Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νέες πολιτικές συμμαχίες μετά τον Αύγουστο 2018 φέρνει η συνταγματική αναθεώρηση

Νέες πολιτικές συμμαχίες μετά τον Αύγουστο 2018 φέρνει η συνταγματική αναθεώρηση
Προσέγγιση με το Κίνημα Αλλαγής και τη Φώφη Γεννηματά επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ
Στη συνταγματική αναθεώρηση που θα ανοίξει στο κοινοβουλευτικό πεδίο μετά τον Αύγουστο και στην αναδιάταξη των πολιτικών συμμαχιών που μπορεί να προκαλέσει, επικεντρώθηκε το χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον πρωθυπουργό.
Το Πολιτικό Συμβούλιο αξιολογεί θετικά την πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά, υπό το πρίσμα της δυνάμει διαμόρφωσης ενός προοδευτικού μετώπου.
Αντίθετα ασκήθηκε έντονη κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος αντίθετα με την στάση που είχε κρατήσει στην αρχή της θητείας του, όταν μιλούσε για μεγάλες τομές, τώρα απορρίπτει κάθε συζήτηση.
Τα μέλη του κομματικού οργάνου εξέτασαν και την διάσταση στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής που αναδείχθηκε απλώς με αφορμή την πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά. Εκτιμούν δε, ότι καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι μπαίνουμε σε οιονεί προεκλογική περίοδο επιλέγει την γραμμή της κάθετης αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα πεδία, την οποία υποβάλλει και επιβάλλει ο Αντώνης Σαμαράς. Για το Σκοπιανό η ΝΔ υποστηρίζει ότι δεν είναι η κατάλληλη συγκυρία για επιδίωξη λύσης, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε ακόμη και ενημέρωση από τον Νίκο Κοτζιά.
Για  την συνταγματική αναθεώρηση υποστηρίζει ότι δεν είναι του παρόντος, σε οποιοδήποτε θέμα κι αν ανοίξει θα είναι κάθετα αρνητική.
Η στάση αυτή εκτιμά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνει τη ΝΔ από την ηγετική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, καθώς και από τους Θεοδωράκη και Θεοχαρόπουλο.
Αντίθετα ταυτίζονται οι Βενιζέλος και Λοβέρδος για τους οποίους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι θα προσχωρούσαν και στη ΝΔ εάν τους δινόταν η ευκαιρία.
Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι υπάρχει γραμμή συνεννόησης μεταξύ Σαμαρά – Βενιζέλου οι οποίοι από κοινού προσπαθούν να περιθωριοποιήσουν τον Κώστα Καραμανλή.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, ότι η Φώφη Γεννηματά πρέπει να ξεφορτωθεί τα βαρίδια. Εάν όντως ξεφορτωθεί τα βαρίδια τότε, εκτιμούν πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει ο δρόμος προσέγγισης πριν και μετά τις εκλογές παράλληλα με την απόκλιση που ήδη διαπιστώνεται με τους ΑΝΕΛ.
Είναι ενδεικτικό ότι ο Πάνος Σκουρλέτης ξανά σε δηλώσεις του άσκησε κριτική ακόμη και στην δήλωση του κ. Καμμένου –ότι οι τούρκοι πρέπει να θυμούνται ότι το 1821 έχασαν από την Ελλάδα-, λέγοντας ότι «Δεν έχουμε συμφέρον να ακολουθούμε αυτή την πλειοδοσία δηλώσεων με τους Τούρκους πολιτικούς».
Στο θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος,  μόλις ανοίξει η συζήτηση στη Βουλή οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα καταθέσουν τις προτάσεις τους , ενώ η κυβέρνηση θα λάβει υπόψιν της και το πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Θα είναι δύσκολο στον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην συμμετάσχει στην διαδικασία.
Υπάρχουν πάντως θέματα ταμπού όπως το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που απομακρύνει τον ΣΥΡΙΖΑ από το Κιν.Αλ. 
 
Σκοπιανό

Στο Πολιτικό Συμβούλκο συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Σημειώθηκε ότι έχει καταγραφεί πρόοδος σε κάποια ζητήματα ωστόσο «αγκάθι» ανάμεσα στις δυο πλευρές παραμένει το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, με αιχμή τη σύνθετη ονομασία με χρήση έναντι όλων. 
Η κυρίαρχη άποψη το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το θέμα πρέπει να κλείσει και ότι η κυβέρνηση παρασύρθηκε στην θέση για συνταγματική αναθεώρηση υπό την πίεση της αντιπολίτευσης και των συλλαλητηρίων. Η θέση αυτή δυσκολεύει την διαλλακτική, όπως εκτιμούν, ηγεσία της γείτονος.
Αντίθετα δεν αποκλείουν στην πορεία των διαπραγματεύσεων να επανέλθει η θέση για διεθνή συμφωνία, ειδικά εάν ευνοήσουν μία τέτοια εξέλιξη και οι διεθνείς παράγοντες –πχ με ένα κύμα αναγνωρίσεων των Σκοπίων με την νέα τους ονομασία. 
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, επιθυμούν την λύση του ζητήματος, ωστόσο «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των γειτόνων» καθώς η διαπραγμάτευση μπαίνει στην τελική ευθεία
Τέλος ενημέρωση για τις προτεραιότητες και τον σχεδιασμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, παρείχε ο Δημήτρης Βίτσας. Σημείωσε ότι δεν η Τουρκία να επιθυμεί να δυναμιτίσει τις σχέσεις της με την Ε.Ε αθετώντας τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία για το προσφυγικό.
Λόγω  της εμπειρίας των τελευταίων ετών, καθώς οι καλές καιρικές συνθήκες ευνοούν την αύξηση των προσφυγικών ροών, το υπουργείο βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε να μπορέσει να τις αντιμετωπίσει εφόσον χρειαστεί.

Σπύρος Γκουτζάνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης