Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εγκαταλείπει ο Στουρνάρας (ΤτΕ) την πιστωτική γραμμή... και προτείνει 4 βήματα για την «καθαρή έξοδο» από τα Μνημόνια

Εγκαταλείπει ο Στουρνάρας (ΤτΕ) την πιστωτική γραμμή... και προτείνει 4 βήματα για την «καθαρή έξοδο» από τα Μνημόνια
Οι Ευρωπαίοι εταίροι να ξεκαθαρίσουν τόσο τον τύπο εποπτείας που θα έχει η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής όσο και εάν θα είναι διαθέσιμη οποιαδήποτε υποστήριξη μετά το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018
Μετά τις ακραίες επικρίσεις που έχει δεχτεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, για την επιμονή του στην ενεργοποίηση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής από την Ελλάδα, σε νέα του ομιλία διαφοροποιείται από τις πάγιες θέσεις του και χωρίς να αναφέρεται στην ECCL εστιάστηκε στα τέσσερα βήματα που απαιτούνται ώστε η χώρα να επιτύχει πλήρη και βιωσιμη πρόσβαση στις αγορές, άρα και «καθαρή έξοδο» από τα Μνημόνια.
Το βασικό θέμα των προσεχών μηνών είναι η βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, η οποία θα επιτρέψει την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, αναφέρει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος,μιλώντας σε εκδήλωση με την ευκαιρία της επετείου των 25 ετών της Accenture στην Ελλάδα: "Greece and the global economy: Prospects and main challenges ahead".
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής, μπορεί να επιτευχθεί με την υλοποίηση των ακόλουθων δράσεων:
• Πρώτον, την οικονομική και χρηματοπιστωτική πολιτική για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης και της τελικής αξιολόγησης, η οποία θα σηματοδοτήσει το τέλος του προγράμματος.
• Δεύτερον, οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα πρέπει να προσδιορίσουν τα μέτρα μείωσης των μακροπρόθεσμων χρεών. Αυτό θα επιτρέψει την πρόσβαση της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
• Τρίτον, οι έλεγχοι κεφαλαίου πρέπει να αρθούν μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος ESM.
• Τέταρτον, η δημιουργία ενός προσωρινού ταμειακού αποθέματος χρησιμοποιώντας νέες εκδόσεις ομολόγων σε συνδυασμό με εκταμιεύσεις του ESM. Ένα τέτοιο αποθεματικό για μετρητά θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο σε περίπτωση που η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας δεν έχει βελτιωθεί σε επενδυτικό βαθμό μέχρι το τέλος του προγράμματος.
Ωστόσο, προκειμένου να επιλυθεί πλήρως η αβεβαιότητα μεσοπρόθεσμα, ο κ. Στουρνάρας υπενθυμίζει το νομικό πλαίσιο της ΕΕ, κατά το οποίο για να σταματήσει η επιτήρηση της Ελλάδας θα πρέπει να αποπληρωθεί το 75% των επίσημων δανείων που έχει λάβει, ενώ τονίζει ότι θα πρέπει οι Ευρωπαίοι εταίροι να ξεκαθαρίσουντόσο τον τύπο εποπτείας που θα έχει η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής όσο και εάν θα είναι διαθέσιμη οποιαδήποτε υποστήριξη μετά το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.
Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, η απόφαση να δημιουργηθεί μια διάταξη στήριξης μετά το πρόγραμμα θα πρέπει να αντανακλά την ανάγκη να εξασφαλιστεί η ομαλή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών (συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης του waiver) και της ελληνικής οικονομίας σε περίπτωση που πιστοληπτική ικανότητα Ελλάδα παραμένει χαμηλότερη από αυτή του επενδυτικού βαθμού και ιδιαίτερα εάν η διεθνής χρηματοπιστωτική αγορά επιδεινώσει τις συνθήκες.

Ελληνική οικονομία: Πρόοδος τα τελευταία οκτώ χρόνια

Η ελληνική κρίση ήταν το αποτέλεσμα των μακροοικονομικών ανισορροπιών που έχουν συσσωρευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει ένα τολμηρό πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης και προσαρμογής, το οποίο έχει εξαλείψει πλήρως τα δημοσιονομικά και εξωτερικά ελλείμματα και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Ως εκ τούτου, τα ισοζύγια βελτιώθηκαν σημαντικά και η οικονομία άρχισε να εξισορροπείται προς τους τομείς που είναι εμπορεύσιμοι και εξαγωγικοί.
Το τραπεζικό σύστημα έχει αναδιαρθρωθεί, ενοποιηθεί και ανακεφαλαιοποιηθεί.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον από τις καλύτερες κεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ευρώπη.
Ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έναντι των συνολικών ανοιγμάτων παραμένει αρκετά αυξημένος (44,6% των συνολικών ανοιγμάτων ή 100,4 δισεκ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2017).
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Δεκεμβρίου 2017, σημειώθηκε ουσιαστική βελτίωση στη μείωση των NPEs κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2017 (με το απόθεμα NPE να ανέρχεται σε περίπου 95 δισ. ευρώ).
Επίσης, η πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής έχει βελτιώσει την εμπιστοσύνη και τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.
Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,4%, λαμβάνοντας ώθηση από τη θετική επίδραση των εξαγωγών και του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου.
Σε αντίθεση όμως, η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει στάσιμη, ενώ η δημόσια κατανάλωση είχε αρνητική συμβολή στην ανάπτυξη.
Οι θετικές εξελίξεις δεν αντικατοπτρίζονται μόνο στους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και σε στοιχεία όπως ο δείκτης PMI για τον τομέα της μεταποίησης και ο δείκτης οικονομικού αισθήματος.

Η μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης

Οι μακροοικονομικές ανισορροπίες έχουν πλέον εξαλειφθεί και η οικονομία έχει μεταρρυθμιστεί.
Ως εκ τούτου, αυτό είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για την ελληνική οικονομία να ξεκινήσει ένα βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο, παρά το γεγονός ότι ορισμένες σημαντικές ανισορροπίες - όπως το υψηλό δημόσιο χρέος, το μεγάλο βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η υψηλή ανεργία - εξακολουθούν να υφίστανται, λειτουργώντας ως τροχοπέδη για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ακόλουθα προβλήματα απαιτείται:
• Εφαρμογή των εναπομενουσών μεταρρυθμίσεων
• Αντιμετώπιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους
• Υιοθέτηση ενός φιλικού προς την ανάπτυξη μείγματος δημοσιονομικών πολιτικών
• Αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs)
• Προώθηση της καινοτομίας, της εκπαίδευσης και των κεφαλαίων που βασίζονται στη γνώση
• Προσέλκυση των ΑΞΕ για να στηριχθεί η ελληνική οικονομία
• Υποστήριξη των ανέργων με τη χρήση προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης και στοχοθετημένων κοινωνικών μεταβιβάσεων.

"Πιστεύω ότι το 2018 είναι ένα έτος ορόσημο για την επιστροφή της Ελλάδας στην ομαλότητα.
Είμαι πεπεισμένος ότι οι ενέργειες θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη επιστροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Αυτό θα σηματοδοτήσει την οριστική έξοδο από την κρίση και τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο εξαγωγικό μοντέλο ανάπτυξης μετά από πολλά χρόνια επώδυνης προσαρμογής, κοινωνικών εντάσεων, ύφεσης και οικονομικής στασιμότητας", καταλήγει ο κ. Στουρνάρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης