Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Απεργία σε τουλάχιστον 300 καταστήματα Carrefour στη Γαλλία για να μη γίνουν χιλιάδες απολύσεις

Le Monde: Απεργία σε τουλάχιστον 300 καταστήματα Carrefour στη Γαλλία για να μη γίνουν χιλιάδες απολύσεις
Το 50% των εργαζόμενων της Carrefour συμμετείχε στην απεργία και έκλεισαν 170 πολυκαταστήματα επί συνόλου 220 και 130 σουπερμάρκετ επί συνόλου 470
Όσοι ήθελαν να κάνουν τα ψώνια του Πάσχα (των Καθολικών) σε αρκετά καταστήματα Carrefour στη Γαλλία το Σάββατο 31 Μαρτίου διαπίστωσαν τη δυναμική της κινητοποίησης των εργαζομένων, που ήταν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τις δουλειές τους και την αγοραστική τους δύναμη, όπως γράφει η Le Monde.
Σε τουλάχιστον 300 καταστήματα Carrefour έγινε απεργία και "το κίνημα έδειξε ότι είναι πολύ δυνατό", όπως δήλωσε ο Michel Enguelz, εκπρόσωπος του συνδικάτου Force ouvriere (εργοστασιακή δύναμη).
Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο άλλου συνδικάτου, τον Sylvain Mace, το ποσοστό των απεργών έφτασε το 50%, ενώ η κινητοποίηση έγινε σε 170 πολυκαταστήματα επί συνόλου 220 και σε 130 σουπερμάρκετ από τα 470 της εταιρίας.
Όσον αφορά τη φύση της κινητοποίησης, οι εργαζόμενοι συγκεντρώνονταν μπροστά στα μαγαζιά ορισμένα πολυκαταστήματα, μπλοκαρίστηκαν εντελώς, όπως στην Αντίμπ, στη Νίκαια και στην Τουλούζη, ενώ στη Μασσαλία ένας δημοσιογράφος ανέφερε ότι η είσοδος είχε αποκλειστεί από καρότσια και περίπου 150 εργαζόμενους.
Η διεύθυνση του ομίλου Carrefour μέτρησε καμιά 30αριά πολυκαταστήματα κλειστά, επί συνόλου 220, μέχρι τις 10:30, αλλά ήταν κατηγορηματική ότι κανένα σουπερμάρκετ δεν έκλεισε.
Πρόσθεσε δε, ότι μέχρι το μεσημέρι το 80% των πολυκαταστημάτων λειτουργούσε, όπως και το 100% των σουπερμάρκετ.
Από τα συνδικάτα, ωστόσο, υποστήριξαν ότι το 30% των πολυκαταστημάτων έμειναν κλειστά όλη τη μέρα.
Αυτή η κινητοποίηση είναι αποτέλεσμα του θυμού που υπάρχει από τις 23 Ιανουαρίου, όταν και ανακοινώθηκε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης, που περιλαμβάνει και την κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Το κάλεσμα στην απεργία είναι αποτέλεσμα εκείνης ακριβώς της ανακοίνωσης του Ιανουαρίου για την κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται επίσης για τη μείωση κατά 100 χιλ. τετρ. μέτρων της επιφάνειας των πολυκαταστημάτων, αλλά και για το ότι αρκετά εξ αυτών θα περάσουν σε διαχείριση μίσθωσης.
Επίσης η πρόσφατη ανακοίνωση ενός σχεδίου για τους εργαζόμενους που κατέβαζε τη μέση συμμετοχή στα 57 ευρώ από τα 610 ευρώ που ήταν την προηγούμενη χρονιά κλιμάκωσε τις εντάσεις.
Αναλογιζόμενη τις επιπτώσεις στην αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων, η διεύθυνση πρότεινε στα μέσα Μαρτίου 2018 να αυξήσει αυτό το ποσό στα 407 ευρώ συν ένα εφάπαξ πρόσθετο κίνητρο 350 ευρώ.
Αλλά και πάλι δεν μειώθηκαν οι εντάσεις.
Οι μέτοχοι που θα λάβουν 356 εκ. ευρώ σε μερίσματα, υποστηρίζουν τα συνδικάτα, που περιμένουν με τη σειρά τους τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης