Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Atlantic Council: Οι 5 μεγαλύτεροι γεωπολιτικοί κίνδυνοι για το υπόλοιπο του 2018 - Στο επίκεντρο ο Trump

Atlantic Council: Οι 5 μεγαλύτεροι γεωπολιτικοί κίνδυνοι για το υπόλοιπο του 2018 - Στο επίκεντρο ο Trump
Οι τέσσερις από τους πέντε γεωπολιτικούς κινδύνους συνδέονται άμεσα με τις ΗΠΑ
Τους πέντε μεγαλύτερους κινδύνους για το 2018 εντοπίζει το think tank, Atlantic Council, και όπως προκύπτει οι τέσσερις σχετίζονται άμεσα με τον Donald Trump.
«Το πιο ανησυχητικό σχετικά με τις πρώτες ημέρες του δεύτερου έτους διακυβέρνησης του Donald Trump είναι το πολιτικό στρες που εκπέμπεται από την Ουάσιγκτον ενισχύεται ενώ η ικανότητα του υπόλοιποι κόσμου να απορροφά νέες κρίσεις μειώνεται» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Atlantic Council, Fred Kempe.
Είναι εμφανές ότι ο Λευκός Οίκος δεν έχει απολύτως καμία διάθεση να ακολουθήσει την πεπατημένη όσον αφορά την εξωτερική πολιτική.
«Έτσι, ετοιμαστείτε για ένα έτος που γεμάτο με ρίσκο, ένα έτος στο οποίο οι ΗΠΑ και ο υπόλοιπος κόσμος θα αντιμετωπίσουν stress test εν μέσω πιθανών πολιτικών και οικονομικών σοκ» είπε ο Kempe.
Σύμφωνα με τον ίδιο αυτά τα πιθανά σοκ περιλαμβάνουν:
1. Μια αμερικανική κυβέρνηση που ερευνάται για τις σχέσεις με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016.
2. Ενδεχόμενοι εμπορικοί πόλεμοι μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, που θα μπορούσαν επιδεινωθούν από την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων εις βάρος της Κίνας, και κυρίως εκείνων που σχετίζονται με την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
3. Ένας ενισχυμένος Vladimir Putin.
Ο Ρώσος πρόεδρος εξασφάλισε την τέταρτη θητεία του στις εκλογές της Κυριακής (18/3/2018) σε μια εκλογική αναμέτρηση που από πολλούς θεωρείται απάτη.
4. Η ιστορική σύνοδος ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, που αναμένεται τον Μάιο και θα μπορούσε να μειώσει ή να αυξήσει το κίνδυνο για ένα πόλεμο στην κορεατική χερσόνησο.
5. Αυξανόμενες εντάσεις με το Ιράν καθώς το deadline για τον Μάιο που έχει θέσει ο Trump για να αποφασίσει το εάν θα εγκαταλείψει την πυρηνική συμφωνία πλησιάζει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης