Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Βαριές απώλειες στις αγορές και τοξικότητα στην ελληνική οικονομία και τράπεζες «μολύνουν» το σχέδιο για clean exit

Βαριές απώλειες στις αγορές και τοξικότητα στην ελληνική οικονομία και τράπεζες «μολύνουν» το σχέδιο για clean exit
Υπό αυτό το πρίσμα όπου διεθνώς σύννεφα σκιάζουν τις αγορές και στο εσωτερικό μέτωπο μια επικίνδυνη τοξικότητα εξαπλώνεται παντού…η Ελλάδα κινδυνεύει να αποτελέσει για μια ακόμη φορά ένα πειραματόζωο.
Εντός και εκτός των πράγματα δεν πάνε καλά αναφέρουν κορυφαίοι έλληνες τραπεζίτες που μίλησαν ανεπίσημα στο bankingnews.
Ενώ πριν εβδομάδες κυριαρχούσε διεθνώς μια αισιοδοξία ότι παρά την άνοδο των επιτοκίων της FED οι αγορές θα αντιδράσουν υγιώς το κλίμα άλλαξε άρδην με την στρατηγική Trump του αμερικανού προέδρου να επιβάλλει δασμούς στην Κίνα και διεθνώς.
Μόνο την τελευταία εβδομάδα η Wall Street υπέστη βαριές απώλειες οι υψηλότερες των τελευταίων 2 ετών.
Η ίδια εικόνα και στην Ευρώπη.
Και ενώ συμβαίνουν αυτά ορισμένα θέματα, όχι τόσο δραματικά όπως η κλοπή πληροφοριών από το facebook έφερε πρόσθετη αναστάτωση.
Όλα αυτά έχουν μια λογική ερμηνεία γιατί οι αγορές εμφανίζονται τόσο ευάλωτες και κατακρημνίζονται με την παραμικρή είδηση;
Η απάντηση είναι προφανής.
Όχι δεν ευθύνονται οι δασμοί του Trump απλώς ρίχνουν περισσότερο λάδι στην φωτιά που ήδη σιγοκαίει.
Η βασική αιτία σχετίζεται με αυτό που προειδοποιούν εδώ και μήνες κορυφαία hedge funds και επενδυτικοί οίκοι…
Η παγκόσμια οικονομία και τα διεθνή χρηματιστήρια φούσκωσαν επικίνδυνα εξαιτίας των 14 τρισεκ. δολαρίων ρευστότητας που έριξαν οι κεντρικές τράπεζες στις αγορές.
Δημιουργήθηκαν απίστευτες φούσκες, πλασματικές αποτιμήσεις και όλοι έκαναν τα στραβά μάτια γιατί απλά η άνοδος τους βόλευε όλους.
Είχε φθάσει η κεφαλαιοποίηση της Apple να διαπραγματεύεται πέριξ του 1 τρισεκ. δολαρίων, η χρηματιστηριακή αξία 1 τρισεκ. δολάρια και αυτό θεωρείτο από τις αγορές υγιές.
Μια απέραντη φούσκα άρχισε να φουσκώνει διεθνώς, τα hedge funds που κλασσικά επέλεγαν τον εύκολο δρόμο του short καταστράφηκαν….αλλά μετά από 9 χρόνια bull market ήρθε η ώρα του απολογισμού.
Ποτέ στην ιστορία μια bull market μια συνεχώς ανοδική αγορά δεν έχει διαρκέσει τόσο πολύ όσο η τελευταία.
Τα 14 τρισεκ. ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών συντήρησαν και φούσκωσαν την διεθνή φούσκα.
‘Όμως τα 14 τρισεκ. δολάρια θα αρχίσουν να μειώνονται και η φούσκα απλά θα αρχίσει να ξεφουσκώνει…

Οι διεθνείς αγορές είδαν τα υψηλά του 2018;

Σε διάφορους επενδυτικούς κύκλους υποστηρίζεται μια άποψη που φαίνεται να αρχίζει να έχει λογική.
Οι διεθνείς αγορές είδαν τα υψηλά τους πριν λίγο καιρό και ότι για το 2018 δεν θα δούμε νέα υψηλά.
Αυτή η εκτίμηση που αρχίζει να έχει βάσιμες πιθανότητες επιβεβαίωσης μας δείχνει ότι κάτι αλλάζει στην παγκόσμια αγορά.
Και ενώ διεθνώς σύννεφα σκιάζουν τις αγορές υπάρχει και το εσωτερικό ελληνικό μέτωπο.

Οι 6 λόγοι αποσταθεροποίησης στην Ελλάδα

Οι έλληνες τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι κάτι επικίνδυνο αρχίζει να αναδύεται στην οικονομία, μια επικίνδυνη τοξικότητα που δεν βοηθάει την οικονομία.

1)Μπαράζ παραπομπών πολιτικών, επιχειρηματιών και τραπεζιτών στην δικαιοσύνη.
Μέχρι τώρα έχουμε υπόθεση Novartis όπου εμπλέκονται 10 πολιτικά πρόσωπα και ο διοικητής της ΤτΕ.
-Μυτιληναίος για μια παλιά ανούσια υπόθεση.
-Μαρινάκης για τα ναρκωτικά του Noor 1.
-Αύριο η διοίκηση της Alpha bank για τα stock options.
-Μεθαύριο θα ασκηθούν διώξεις στις διοικήσεις των τραπεζών για τα δάνεια στα κόμματα.
Κυριαρχεί το κλίμα ότι όλοι οι παράγοντες τραπεζικοί,
επιχειρηματικοί και πολιτικοί είναι εν δυνάμει κατηγορούμενοι.

2)Με όρους οικονομίας καλλιεργήθηκε η εντύπωση ότι το clean exit θα υιοθετηθεί με άνεση από την Ελλάδα καθώς είναι η βέλτιστη λύση.
Όμως η κόντρα ΔΝΤ με τους δανειστές, τα σχέδια αποχώρησης του ΔΝΤ, η επικείμενη αρνητική έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, οι πιέσεις που ασκούν οι αγορές και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα συγκλίνουν στην άποψη ότι δεν θα έχουμε πιστωτική γραμμή αλλά μια υβριδική λύση.

3)Οι αγορές έχουν επιδεινωθεί.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο βρίσκεται στο 4,40% ήταν πριν εβδομάδες στο 3,62%.
Το χρηματιστήριο διολισθαίνει προς τις 750 μονάδες ενώ είχε φθάσει πριν εβδομάδες στις παρυφές των 900 μονάδων.
Είναι προφανές ότι οι αγορές φοβούνται.

4)Στο road show της Morgan Stanley στο Λονδίνο ένα από τα σημαντικότερα road show της Ευρώπης όπου συγκεντρώνονται οι περισσότεροι διεθνείς επενδυτές ένα στοιχείο κυριάρχησε για την Ελλάδα…απογοήτευση.
Έχουν κουραστεί με την Ελλάδα, τις τράπεζες, ανησυχούν για τα stress tests, ανησυχούν για πολιτική αποσταθεροποίηση μεταξύ 2019 και 2020 και ανησυχούν ότι εάν η Ελλάδα επιλέξει το clean exit οι αγορές….θα την ξεγελάσουν και θα κερδοσκοπήσουν βίαια εναντίον της.

5)Το ζήτημα των τραπεζών είναι από μόνου του ξεχωριστό κεφάλαιο, όλοι οι ξένοι γνωρίζουν ότι η ποιότητα των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ κακή.
Το ξέρουν όλοι και δυστυχώς είναι σε μεγάλο βαθμό αλήθεια.
Ο SSM υιοθετεί μια σκληρή στάση για τα ελληνικά stress tests αλλά η ΕΚΤ θα αξιολογήσει το πολιτικό περίβλημα της συνολικής λύσης για την Ελλάδα και με βάση το μοντέλο λύση στην μεταμνημονιακή εποχή θα επιλεγεί εάν οι τράπεζες περάσουν τα stress tests ή όχι.
Το βασικό σενάριο που έχει αναλυθεί έως εξαντλήσεως από το bankingnews είναι ότι θα τα περάσουν και οι 4 ελληνικές τράπεζες τα stress tests αλλά το 2019 θα υλοποιήσουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

6)Η στάση της Τουρκίας που συνεχώς πυροδοτεί σκόπιμα την ένταση επειδή με αυτό τον τρόπο θέλει να βάλει χέρι στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου αποτελεί ένα ακόμη επιβαρυντικό παράγοντα για την Ελλάδα.
Ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου δεν πρέπει να υποτιμηθεί, ούτε να θεωρηθεί επειδή η Ελλάδα είναι στην ΕΕ και οι δύο χώρες στο ΝΑΤΟ….ανέφικτο.

Υπό αυτό το πρίσμα όπου διεθνώς σύννεφα σκιάζουν τις αγορές και στο εσωτερικό μέτωπο μια επικίνδυνη τοξικότητα εξαπλώνεται παντού…η Ελλάδα κινδυνεύει να αποτελέσει για μια ακόμη φορά ένα πειραματόζωο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης