Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι κουμπαριές του τραπεζίτη με τον πρώην χρηματιστή και οι πωλήσεις NPLs

Οι κουμπαριές του τραπεζίτη με τον πρώην χρηματιστή και οι πωλήσεις NPLs
Ο χρηματιστής που έγινε fund manager και η εμπλοκή σε πωλήσεις κόκκινων δανείων της τράπεζας που διευθύνει ο κουμπάρος του
Είναι γνωστό πως οι πωλήσεις κόκκινων δανείων από τις τράπεζες έχουν την τιμητική τους την τρέχουσα περίοδο.
Βέβαια η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή όσο δείχνουν οι ανακοινώσεις αλλά χρειάζεται να υπάρξει μια σχετική προετοιμασία ώστε να εξευρεθεί το ενδιαφερόμενο fund που θα αγοράσει το κάθε χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων που θα βγει στην αγορά.
Η διαδικασία αυτή έχει δημιουργήσει μια νέα αγορά αυτή των μεσαζόντων πώλησης δανείων καθώς οι προμήθειες είναι τουλάχιστον «ενδιαφέρουσες».
Βέβαια για να κάνεις μια τέτοια δουλειά πολλές φορές χρειάζεται να έχεις και την απαραίτητη εμπειρία.
Αυτά όμως στην Ελλάδα μάλλον σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται να αποτελούν λεπτομέρειες.
Και στην τραπεζική αγορά έχει γίνει σούσουρο με τη δραστηριότητα τέως μεγαλοχρηματιστή που είχε πουλήσει την εταιρία του σε τράπεζα έναντι πολύ υψηλού τιμήματος κατά το παρελθόν.
Μετά την πώληση δε της χρηματιστηριακής θήτευσε στην τράπεζα αλλά η θητεία του έληξε ολίγον τι απότομα και όταν έληξε δημιούργησε δική του επενδυτική εταιρία με λεφτά κυρίως άλλων μεγάλων επιχειρηματιών.
Τώρα ασχολείται όμως με τα πακέτα πώλησης κόκκινων δανείων και είναι άγνωστο πόθεν προέκυψε αυτό.
Μάλιστα έχει εμπλακεί συμβουλευτικά σε πωλήσεις δανείων μιας εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με τις αμοιβές είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.
Το γεγονός βέβαια ότι είναι κουμπάροι με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας μπορεί να αποτελεί καθαρή σύμπτωση.
Όπως μπορεί να διαθέτει και τεχνογνωσία που δεν την ξέρει η ελληνική αγορά αλλά την έχει μάθει από πρώτο χέρι ο κουμπάρος του που του δίνει και τις δουλειές.
Υποθέτουμε δε ότι έχει μεσολαβήσει και μια διαγωνιστική διαδικασία για να κριθεί η αξιοσύνη των υποψήφιων μεσαζόντων προκειμένου να επιλεγεί ο καλύτερος.
Για να είμαστε όμως σίγουροι διερευνούμε την υπόθεση που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Όπως ενδιαφέρον θα είχε οι τράπεζες να ανακοινώνουν τι προμήθειες δίνουν αν δίνουν και σε ποιους για τις πωλήσεις πακέτων κόκκινων δανείων.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης