Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές μεταβολές στη Wall Street, με το «βλέμμα» στις ανακοινώσεις Fed

Οριακές μεταβολές στη Wall Street, με το «βλέμμα» στις ανακοινώσεις Fed
Με ήπιες απώλειες άνοιξε η Wall Street, εν αναμονή των αποφάσεων της Fed
Με ήπιες απώλειες άνοιξε σήμερα (21/3/2018) η Wall Street, εν αναμονή των αποφάσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), η οποία αναμένεται ευρέως ότι θα αυξήσει τα επιτόκια στο εύρος 1,5% - 1,75%.
Περί τις 15:30, ο Dow Jones Industrial average υποχωρούσε οριακά στις 24.730 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε πτώση 0,1% στις 2.715 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,2% χαμηλότερα, στις 7.354 μονάδες.


Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν με προσοχή τις ανακοινώσεις της Fed και θα προσπαθήσουν, παράλληλα, να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.
H Fed έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα προβεί σε τρεις αυξήσεις των επιτοκίων εντός του 2018, ωστόσο τα ισχυρά στοιχεία για τον πληθωρισμό και την απασχόληση των ΗΠΑ θα μπορούσε να «αναγκάσει» την κεντρική τράπεζα σε μια πιο «επιθετική» σύσφιξη.
Την ίδια ώρα, ορισμένα αρνητικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ ασκούν περαιτέρω πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές.
Ειδικότερα, σημερινά στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου έδειξαν ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ «εκτοξεύτηκε» κατά 26% στο δ’ τρίμηνο του 2017, καταγράφοντας αύξηση μεγαλύτερη της αναμενόμενης, λόγω των αυξημένων εισαγωγών.
Ειδικότερα, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, που υπολογίζει τη ροή αγαθών, υπηρεσιών και επενδύσεων προς και από μία χώρα, διευρύνθηκε κατά 26,7 δισ. δολ., στα 128,2 δισ. δολ., ή στο 2,6% του ΑΕΠ, από 101,5 δισ. δολ., ή στο 2,1% του ΑΕΠ, στο γ’ τρίμηνο του 2017.
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές ανέμεναν το έλλειμμα να διευρυνθεί στα 125 δισ. δολ.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο της προσοχής παραμένει το Facebook, με τη μετοχή του μέσου κοινωνικής δικτύωσης να υποχωρεί για τρίτη συνεχόμενη ημέρα (-2,7%).
Η μετοχή του Facebook έχει δεχτεί ισχυρές πιέσεις τις τελευταίες ημέρες, καταγράφοντας πτώση άνω του 9% τις δύο πρώτες ημέρες της εβδομάδας, στον απόηχο δημοσιευμάτων που ανέφεραν ότι η εταιρεία Cambridge Analytica φέρεται να συγκέντρωσε προσωπικά στοιχεία από περισσότερους από 50 εκατομμύρια χρήστες του Facebook, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, προκειμένου να αναπτύξει τεχνικές για την υποστήριξη της προεκλογικής καμπάνιας του Donald Trump το 2016.
Πρώην υπάλληλοι της εταιρείας αποκάλυψαν μάλιστα πως η Cambridge Analytica δημιούργησε με τη βοήθεια αυτών των δεδομένων ένα λογισμικό που της επέτρεψε να προβλέπει αλλά και να επηρεάζει τις πολιτικές επιλογές των ψηφοφόρων.
Σήμερα, η εταιρεία Facebook ανακοίνωσε ότι είναι «σοκαρισμένη που εξαπατήθηκε» γα τη χρήση προσωπικών δεδομένων των χρηστών της από την Cambridge Analytica και τόνισε ότι «κατανοεί τη σοβαρότητα του προβλήματος».
Εξαιτίας του εύρους του σκανδάλου μια βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή ζήτησε χθες Τρίτη από τον Mark Zuckerberg να παρουσιαστεί ενώπιών της για να της δώσει εξηγήσεις, ενώ του έχει δώσει διορία ως τη Δευτέρα για να απαντήσει στο αίτημά της.
Ο νεαρός δισεκατομμυριούχος έχει επίσης κληθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο «θα εξετάσει ενδελεχώς» αυτή «την απαράδεκτη παραβίαση του δικαιώματος στον εμπιστευτικό χαρακτήρα των δεδομένων».
Στις ΗΠΑ, οι εισαγγελείς της Νέας Υόρκης και της Μασαχουσέτης έχουν ξεκινήσει έρευνα για το σκάνδαλο, ενώ, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC), ο κρατικός οργανισμός που είναι αρμόδιος για την προστασία των καταναλωτών και του ανταγωνισμού, επίσης ερευνά την υπόθεση.
Η έρευνα της FTC έχει στόχο να επιβεβαιώσει αν το Facebook τήρησε τη δέσμευσή του να ζητεί πρώτα τη σύμφωνη γνώμη των χρηστών του προτού συγκεντρώσει τα προσωπικά τους δεδομένα και τα μοιραστεί με άλλες εταιρείες, αναφέρει η Wall Street Journal.
Στην περίπτωση που η FTC καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης προέβη σε παρατυπίες, ενδέχεται να του επιβάλει πρόστιμο 40.000 δολαρίων για κάθε παραβίαση που θα εντοπίσει, σύμφωνα με τη Washington Post.
Στο μεταξύ η Cambridge Analytica ανακοίνωσε χθες την αποπομπή του επικεφαλής της Alexander Nix, ο οποίος σε δηλώσεις του που καταγράφηκαν μυστικά από το Channel 4 συζήτησε τρόπους με τους οποίους η εταιρεία μπορεί να βοηθά τους πελάτες της να αλλάξουν την τροπή προεκλογικών εκστρατειών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης