Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε ποιες τιμές θα υλοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου για 4η φορά στις ελληνικές τράπεζες; - Discount -30% έως -70% έναντι του 2015

Σε ποιες τιμές θα υλοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου για 4η φορά στις ελληνικές τράπεζες; - Discount -30% έως -70% έναντι του 2015
Οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 ήταν χαμηλές - Οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2019 θα είναι ακόμη χαμηλότερες.
Το 2015 οι αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών είχαν υλοποιηθεί στις εξής τιμές.
H Πειραιώς στα 0,30 ευρώ ή 6 ευρώ μετά το reverse split 20 παλαιές προς 1 νέα μετοχή.
Η Eurobank 1 ευρώ
Η Alpha bank 2 ευρώ
Η Εθνική 0,30 ευρώ.
Εάν δούμε την αποτίμηση των τραπεζών με τιμές τέλη Μαρτίου του 2018 καμία τράπεζα δεν διαπραγματεύεται σε τιμές υψηλότερες των τιμών των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.
Η Εθνική βρίσκεται 14% χαμηλότερα, η Eurobank -24% χαμηλότερα, η Alpha bank -11% χαμηλότερα και η Πειραιώς -53% χαμηλότερα.
Ας πάρουμε ως παραδοχή το βασικό σενάριο ότι οι τράπεζες περνούν τα stress tests αλλά υποχρεώνονται σε αυξήσεις κεφαλαίου κατά τα πρότυπα της Unicredit.
Με βάση αυτό το σενάριο αυξήσεις κεφαλαίου 4 με 4,5 δισεκ. μεταφράζεται έως 2 δισεκ. ή 1,8 με 2 δισεκ. η Πειραιώς, 1 δισεκ. η Eurobank, λίγο κάτω από 1 δισεκ. η Εθνική τράπεζα και περίπου 500 εκατ η Alpha bank.
Η παρελθούσα εμπειρία διδάσκει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσό της αύξησης κεφαλαίου τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το discount στις τιμές των αυξήσεων.
Ας υποθέσουμε ένα σενάριο που δεν πολύ-πιστεύουμε ότι με τις ανακοινώσεις των stress tests και υπό την παραδοχή ότι και οι 4 τα περνούν….σημειώνεται ένα σύντομης διάρκειας mini rally.
Οι τιμές των τραπεζών λοιπόν θα βρεθούν στις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου ή και οριακά υψηλότερα πλην της Πειραιώς που εμφανίζει μεγάλη απόκλιση.
Ακόμη και εάν δεχθούμε ότι οι τιμές των μετοχών των τραπεζών φθάσουν στις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου πλην της Πειραιώς οι τιμές των νέων αυξήσεων κεφαλαίου θα διαμορφωθούν ξεκάθαρα χαμηλότερα από τις τιμές των αυξήσεων του 2015.
Έτσι εξηγούνται
1)Γιατί οι short επιμένουν στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών όπως το Marshall, Oceanwood, Lansdowne.  
2)Γιατί οι τιμές των τραπεζών δεν μπορούν να ανακάμψουν και συνεχίζουν να διαπραγματεύονται χαμηλότερα από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.

Σενάριο τιμών νέων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών με σημερινές παραδοχές
Τράπεζες

Τιμή ΑΜΚ 2019

Διαφορά έναντι της τρέχουσας 28/3/2018

Τιμή ΑΜΚ 2015

Εθνική

0,20 υποχρεωτικό RS

-23%

0,30 ευρώ

Πειραιώς

1,8 ευρώ

-35%

6 ευρώ ή προ RS 0,30 ευρώ

Alpha bank

1,4 ευρώ ίσως RS

-20%

2 ευρώ

Eurobank

0,50 ευρώ RS

-35%

1 ευρώ

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

Ένα ουσιώδες στοιχείο που πρέπει να αναλυθεί είναι ότι το χρηματιστήριο ως προεξοφλητικός μηχανισμός είναι πιθανό να μας διαψεύσει ως προς το σκέλος του ράλι γιατί οι επενδυτές στην ζυγαριά του ειδικού βάρους θα βάλουν το αποτέλεσμα των stress tests αλλά και τις μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου.
Προφανώς στο δυσμενές σενάριο που υπάρξει κάποια αποτυχία τράπεζας η βιαιότητα της πτώσης θα είναι μονόδρομος.

Το συμπέρασμα

Οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 ήταν χαμηλές.
Οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2019 θα είναι ακόμη χαμηλότερες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης