Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το ΔΝΤ θα αποχωρήσει με «φασαρία»: Αρνητική DSA για χρέος, αμφισβητώντας τα stress tests και δυσχεραίνοντας το clean exit

Το ΔΝΤ θα αποχωρήσει με «φασαρία»: Αρνητική DSA για χρέος, αμφισβητώντας τα stress tests και δυσχεραίνοντας το clean exit
Προσεχώς ίσως και στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 20 με 22 Απριλίου να αποκαλυφθούν οι πραγματικές προθέσεις του Ταμείου για την Ελλάδα.
Το ΔΝΤ έχει αποφασίσει να μην συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα όχι μόνο γιατί ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος, οπότε και πρακτικά δεν έχει κανένα νόημα αλλά κυρίως γιατί διαφωνεί με στρατηγικά ζητήματα που αφορούν το μέλλον της Ελλάδος.
Μέχρι τώρα οι θεσμικές παρεμβάσεις του ΔΝΤ δεν έχουν φέρει στο φως τις πραγματικές προθέσεις.
Όπως αναφέρει πηγή «προσεχώς ίσως και στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 20 με 22 Απριλίου να αποκαλυφθούν οι πραγματικές προθέσεις του Ταμείου για την Ελλάδα.
Με βάση σοβαρές ενδείξεις προκύπτει ότι
1)Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα και στην περίπτωση που υπάρξει υβριδική λύση για την Ελλάδα επίσης δεν θα συμμετάσχει.
Μόνο η πιστωτική προληπτική γραμμή χρειάζεται και την έγκριση του ΔΝΤ αλλά η πιστωτική γραμμή έχει αποκλειστεί ως σενάριο.
2)Το μεγάλο ζήτημα για το ΔΝΤ είναι το ελληνικό χρέος.
Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν προσεχώς π.χ. 15ετής επιμήκυνση με ετήσιες καταβολές κεφαλαίου ίσες με το 1,5% του ετήσιου ΑΕΠ και άλλα δεν θα αλλάξουν την έκθεση βιωσιμότητας.
Το ΔΝΤ τον Ιούλιο του 2018 θα δημοσιεύσει την έκθεση βιωσιμότητας DSA για το ελληνικό χρέος, όπου θα αναφέρεται ότι παρά τις παρεμβάσεις με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος παραμένει ακόμη μη βιώσιμο.
Θα εξαλειφθεί η λέξη εξαιρετικά…και θα παραμείνει μόνο ο χαρακτηρισμός μη βιώσιμο.
3)Το ΔΝΤ δεν θα έρθει σε σύγκρουση με την ΕΚΤ αλλά εμμέσως θα αμφισβητήσει τα stress tests των ελληνικών τραπεζών γιατί πρόθεση των εποπτικών μηχανισμών ΕΚΤ και SSM είναι να περάσουν τις ελληνικές τράπεζες.
Ο εκπρόσωπος του Ταμείου στην Ευρώπη ο Thomsen ανεπίσημα δηλώνει ότι δεν θα αμφισβητήσει το Ταμείο το αποτέλεσμα των stress tests....
Όμως καλά ενημερωμένη πηγή αναφέρει ότι αυτό θα συμβεί μόνο εάν το αποτέλεσμα των stress tests ικανοποιεί το Ταμείο.

Το ΔΝΤ θα αναφέρει κατά ορισμένες πληροφορίες ότι το stress tests δεν επιλύει το πρόβλημα των τραπεζών δηλαδή τα προβληματικά δάνεια».

Το ΔΝΤ δημιουργεί εμπόδια στον clean exit της Ελλάδος

Το ΔΝΤ με την στάση που κρατάει θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια για clean exit.
Η Ευρώπη θέλει καθαρή έξοδο από τα μνημόνια της Ελλάδος.
Όμως ο θόρυβος που θα κάνει το ΔΝΤ είτε θεωρώντας το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο, είτε εμμέσως αμφισβητώντας τα stress tests των τραπεζών, δημιουργείται ένα σκηνικό που δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί ειδικά μάλιστα εάν το διεθνές περιβάλλον το Καλοκαίρι του 2018 είναι θολό και ευμετάβλητο.
Να αποτιμηθεί τι θα συμβεί εάν το Καλοκαίρι του 2018 το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει σε ομηρία και εάν οι αποδόσεις των ομολόγων αντί να μειωθούν να έχουν παραμείνει στο 4,40% στην 10ετία.
Οπότε το πως θα αποχωρήσει το ΔΝΤ έχει μεγάλη σημειολογία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης