Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Αμήχανη σύνοδος ΕΕ - Τουρκίας στη Βάρνα - Η Ευρώπη πρέπει να επιμείνει στη σκληρή γραμμή

Reuters: Αμήχανη σύνοδος ΕΕ - Τουρκίας στη Βάρνα - Η Ευρώπη πρέπει να επιμείνει στη σκληρή γραμμή
Διπλωμάτες εκτιμούν ότι η πρόσκληση στον Erdogan θα έχει ως τίμημα επικρίσεις από χώρες-μέλη της Ένωσης που υποστηρίζουν πως η Άγκυρα υπαναχωρεί από τις δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα
Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία συνέρχονται σήμερα σε μια αμήχανη σύνοδο κατά την οποία είναι πιθανό να χορηγηθούν στην Άγκυρα επιπλέον κονδύλια για τους πρόσφυγες από την Συρία, ωστόσο οι τουρκικές απαιτήσεις για κατάργηση του καθεστώτος βίζας και εμβάθυνση των εμπορικών σχέσεων δεν αναμένεται να γίνουν αποδεκτές, εκτιμά το Reuters.
Η Βουλγαρία θεωρεί την Σύνοδο στη Βάρνα ως σπάνια ευκαιρία για διάλογο, ενώ οι ηγέτες της ΕΕ επικαλούνται τη σημασία της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρώπης και ως αναχώματος των μεταναστευτικών ροών.
Η περαιτέρω χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ είναι μάλλον πιθανή, όμως τίποτε περισσότερο, ανέφεραν αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ.
Ωστόσο, διπλωμάτες εκτιμούν ότι η πρόσκληση στον Erdogan θα έχει ως τίμημα επικρίσεις από χώρες-μέλη της Ένωσης που υποστηρίζουν πως η Άγκυρα υπαναχωρεί από τις δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
"Παρά τη σημασία που έχει η συνεργασία της Τουρκίας για την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική, η ΕΕ οφείλει να τηρήσει σκληρή γραμμή.
Είναι δελεαστικό για τους Ευρωπαίους πολιτικούς να επιδιώκουν μια σχέση συναλλαγής με την Άγκυρα, όμως ο Erdogan δεν πρόκειται να σταματήσει τις βολές εναντίον της ΕΕ για να εξυπηρετήσει την εθνικιστική του ατζέντα", δήλωσε ο Μαρκ Πιερίνι, πρώην πρέσβης της ΕΕ στην Άγκυρα και τώρα συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης Carnegie Europe.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης