Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Καρότο και μαστίγιο» από τους δανειστές για την ελάφρυνση του χρέους – Οι 3 ημερομηνίες σταθμοί του Απριλίου

«Καρότο και μαστίγιο» από τους δανειστές για την ελάφρυνση του χρέους – Οι 3 ημερομηνίες σταθμοί του Απριλίου
«Είναι νωρίς ακόμα, πρέπει να δούμε και τις λεπτομέρειες για να αξιολογήσουμε συνολικά  το πακέτο των μέτρων, δεν στεκόμαστε σε επιλεκτικές διαρροές» ανέφεραν κυβερνητικοί παράγοντες
Γνωρίζοντας τον διάβολο που μπορεί να κρύβεται στις λεπτομέρειες των σχεδίων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που κατέθεσαν Γαλλία και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) η κυβέρνηση επιχειρεί να κρατήσει χαμηλά τον «πήχη» εν όψει και της συζήτησής τους στο Euro Working  Group της 12ης Απριλίου.
Μέχρι να αποκρυσταλλωθούν πλήρως οι προτάσεις των θεσμών για το ελληνικό χρέος (σ.σ. στο Eurogroup του Μαΐου θα υπάρξει η τελική τους μορφή) να εξειδικευθούν οι όροι και τα ανταλλάγματα της ελάφρυνσης και να σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης στο οικονομικό επιτελείο τηρούν στάση αναμονής.
Άλλωστε Βερολίνο και ΔΝΤ  δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα χαρτιά τους.
«Είναι νωρίς ακόμα, πρέπει να δούμε και τις λεπτομέρειες για να αξιολογήσουμε συνολικά  το πακέτο των μέτρων, δεν στεκόμαστε σε επιλεκτικές διαρροές» ανέφεραν κυβερνητικοί παράγοντες που έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.
Και αυτό γιατί η ρήτρα ανάπτυξης για ελάφρυνση του χρέους βολεύει μεν την Γαλλία ή άλλες χώρες που ενδεχομένως επιζητήσουν τέτοιες λύσεις στο μέλλον, αλλά για την Ελλάδα είναι το «καρότο» για να συνεχίσει τις μετά το μνημόνιο  μεταρρυθμίσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, μόνο απαρατήρητη δεν πρέπει να περάσει η εισήγηση που έχουν κάνει χώρες από τη Ζώνη του Ευρώ: τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους να συνδυαστούν με νέες μεταρρυθμίσεις…
Οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες προτείνουν μείωση των δαπανών, εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, αν η μέση ανάπτυξη την τελευταία πενταετία είναι χαμηλότερη από το 3,4% και πλήρη απαλλαγή από την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων εφόσον αυτή είναι κατώτερη από το 2,8% του ΑΕΠ.
Από την άλλη, αν ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας είναι υψηλότερος του 3,4% του ΑΕΠ, τότε θα απαιτείται κανονική αποπληρωμή των δανείων.
Η γαλλική πρόταση αποτελεί μέρος του «πακέτου» με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του ESM που προβλέπουν: επιμήκυνση χρόνου ωριμάσεων δανείων, κλείδωμα επιτοκίων, εξόφληση ακριβών δανείων, όπως αυτά που οφείλει η Ελλάδα στο ΔΝΤ, επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που αποκόμισαν οι τράπεζες του ευρωσυστήματος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και πλαφόν πληρωμής των τόκων ίσο με 1% του ΑΕΠ ετησίως και όριο για την πληρωμή χρεολυσίων 2% του ΑΕΠ για το σύνολο των δανείων (130,9 δισ. ευρώ) προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το σχήμα αυτό δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη αλλά τελεί υπό διαπραγμάτευση στο EuroWorking Group της 12ης Απριλίου, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η τοποθέτηση του ΔΝΤ απέναντι σε αυτές τις προτάσεις, οι οποίες μαζί με την έκθεση βιωσιμότητας θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την ομαλή έξοδο της Ελλάδας από το 3ο μνημόνιο.
Η γαλλική πρόταση που έχει επιλεγεί ως βάση συζήτησης, για να μπορέσει να επιτευχθεί μία συμφωνία ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον για το ελληνικό χρέος, θα συζητηθεί στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, στις 20 Απριλίου, στην Ουάσινγκτον -μία εβδομάδα πριν από το Eurogroup στη Σόφια της Βουλγαρίας-, από την οποία θα εξαρτηθούν πολλά:
Από το αν το Ταμείο θα κρίνει βιώσιμη τη λύση για το ελληνικό χρέος, μέχρι τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Παρασκηνιακά, βέβαια, το Ταμείο θεωρεί ότι η γαλλική πρόταση δεν λύνει το πρόβλημα του χρέους, απλά «κλοτσάει πιο κάτω το τενεκεδάκι», ενώ βασικό ζητούμενο για την ελληνική πλευρά είναι η διασφάλιση των συνθηκών για την ανάπτυξη.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης