Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρές πιέσεις στη Wall Street, στην «σκιά» του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας

Ισχυρές πιέσεις στη Wall Street, στην «σκιά» του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας
Με ισχυρές απώλειες άνοιξε η Wall Street, καθώς μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας
Με ισχυρές απώλειες άνοιξε σήμερα (4/4/2018) η Wall Street, καθώς μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones Industrial average υποχωρούσε κατά 1,9% στις 23.857 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε πτώση 1,3% στις 2.580 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 1,3% χαμηλότερα, στις 6.852 μονάδες.


Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση ενός καταλόγου με 1.300 κινέζικά προϊόντα, στα οποία οι ΗΠΑ προτίθενται να επιβάλουν επιπρόσθετους δασμούς της τάξης του 25%, η Κίνα «απάντησε» με δασμούς σε 106 αμερικανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων της σόγιας, των αυτοκινήτων και του ουίσκι.
Οι ανησυχίες επισκίασαν τη χθεσινή ανάκαμψη της Wall, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να διαπραγματεύονται σήμερα στο «κόκκινο».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε ότι η χώρα του δεν βρίσκεται σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, καθώς αυτός ο πόλεμος χάθηκε πριν από πολλά χρόνια.
«Δεν βρισκόμαστε σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, αυτός ο πόλεμος χάθηκε πριν από πολλά χρόνια από τους ανόητους ή ανίκανους ανθρώπους που εκπροσωπούσαν τις ΗΠΑ.
Τώρα έχουμε ένα εμπορικό έλλειμμα 500 δισ. δολ. ετησίως, με κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας άλλων 300 δισ. δολ.
Δεν μπορούμε να το αφήσουμε αυτό να συνεχιστεί!», ανέφερε με ανάρτησή του στο «Twitter» ο Trump.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της κινεζικής κρατικής τηλεόρασης, η ακριβής ημερομηνία εφαρμογής των δασμών θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών.
Από την απόφαση αυτή αναμένεται να επηρεαστούν αμερικανικές εταιρείες, όπως η Dow Chemical που σήμερα είναι γνωστή ως DowDuPont, η Equistar, Eastman, Ineos, Sasol και BASF.
Οι δασμοί που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και το 75,5% για κάποιες εταιρείες, όπως για παράδειγμα στην DowDuPont, θα τεθούν σε ισχύ από τις 12 Απριλίου.
Η μετοχή της DowDuPont υποχωρεί κατά 2,5%, ενώ της Boeing καταγράφει «βουτιά» άνω του 4%.
Ισχυρές πιέσεις δέχεται και ο κλάδος αυτοκινήτων, με τις Ford και General Motors να υποχωρούν κατά 0,9% και 1% αντίστοιχα.
Η μετοχή της Caterpillar σημειώνει απώλειες 2,7%, ενώ η United Technologies καταγράφει πτώση 1,9%.
Όσον αφορά στους αμερικανικούς δασμούς, αφορούν προϊόντα στους τομείς της τεχνολογίας, των ιατρικών εφαρμογών, των μεταφορών, τα οποία αν και δεν είναι ευρείας κατανάλωσης, η αξία τους υπολογίζεται σε 50 δισ. δολ. ετησίως.
Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, «οι δασμοί επιβάλλονται σε αντίδραση για τις πολιτικές της Κίνας που «εξαναγκάζουν αμερικανικές εταιρείες να προχωρούν στη μεταφορά τεχνολογίας και πνευματικής ιδιοκτησίας σε κινεζικές επιχειρήσεις», με στόχο να εξυπηρετηθεί «η δεδηλωμένη πρόθεση της Κίνας ν’ αρπάξει την ηγεσία στο οικονομικό πεδίο της προηγμένης τεχνολογίας και να προωθήσει τους βιομηχανικούς σχεδιασμούς της».
Εκτιμάται πάντως από τους νέους αυτούς δασμούς θα πληγούν και οι αλυσίδες εφοδιασμού πολλών αμερικανικών επιχειρήσεων.
Σε κάθε περίπτωση, μετά τη δημοσιοποίηση του εν λόγω καταλόγου αρχίζει μια περίοδος δημόσιας διαβούλευσης που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 2 μήνες, η οποία και θα καταλήξει οριστικά στο ποια προϊόντα θα μπουν τελικά στη λίστα και θα επιβαρυνθούν με τους πρόσθετους δασμούς.
Εν τω μεταξύ, ανεπηρέαστη έμεινε η Wall από ορισμένα ισχυρά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την απασχόληση στις ΗΠΑ.
Ο ιδιωτικός τομέας δημιούργησε 241.000 νέες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο του 2018, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η ADP.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 205.000.
Πρόκειται για τον πέμπτο συνεχόμενο μήνα κατά τον οποίο η έκθεση της ADP δείχνει μια αύξηση των θέσεων εργασίας τουλάχιστον κατά 200.000, αν και τον Μάρτιο σημειώθηκε μια ελαφριά επιβράδυνση σε σχέση με τις ανοδικά αναθεωρημένες 246.000 θέσεις του Φεβρουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης