Επιχειρήσεις

Quest Συμμετοχών: Στα 39,251 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα EBITDA το 2017 - Άνοδος πωλήσεων κατά 12%

Quest Συμμετοχών: Στα 39,251 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα EBITDA το 2017 - Άνοδος πωλήσεων κατά 12%
Αύξηση κερδών και πωλήσεων εμφάνισε για το 2017 η Quest Συμμετοχών
Αύξηση κερδών και πωλήσεων εμφάνισε για το 2017 η Quest Συμμετοχών, με τον όμιλο να επιστρέφει στους μετόχους του το ποσό των 31,4 εκατ. ευρώ.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα (3/4/2018) η εταιρεία, οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 12% το 2017, φτάνοντας τα 436,449 εκατ. ευρώ, από 388,227 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ τα λειτουργικά της κέρδη (EBITDA) σημείωσαν αύξηση 23% και ανήλθαν στα 39,251 εκατ. ευρώ, έναντι των 31,792 εκατ. ευρώ του 2016.
Ο όμιλος επέστρεψε στους μετόχους του 31,4 εκατ. ευρώ, τα 27,4 εκατ. εκ των οποίων σε είδος, μέσω της απόσχισης της BriQ και τα 4 εκατ. ευρώ σε μετρητά.
Η εταιρεία ανακοίνωσε πως υπερκάλυψε την απώλεια των εσόδων και κερδών της Quest Energy, η οποία στο τέλος του 2016 πούλησε 2 μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα που είχαν ετήσια έσοδα 7 εκατ. ευρώ, EBIΤDA 5 εκατ. και οργανική κερδοφορία (EBT) 2,2 εκατ.
Παράλληλα, επετεύχθη μεταστροφή (turn around) των ζημιών του 2016 σε οργανική κερδοφορία (ΕΒΤ) στις εταιρείες Cardlink και Quest Online, ενώ υλοποιήθηκαν σημαντικές επενδύσεις σχετιζόμενες κυρίως με την ανάπτυξη των εργασιών της ύψους περίπου 25 εκατ. ευρώ.


Η καθαρή δανειακή θέση (δάνεια και υποχρεώσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης μείον ταμειακά διαθέσιμα) του Ομίλου διαμορφώθηκε στα 4,5 εκατ. ευρώ, έναντι -19,9 εκατ. της προηγούμενης χρήσης.
H μεταβολή οφείλεται κυρίως στις σημαντικές νέες επενδύσεις ύψους 25 εκατ. ευρώ, καθώς και σε κεφάλαιο κίνησης για την ανάπτυξη των πωλήσεων ύψους περίπου 19 εκατ.
Επιπρόσθετα κατά το 2017, ο όμιλος εξαγόρασε το 45% του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της εταιρείας Quest Ενεργειακή έναντι συνολικού τιμήματος 2,4 εκατ., αποκτώντας έτσι το 100% της εταιρείας, ενώ αγόρασε 2 νέα φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 5MW έναντι συνολικού τιμήματος 4,5 εκατ.
Παράλληλα, υλοποίησε σημαντικές νέες επενδύσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του δικτύου POS στην Cardlink, ενώ από-επένδυσε από μη σημαντικές (non - core) μειοψηφικές συμμετοχές της στις εταιρίες ΙΑΣΩΝ και ACE αποκομίζοντας περίπου 1,2 εκατ.
Συνέχισε και επέκτεινε τις δράσεις για την εκπαίδευση και ανάπτυξη του προσωπικού και των στελεχών του.

Μητρική εταιρεία Quest Συμμετοχών
Τα έσοδα της μητρικής εταιρείας κατά το 2017 ανήλθαν σε 4,48 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά περίπου 30% σε σχέση με το 2016, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 3,3 εκατ. ευρώ, έναντι των 3,9 εκατ. του 2016.
Τα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) ανήλθαν σε 2,2 εκατ., έναντι ζημιών 1,6 εκατ. ευρώ, και τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 2 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 1,8 εκατ. του 2016.
Τα έσοδα από μερίσματα ανήλθαν σε 3,3 εκατ., από 3,8 εκατ. το 2016.
Τα κέρδη προ φόρων του 2017 επηρεάστηκαν αρνητικά κατά 1,1 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω πρόβλεψης απομείωσης αξίας ακινήτων.
Αναλυτικότερα , στον τομέα Προϊόντων Πληροφορικής (Info Quest Technologies, Quest on Line (you.gr), iSquare, iStorm), σημειώθηκε ανάπτυξη 14% στις πωλήσεις το 2017, ενώ τα κέρδη προ φόρων του 2017 επηρεάστηκαν αρνητικά κατά 0,3 εκατ. ευρώ, λόγω πρόβλεψης απομείωσης μειοψηφικών συμμετοχών.
Κατά το 2018 εκτιμάται ότι θα υπάρχει ανάπτυξη που θα προέλθει κυρίως από το Mobility και την ανάπτυξη του e-commerce.
Στις Υπηρεσίες Πληροφορικής (όμιλος Unisystems), κατά το 2017 υπήρξε οριακή ανάπτυξη των πωλήσεων, που προήλθε κυρίως από το εξωτερικό (από έργα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που πλέον αποτελούν περίπου το 40% των εσόδων), ενώ υπήρξε επιδείνωση των κερδών που προήλθε κυρίως από την καθυστέρηση σημαντικών έργων στην εγχώρια αγορά.
Τα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) του 2017 επηρεάστηκαν αρνητικά κατά 1 εκατ. λόγω απομείωσης αξίας ακινήτων.
Για το 2018 εκτιμάται ότι οι πωλήσεις θα είναι σταθερές, θα υπάρξει ανάπτυξη στο εξωτερικό αλλά παράλληλα εκτιμάται ότι θα είναι μια δύσκολη χρονιά στην κερδοφορία λόγω αφενός της ύφεσης στην εγχώρια αγορά και αφετέρου λόγω των έργων που παρουσιάζουν καθυστερήσεις.
Στις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες (ACS Courier), το 2017 υπήρξε ανάπτυξη περίπου 10% προερχομένη τόσο από τις υπηρεσίες ταχυμεταφορών, όσο και από τη βελτίωση του μεριδίου αγοράς στις υπηρεσίες απλού ταχυδρομείου.
Στο 2018 εκτιμάται ότι θα υπάρχει ανάπτυξη προερχόμενη κυρίως από τις υπηρεσίες ταχυμεταφορών (λόγω του e-commerce).
Ο κλάδος των Ηλεκτρονικών Συναλλαγών (Cardlink), είχε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στις πωλήσεις (81%) από όλους τους άλλους τομείς και υπερ-διπλασιασμό της λειτουργικής κερδοφορίας ΕΒΙΤDA, καθώς επηρεάστηκε θετικά από την υποχρέωση - βάσει της νομοθεσίας - των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Τα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) επηρεάστηκαν αρνητικά με πρόβλεψη ύψους 7,7 εκατ. ευρώ για το τίμημα εξαγοράς της εταιρείας.
Επίσης υλοποιήθηκαν σημαντικές επενδύσεις περίπου 15 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη της εγκατεστημένης βάσης που ανήλθε σε 280 χιλ. POS.
Στο 2018 εκτιμάται ότι θα υπάρξει ηπιότερη ανάπτυξη, προερχόμενη κυρίως από την αύξηση των ηλ. συναλλαγών, καθότι η πλειονότητα των POS έχει ήδη εγκατασταθεί. Τέλος, στην Παραγωγή Πράσινης Ενέργειας - από ανανεώσιμες πηγές (όμιλος Quest Energy), το 2017 υπήρξε συρρίκνωση της δραστηριότητας λόγω της πώλησης δύο μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων στα τέλη του προηγούμενου έτους.
Τα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) επηρεάστηκαν θετικά κατά 0,8 εκατ. ευρώ, κυρίως από διαγραφή παλαιότερης αρνητικής πρόβλεψης.
Το 2017 αποκτήθηκαν δύο νέα πάρκα έναντι περίπου 4,5 εκατ. ευρώ και η συνολική εγκατεστημένη βάση έφτασε στα 5,7ΜW, καθώς επίσης εξαγοράσθηκε το σύνολο των μετοχών της εταιρείας, καθιστώντας την Quest Energy 100% θυγατρική της Quest Συμμετοχών.
Το 2018 εκτιμάται ανάπτυξη προερχόμενη από τις επενδύσεις του 2017, ενώ σχεδιάζεται η σταδιακή υλοποίηση νέων επενδύσεων για την αύξηση της εγκατεστημένης βάσης σε ισχύ άνω των 10ΜW.
Οι λοιπές μη κατανεμηθείσες δραστηριότητες περιλαμβάνουν τη μητρική εταιρεία η οποία πλέον μετά την απόσχιση της BriQ από τον όμιλο - εξαιρουμένων των μερισμάτων - παρουσιάζει ετήσια έσοδα περίπου 1 εκατ.
Ο Όμιλος Quest εξακολουθεί να υλοποιεί τα επιχειρηματικά του σχέδια με βασική προτεραιότητα την αύξηση των εσόδων, τη συγκράτηση του λειτουργικού κόστους, τον περιορισμό των κινδύνων από πιστώσεις, ελεγχόμενη δανειακή έκθεση και την σταδιακή βελτίωση των λειτουργικών ταμειακών ροών.
Οι βασικοί στόχοι και προτεραιότητες του Ομίλου Quest για το 2018 είναι:
- Η διατήρηση και βελτίωση των μεγεθών και της οργανικής κερδοφορίας από όλες τις δραστηριότητες.
- Η επίτευξη μεγαλύτερης ανάπτυξης σε συγκεκριμένες δραστηριότητες τόσο με οργανική ανάπτυξη όσο και με εξαγορές εταιριών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
- Η σταδιακή από-επένδυση από χαμηλής απόδοσης περιουσιακά στοιχεία.
- Η πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων σε περιοχές με μεγαλύτερη ανάπτυξη.
Με την προϋπόθεση της σταθερότητας στην Ελληνική οικονομία, εκτιμάται ότι ο όμιλος Quest θα παρουσιάσει αύξηση των βασικών οικονομικών μεγεθών του κατά το 2018 και θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης