Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Γιατί το 2018 είναι διαφορετικό για τους επενδυτές - Τι έχει αλλάξει σε σχέση με το 2017

Morgan Stanley: Γιατί το 2018 είναι διαφορετικό για τους επενδυτές - Τι έχει αλλάξει σε σχέση με το 2017
Τα πράγματα έχουν αλλάξει για τους επενδυτές το 2018
Αν και το 2017 οι επενδυτές επωφελήθηκαν από την επιρροή της αμερικανικής πολιτικής στις αγορές, έχοντας αποφύγει τα δύσκολα, όπως έναν εμπορικό πόλεμο, το 2018 τα πράγματα θα είναι λίγο διαφορετικά.
Όπως αναφέρεται σε άρθρο του Michael Zezas, υψηλόβαθμου στελέχους της Morgan Stanley, καθώς η μεταβλητότητα επιστρέφει στην αγορά.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έχουν ενισχυθεί, όπως θα περίμενε κανείς εν αναμονή της καλύτερης ανάπτυξης και των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed, αλλά η καμπύλη έχει γίνει επίπεδη σημαντικά, αντικατοπτρίζοντας μια μακροπρόθεσμη οικονομική ανησυχία.
«Και ενώ γι' αυτή την εξέλιξη δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε την αμερικανική πολιτική, νομίζουμε ότι έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.
Ναι, έχουν επιβληθεί μέτρα τόνωσης και άρχισε η απελευθέρωση της αγοράς, αλλά έχει έρθει η ώρα να ληφθούν υπόψη ορισμένες από τις σκληρότερες πραγματικότητες αυτών των πολιτικών και οι προκλήσεις της ευρύτερης πολιτικής ατζέντας.
Με λίγα λόγια, φάγαμε το επιδόρπιο μας, τώρα ήρθε η ώρα για τα λαχανικά μας» επισημαίνει ο ίδιος στο άρθρο
Όπως τονίζει ο Zezas, η ενίσχυση των κινδύνων από την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ είναι το πιο προφανές παράδειγμα αυτής της δυναμικής, αλλά όχι η μόνη.
Για τους επενδυτές που ελπίζουν ότι η απελευθέρωση θα αποφέρει οφέλη βραχυπρόθεσμα, θα σημειώσουμε ότι οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι, δεδομένου ότι, βάσει του ιστορικού μέσου όρου, η επαναδιατύπωση κανόνων διαρκεί τέσσερα χρόνια.
Η δημοσιονομική πολιτική είναι ένας άλλος τομέας που θα μπορούσε να απογοητεύσει με το πέρασμα του χρόνου.
Και ενώ τα βραχυπρόθεσμα οφέλη της φορολογικής μεταρρύθμισης είναι ξεκάθαρα, σε βάθος χρόνου όμως δημιουργούν κάποια προβλήματα.
Στο πλαίσιο επανέρχεται στο προσκήνιο η ιδέα ότι η αμερικανική πολιτική έχει επεκτείνει σημαντικά τον κύκλο της αγοράς, αντί να στηρίζει αυτό που έχει προεξοφλήσει η αγορά, δηλ. τα οφέλη που προκύπτουν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται μεγαλύτερη μεταβλητότητα στον ορίζοντα καθώς πλέον έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται οι πολιτικές της αμερικανικής κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης