Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε 2 στρατόπεδα για τα stress tests – Οι μέτοχοι ποντάρουν στον Draghi και οι δυνητικοί επενδυτές βλέπουν πολύ χαμηλές τιμές

Σε 2 στρατόπεδα για τα stress tests – Οι μέτοχοι ποντάρουν στον Draghi και οι δυνητικοί επενδυτές βλέπουν πολύ χαμηλές τιμές
Αυτό που λέγεται από ορισμένους έλληνες τραπεζίτες ότι δεν θα υπάρξουν άλλα ιδιωτικά κεφάλαια για τις ελληνικές τράπεζες εάν προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες φαίνεται ότι αποτελεί υπερβολή.
Σε δύο βασικά στρατόπεδα έχουν χωριστεί μέτοχοι και επενδυτές για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών.
Οι νυν μέτοχοι ειδικά Paulson και Fairfax ποντάρουν ότι ο Draghi της ΕΚΤ δεν θα αφήσει να ξεσπάσει νέα τραπεζική κρίση στην Ελλάδα, οπότε είτε θα δώσει αρκετό χρόνο στις τράπεζες για να βρουν νέα ιδιωτικά κεφάλαια, είτε θα χειριστεί με τέτοιο τρόπο τα stress tests ώστε να καλυφθούν τα κεφαλαιακά κενά με άλλες μεθόδους χωρίς αυξήσεις κεφαλαίου.
Οι δυνητικοί επενδυτές των τραπεζών όχι οι short αλλά οι επενδυτές ποντάρουν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου γιατί διαβλέπουν ότι θα είναι οι τελευταίες αυξήσεις λόγω εξυγίανσης, οπότε οι τιμές θα υποχωρήσουν και θα αγοράσουν τραπεζικές αξίες σε πολύ ελκυστικές τιμές.
Αυτό που λέγεται από ορισμένους έλληνες τραπεζίτες ότι δεν θα υπάρξουν άλλα ιδιωτικά κεφάλαια για τις ελληνικές τράπεζες εάν προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες φαίνεται ότι αποτελεί υπερβολή.
Υπάρχουν κεφάλαια αλλά στις σωστές τιμές.

Τα δύο στρατόπεδα

Από την μια μέρος των νυν μετόχων και ειδικά αυτών που έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στις τελευταίες ανακεφαλαιοποιήσεις.
To Fairfax έχει επενδύσει 925 εκατ στην Eurobank και ο Paulson περίπου 500 εκατ στην Πειραιώς και περίπου άλλα 400 εκατ στην Alpha bank.
Οι μέτοχοι που έχουν στρατηγικές θέσεις στο ελληνικό banking ποντάρουν ότι ο Drgahi θα πάρει πάνω του την λύση της εξίσωσης με το stress tests διαμορφώνοντας μια λύση φιλική προς τους παλαιούς μετόχους.
Κάποιοι δεν θέλουν αυξήσεις και ορισμένοι παλαιοί μέτοχοι ζητούν όχι 12 αλλά 24 μήνες περίοδο ώσπου οι τράπεζες να καλύψουν τυχόν νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
Από την άλλη πλευρά οι εν δυνάμει μέτοχοι δηλαδή οι δυνητικοί επενδυτές των τραπεζών υποστηρίζουν ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι μονόδρομος οπότε με την πτώση των τιμών καθώς οι αυξήσεις θα υλοποιηθούν με discount και σε συνδυασμό με την λύση που θα προταθεί για την μεταμνημονιακή Ελλάδα θα υπάρξει μια περίοδος σταθερότητας όπου οι αυξήσεις εντός του 2019 θα καλυφθούν δημιουργώντας προϋποθέσεις ανάκαμψης των ελληνικών τραπεζών.
Κορυφαίος fund manager με τον οποίο συναντήθηκε έλληνας τραπεζίτης ανέφερε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα καταστούν πάλι σοβαρά επενδύσιμες όχι μετά τα stress tests αλλά μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου δηλαδή σε βάθος 8 έως 12 μήνες.
Οι ΑΜΚ θα καταστούν μονόδρομος για δύο βασικούς λόγους
1)Για να αναβαθμιστεί η υποβαθμισμένη ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών
2)Για να διαθέτουν οι τράπεζες πρόσθετα κεφάλαια δηλαδή υψηλά αποθέματα ασφαλείας ώστε να μπορούν να πουλάνε προβληματικά δάνεια και να απορροφούν ζημίες.

Συμπέρασμα

Οι νυν μέτοχοι προφανώς ποντάρουν στην στήριξη του Draghi και οι δυνητικοί επενδυτές ποντάρουν σε χαμηλές τιμές.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα είναι επενδύσιμες όχι μόνο μέχρι την ανακοίνωση των stress tests αλλά μέχρι ότου ολοκληρωθεί ο κύκλος των νέων αυξήσεων κεφαλαίου.
Επίσης οι νέες αυξήσεις είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθούν νωρίτερα και από τις τράπεζες που είναι κεφαλαιακά πιο ισχυρές.
Δηλαδή είναι πιο πιθανό να ανακοινώσει πρώτη αύξηση κεφαλαίου η Alpha bank που θα την καλύψει σχετικά άνετα από ότι άλλες τράπεζες που έχουν μεγαλύτερες κεφαλαιακές αδυναμίες.
Ερωτηματικό θα αποτελέσει η Eurobank για τον χρόνο υλοποίησης νέας ΑΜΚ καθώς η στρατηγική θα καθοριστεί από τον βασικό μέτοχο με ποσοστό 17,9% το Fairfax.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης