Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Σε υψηλά 7 ετών σκαρφάλωσε το επιχειρηματικό κλίμα στην Ασία τον Μάρτιο του 2018

Reuters: Σε υψηλά 7 ετών σκαρφάλωσε το επιχειρηματικό κλίμα στην Ασία τον Μάρτιο του 2018
Η άνοδος της κινεζικής οικονομία αντισταθμίζει τις ανησυχίες για ενδεχόμενη αύξηση των εμπορικών φραγμών
Στα υψηλότερα επίπεδα σκαρφάλωσε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη των ασιατών εταιρειών για το πρώτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με έρευνα των Thomson Reuters και INSEAD, καθώς η άνοδος της κινεζικής οικονομία αντισταθμίζει τις ανησυχίες για την ενδεχόμενο αύξηση των εμπορικών φραγμών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Asian Business Sentiment Index, ο οποίος αντιπροσωπεύει τις προοπτικές 67 εταιρειών για το επόμενο εξάμηνο, ενισχύθηκε στις 79 μονάδες για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2018, έναντι 78 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο.
«Η βελτίωση δεν είναι δραματική αλλά από ιστορικής άποψης είναι ένα καλό αποτέλεσμα», ανέφερε ο καθηγητής οικονομικών Antonio Fatas, καθώς ο δείκτης παραμένει πολύ υψηλότερα από τη «βάση» των 50 μονάδων.
Μεταξύ των ασιατικών χωρών, η Ταϊλάνδη, οι Φιλιππίνες και η Μαλαισία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο, δεχόμενες ώθηση από την επιτάχυνση στην παγκόσμια ανάπτυξη, την ίδια στιγμή που οι εξαγωγές της Κίνας σημείωσαν την ταχύτερη ανάπτυξη των τελευταίων τριών ετών για τον Φεβρουάριο του 2018, και συγκεκριμένα κατά +45%.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης υποχώρησε στις 80 μονάδες, έναντι 92 μονάδων προηγουμένως, παραμένοντας ωστόσο υψηλότερα σε σύγκριση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 69 μονάδων.
Παράλληλα, οι δηλώσεις του αμερικανού προέδρου, Donald Trump, ότι η συμφωνία για το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Νότιας Κορέας είναι άδικη, καθώς και ότι ενδέχεται να προχωρήσει σε ακύρωσή της, οδήγησε σε «βουτιά» του υποδείκτη στη Σεούλ, ο οποίος υποχώρησε στις 50 μονάδες, έναντι 83 μονάδων προηγουμένως.
Σε ότι αφορά την Ιαπωνία, οι καταναλωτικές δαπάνες παρέμειναν υποτονικές, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του δείκτη στις 67 μονάδες, έναντι 70 μονάδων το τέταρτο τρίμηνο του 2017.
Στον αντίποδα, το επιχειρηματικό κλίμα στην Κίνα παρέμεινε σε ανοδική πορεία, με τον δείκτη να ενισχύεται στις 88 μονάδες, έναντι 83 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο.
Όπως ανέφεραν οι εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα, οι μεγαλύτερες ανησυχίες παραμένουν οι αυξημένες εμπορικές τριβές και τα υψηλότερα επιτόκια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης