεκ. ευρώ.
Για τις υπόλοιπες τράπεζες υπάρχει μεγαλύτερη ελαστικότητα με την Eurobank να χρειάζεται 500 με 600 εκατ.
Ενώ για την Πειραιώς η αύξηση κεφαλαίου σε συνδυασμό με μια επιθετική εξυγίανση των προβληματικών δανείων και του ισολογισμού είναι απαραίτητη για τις υπόλοιπες τράπεζες οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι απαραίτητες για να διατηρήσουν το κεφαλαιακό τους πλεονέκτημα.
Οι τράπεζες έχοντας γνώση τις θέσεις των βασικών μετόχων που ρητώς έχουν ξεκαθαρίσει ότι σε μεγάλες αυξήσεις δεν συμμετέχουν, θα παρουσιάσουν «έξυπνες ιδέες» για να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου.
Π.χ. η Eurobank εάν ανακοινώσει αύξηση κεφαλαίου 500 με 600 εκατ το Fairfax θα συμμετάσχει με 100 εκατ ευρώ.
Όμως επειδή δεν θα συμμετάσχει το ΤΧΣ με 2,34% οπότε αυτό θα είναι το δώρο στους υπόλοιπους μετόχους και το δικαίωμα στο Fairfax να αποκτήσει επιπλέον ποσοστό στην Eurobank το 17,9% θα μπορούσε να φθάσει στο 25% ή 30%.
Επίσης μικρής κλίμακας αυξήσεις σημαίνει όχι και ακραία discount στις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου.
Π.χ. μια αύξηση 500 εκατ μπορεί με discount 30% να καλυφθεί άνετα ενώ μια αύξηση κεφαλαίου 5 δισεκ. χρειάζεται 80% ή 90% discount.
Ως προς την Πειραιώς φαίνεται ότι κέρδισε…τον χρόνο που ήθελε και αυτό οφείλεται στις μεθοδικές, επίμονες και αποτελεσματικές κινήσεις του Χρήστου Μεγάλου.
Η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς 1,6 με 1,8 δισεκ. θα πρέπει να προσδιορίζεται χρονικά μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2019 θα ακολουθηθεί το μοντέλο Unicredit με ΑΜΚ και μεγάλη πώληση προβληματικών στοιχείων.
Η Unicredit το 2017 είχε υλοποιήσει ΑΜΚ 13 δισεκ. και είχε πουλήσει προβληματικά δάνεια 17,7 δισεκ. στο 13% της ονομαστικής αξίας.
Το μοντέλο Unicredit θα επαναληφθεί με κάποιες διαφοροποιήσεις και στην Πειραιώς.

Με ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας 5% ή 5,5% στο δυσμενές σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες στο stress tests
Τράπεζες

Δυσμενές σενάριο stress tests

Δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας
CT1 2017 *
Ύψος εκτιμώμενης ΑΜΚ (αρχές 2019)

Εθνική

8,8%

17% - 13,3%

500 εκατ

Πειραιώς

6%-6,4%

15,4% - 11,7%

1,6-1,8 δισ

Eurobank

7,8%-8%

17,9% - 12,4%

500-600 εκατ

Alpha bank

10%

18,3% - 15,9%

500 εκατ

*Τα δύο νούμερα που παρουσιάζονται στο core tier 1 είναι χωρίς και με IFRs 9
 Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης