Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι …εκπλήξεις της ιαπωνικής Nomura από τις προσφορές για τη Forthnet

tags :
Οι …εκπλήξεις της ιαπωνικής Nomura από τις προσφορές για τη Forthnet
Οι αξιόμαχες προσφορές, το ερώτημα χρηματοδότησης και ο αυτόκλητος μνηστήρας
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο έλεγχος από τη Nomura International των φακέλων προσφορών για την απόκτηση της Forthnet για λογαριασμό των πιστωτριών τραπεζών.
Και μπορεί οι πέντε προσφορές που υποβλήθηκαν να προκάλεσαν ικανοποίηση στις διοικήσεις των τεσσάρων πιστωτριών τραπεζών καθώς προβλεπόταν οι προσφορές να μην υπερβούν στην καλύτερη περίπτωση τις τρεις αλλά τα … δύσκολα αρχίζουν από το ίδιο το περιεχόμενο των προσφορών.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι προσφορές που δείχνουν να έχουν ενδιαφέρον και μπορούν να προχωρήσουν υπό προϋποθέσεις είναι δύο. Αν εξαιρεθεί η περίπτωση της κοινοπραξίας Vodafone Ελλάδος – Wind Hellas που θεωρείται «αξιόμαχη» το ερώτημα που τίθεται είναι αν στη δεύτερη προσφορά που δείχνει να έχει ενδιαφέρον υπάρχει και η χρηματοδοτική δυνατότητα της κάλυψης του εγχειρήματος απόκτησης του ελέγχου και εξασφάλισης της λειτουργίας της Forthnet.
Αυτό πάντως που προκαλεί έκπληξη κατά τον έλεγχο των προσφορών από τη Nomura είναι ότι επενδυτής ο οποίος αναμενόταν αν υποβάλλει ισχυρή πρόταση τελικά υπέβαλε προσφορά η οποία εξ αρχής δείχνει αδύναμη.
Επισημαίνεται ότι πέραν της κοινοπραξίας Vodafone-Wind της που είναι και μέτοχοι της Forthnet προσφορά για την απόκτηση της εταιρίας προέβαλαν η κοινοπραξία Athena – Odyssey, η Pillarstone, το κοινό σχήμα των funds Golden Tree και Cyrus (οι  μεγαλύτεροι μέτοχοι της Wind Hellas) και ο όμιλος ANT1.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ως αυτόκλητος μνηστήρας εμφανίζεται μέσω διαρροών το επενδυτικό fund Apollo Global Management που όμως δεν μπήκε στη διαδικασία των προσφορών. Το εν λόγω fund «κραδαίνει» μια πρόταση που φέρεται να έχει υποβάλλει προ εξαμήνου στις τράπεζες. Η πρόταση αυτή ως γνωστόν δεν είχε τότε προχωρήσει καθώς οι τράπεζες ανέμεναν μια καλύτερη προσφορά.
Το αν τη βρήκαν μένει να φανεί με την ολοκλήρωση των διαδικασιών από τη  Nomura και την τελική απόφαση για τον προτιμητέο επενδυτή. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι τράπεζες ξεκαθαρίζουν ότι αν η τελική λύση για τη Forthnet που θα προκύπτει από τις προσφορές δεν τις ικανοποιεί δεν αποκλείεται να αναζητήσουν άλλες διεξόδους για την διάσωση της εταιρίας.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης