Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επιμήκυνση του διαγωνισμού ή IPO για το 51% η λύση για την Εθνική Ασφαλιστική; - Γιατί είναι λάθος η κριτική στην Εθνική για 7 λόγους;

Επιμήκυνση του διαγωνισμού ή IPO για το 51% η λύση για την Εθνική Ασφαλιστική; - Γιατί είναι λάθος η κριτική στην Εθνική για 7 λόγους;
Η αποτυχία για την Εθνική Ασφαλιστική βαρύνει σχεδόν αποκλειστικά την αναξιόπιστη EXIN τον πλειοδότη, που έδωσε ένα τίμημα 718 εκατ ενώ δεν τα είχε και αναζητούσε μέσω αύξησης κεφαλαίου να τα βρει...
Σκληρή κριτική δέχεται εσχάτως η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας υπό τον Λεωνίδα Φραγκιαδάκη για την αποτυχία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Η αποτυχία για την Εθνική Ασφαλιστική βαρύνει σχεδόν αποκλειστικά την αναξιόπιστη EXIN τον πλειοδότη, που έδωσε ένα τίμημα 718 εκατ ενώ δεν τα είχε και αναζητούσε μέσω αύξησης κεφαλαίου να τα βρει...

Όμως η κριτική αυτή είναι λάθος για τους εξής 7 λόγους

1)Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας πριν ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης είχε επανειλημμένως επιχειρήσει να μεταπείσει την DGCom την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού να μην πουληθεί η Εθνική Ασφαλιστική.
Η Εθνική τράπεζα έχοντας λάβει κρατική βοήθεια είχε συμβατική υποχρέωση να υποβάλλει πλάνα αναδιάρθρωσης στα οποία συμπεριλαμβάνονταν οι πωλήσεις θυγατρικών στο εξωτερικό π.χ. Finansbank καθώς και μη κύριων τραπεζικών δραστηριοτήτων π.χ. Εθνική Ασφαλιστική.
Η προσπάθεια να μην πωληθεί η Εθνική Ασφαλιστική δεν απέδωσε παρ΄ ότι η εταιρία καταγράφει κέρδη 67 με 70 εκατ ευρώ για το 2017 όταν η Εθνική εμφάνισε ζημίες 443 εκατ ευρώ σε ενοποιημένη βάση.

2)Όταν ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής εμφανίστηκαν 3 ενδιαφερόμενοι
Η ΕΧΙΝ με την στήριξη της Calamos αμερικανικών συμφερόντων που υπέβαλλε προσφορά 718 εκατ ευρώ
Η Κινεζική Fosun που υπέβαλλε προσφορά 620 με 630 εκατ ευρώ.
Η κινεζική Ronfeng που η προσφορά της κινήθηκε πέριξ του τιμήματος της Fosun.
Να σημειωθεί ότι με κέρδη 67 εκατ και με κριτήριο ότι ένα λογικό τίμημα εμφανίζει πολλαπλασιαστή κερδών 10 φορές τα κέρδη δηλαδή 670 εκατ οι προσφορές ήταν κοντά στην πραγματική αξία.

3)Με την εμφάνιση των Κινέζων υπήρξε έντονη πολιτική εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα.
Να τονιστεί ότι ο αμερικανός πρέσβης είχε παρέμβει στην διοίκηση της Εθνικής και ζητήσει να προκριθεί το σχήμα EXIN – Calamos.
Να τονιστεί ότι ακόμη και ο υπουργός εμπορίου των ΗΠΑ Wilbur Ross είχε επίσης παρέμβει υπέρ της EXIN – Calamos.
Μέχρι και ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο ταξίδι του στις ΗΠΑ ασχολήθηκε με την υπόθεση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Να σημειωθεί ότι την λύση των κινεζικών εταιριών τύπου Fosun δεν την αντιμετωπίζει με τον καλύτερο τρόπο οι αρμόδιες θεσμικές αρχές των ασφαλιστικών εταιριών στην Ευρώπη παρ΄ ότι η Fosun έχει εξαγοράσει και άλλες ασφαλιστικές εταιρίες σε Πορτογαλία κ.α.
Επίσης τονίζεται ότι την περίοδο που υπήρχαν οι διαπραγματεύσεις με την Fosun είχε προταθεί ότι ως αντιστάθμισμα ότι θα αγοράσουν την Εθνική Ασφαλιστική θα βοηθούσαν ώστε να καλυφθεί και η πρώτη δημοπρασία ελληνικών ομολόγων…κάτι που ωστόσο δεν χρειάστηκε.

4)Η σύμβουλος της Εθνικής η Goldman Sachs θα μπορούσε να υποστηρίξει περισσότερο την Εθνική στο σκέλος της πραγματικής οικονομικής κατάστασης της EXIN
Τα προβλήματα της EXIN αναφορικά με την χρηματοδότηση του deal της Εθνικής Ασφαλιστικής ξεκίνησαν όταν έγινε η προσπάθεια να βρεθεί το ποσό μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου η οποία όμως δεν ευοδώθηκε.
Αποτέλεσμα ήταν ο βασικός χρηματοδότης, η Calamos Asset Management να αποτραβηχτεί και η μητρική εταιρία Calamos Family Partners να κάνει αγωγή στην ΕΧΙΝ απαιτώντας 41 εκατ. δολάρια.
Γιατί 41 εκατ γιατί τόση φερόταν να είναι η εγγυητική επιστολή που είχε καταθέσει η EXIN στην Εθνική.
Το μόνο μελανό σημείο που ίσως σκιάζει την διοίκηση της Εθνικής είναι ότι δεν είχε διασφαλίσει ότι η εγγυητική επιστολή είναι νομικά έγκυρη.
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει έγκυρη εγγυητική επιστολή, όπερ σημαίνει ότι η EXIN δεν έχει καμία νομική υποχρέωση στην Εθνική τράπεζα προφανώς εξέλιξη λανθασμένη και εις βάρος των συμφερόντων της Εθνικής τράπεζας.

5)Τώρα με αντίπαλες τις κινεζικές Fosun και Ronfeng για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής και την Calamos να κυνηγάει την ΕΧΙΝ τον Fairfield για τα δανεικά, η αγορά δικαίως αναρωτιέται για την ικανότητα της ΕΧΙΝ να συνεχίσει την προσπάθεια.       
Παρόλα αυτά ο Fairfield ο CEO της EXIN εξακολουθεί να είναι εριστικός:
«Όσοι πιστεύουν κάτι τέτοιο, απλώς δεν με ξέρουν, δεν ξέρουν πόσο επίμονος είμαι».
Ο Fairfield αναγνώρισε τα λάθη που έγιναν, αλλά είπε πως γίνεται και πολλή δουλειά για να διορθωθούν.
Και κατέληξε πως με όλη την προεργασία που έχει κάνει η ΕΧΙΝ για να βρει τα 718 εκατ. που συμφωνήθηκαν με τον πωλητή, ίσως η ΕΤΕ να έχει ένα πολύ καλό κίνητρο να αφήσει να παραμείνει ο ολλανδικός όμιλος στο παιχνίδι.

6)Η καλύτερη λύση πλέον ποια είναι για την Εθνική Ασφαλιστική;
Άπαξ και δεν πέρασε το σχέδιο να μην πουληθεί η ασφαλιστική η πιο λογική λύση είναι η Εθνική τράπεζα να επιμηκύνει τον υφιστάμενο διαγωνισμό επιτρέποντας στον δεύτερο και τρίτο πλειοδότη δηλαδή τις δύο κινεζικές εταιρίες να υποβάλλουν δεσμευτική προσφορά υιοθετώντας μια ταχύρρυθμη διαδικασία το πολύ 60 ημερών.
Εναλλακτικά να υλοποιηθεί IPO δηλαδή εισαγωγή της Εθνικής Ασφαλιστικής στο ελληνικό χρηματιστήριο με ποσοστό διάθεση 51% επιτρέποντας σε οποιαδήποτε ενδιαφερόμενο να αποκτήσει ποσοστό μειοψηφικό ή στρατηγικό στην Εθνική Ασφαλιστική.
Επιμήκυνση της υφιστάμενης διαδικασίας ή IPO δύο είναι οι λύσεις για την Εθνική τράπεζα.

7)Και ενώ η EXIN έχει αποδειχθεί αναξιόπιστη ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Exin Matt Fairfield τόνισε σε συνέντευξη του να μην αποχωρήσει από τη διεκδίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής.  
Την ώρα που το επενδυτικό σχήμα ΕΧΙΝ έχει αποδειχθεί ανακόλουθο και αναξιόπιστο ως προς την διαδικασία διεκδίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και δεν έχει καταβάλει ούτε 1 ευρώ για την πλασματική εγγυητική επιστολή...συνεχίζει να αναφέρει ότι ενδιαφέρεται για την ελληνική ασφαλιστική διαδικασία.
Σε συνέντευξή του στον Insurance Insider (UK),  o Fairfield τόνισε ότι η EXIN βρίσκεται «κοντά» στο να δώσει μία απάντηση που θα καλύπτει πλήρως το τίμημα της προσφοράς για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Υπενθυμίζεται ότι αυτήν την στιγμή έχει παρέλθει η προθεσμία της 28ης Μαρτίου που δόθηκε τόσο από την Εθνική Τράπεζα, όσο και από την Τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς η ΕΧΙΝ να έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στα όσα της ζητήθηκαν, με αποτέλεσμα να ξανανοίξει η διαδικασία των προσφορών, γράφει το Insurance Insider.
Σύμφωνα όμως με τον Matt Fairfield
«εξακολουθούμε να κινούμαστε προς το κλείσιμο της συμφωνίας.
Το μόνο που έχει αλλάξει είναι ότι δεν έχουμε πλέον την αποκλειστικότητα».
Και συνεχίζει:
«Τώρα τρέχω σε αγώνα δρόμου.
 Είμαι πιο κοντά από ποτέ στο να εξασφαλίσω τα απαραίτητα κεφάλαια και η ΕΧΙΝ συνεχίζει να διατηρεί το προβάδισμα της υψηλότερης προσφοράς».
Τον Ιούνιο η EXIN είχε ανεβάσει το τίμημα της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στα 718 εκατ., με δεύτερη την προσφορά της Fosun,η οποία ήταν χαμηλότερη κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ.
Ο Fairfield υποστηρίζει ότι παραμένει 100% δεσμευμένος στην ολοκλήρωση της συναλλαγής και ότι η εταιρία του είχε εστιάσει με ακρίβεια laser στην πραγματοποίηση του deal.
“Είμαστε πολύ κοντά σε επίπεδο κεφαλαίων, απλώς χάσαμε την προθεσμία», συνεχίζει.
Ο επικεφαλής της ΕΧΙΝ αρνήθηκε όμως να αποκαλύψει τους χρηματοδότες, λέγοντας πως αν ο όμιλος είχε την δυνατότητα να βρει πιο γρήγορα χρηματοδότηση θα είχε αδιαμφισβήτητα το προβάδισμα ως προς το ύψος της προσφοράς.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά από τις αποκαλύψεις από το Insurance Insider ότι οι βρετανικές εταιρίες του ομίλου εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και το διοικητικό συμβούλιο της EXIN Capital Partners να σκέφτεται σοβαρά την εκκαθάριση.
Επιπλέον, η εποπτική αρχή HM Revenue and Customs έθεσε υπό εκκαθάριση την ECP και την βρετανική αδελφή εταιρία EXIN Wholesale.
Ερωτώμενος για τα παραπάνω, ο Matt Fairfield απάντησε: «Προφανώς αυτά που έγιναν τον περασμένο Φεβρουάριο μας καθυστέρησαν, αλλά τώρα επιτύχαμε να μαζέψουμε επιπλέον κεφάλαια ώστε να αντοποκριθούμε σε αυτές μας τις υποχρεώσεις.
Έχουμε ξεμπερδέψει εντελώς;
Όχι, αλλά το παλεύουμε.
Καμία δίκαιη απαίτηση, δεν θα μείνει απλήρωτη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης