Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Πιστωτικά θετική για την Alpha Bank η πώληση στην B2Holding NPEs 3,7 δισ. ευρώ

tags :
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Alpha Bank η πώληση στην B2Holding NPEs 3,7 δισ. ευρώ
H Alpha Bank θα επωφεληθεί πιθανώς από τυχόν ανακτήσεις των προβληματικών δανείων μέσω αμοιβών και προμηθειών που θα καταβάλει η B2Holding στην CEPAL
Πιστωτικά θετική κρίνει η Moody's ότι είναι για την Alpha Bank η πώληση στην B2Holding «κόκκινων» δανείων 3,7 δισ. ευρώ.
Την περασμένη Τρίτη, η Alpha Bank (Caa3 θετική) ανακοίνωσε ότι είχε υπογράψει συμφωνία με τον όμιλο B2Holding, κορυφαίο ευρωπαίο ειδικό στη διαχείριση απαιτήσεων, για την πώληση ενός χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων λιανικής άνευ εξασφαλίσεων ύψους 3,7 δισ. ευρώ.
Η πώληση είναι θετική για την Alpha Bank, καθώς μειώνει το συνολικό αρχικό κεφάλαιο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ και βοηθά την τράπεζα να επιτύχει το στόχο μείωσης του NPE.
Η τράπεζα αναμένει ότι η πώληση θα έχει θετικό αντίκτυπο στο ρυθμιστικό κεφάλαιο και τη ρευστότητα και έχει επίσης τη δυνατότητα να κερδίσει μέσω του 43% που κατέχει στην CEPAL HELLAS FINANCIAL SERVICES, η οποία θα συνεχίσει να διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο.
Η πώληση αυτή, η μεγαλύτερη στο είδος της στην Ελλάδα, μαζί με τις μικρότερες πωλήσεις των άλλων τραπεζών, προωθεί μεγαλύτερες μελλοντικές πωλήσεις NPEs για να μειώσει το υψηλό επίπεδο προβληματικών δανείων των τραπεζών.
Η Alpha Bank αναμένει να ολοκληρώσει τη συναλλαγή το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Από τα 3,7 δισ. ευρώ μη εξασφαλισμένων δανείων λιανικής που πβλήθηκαν στη Β2Holding, τα 2 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύουν το συνολικό ποσό του κεφαλαίου, αλλά μόνο περίπου 900 εκατ. ευρώ είναι στην πραγματικότητα το υπόλοιπο της Alpha Bank.
Το υπόλοιπο είναι δάνεια που η τράπεζα έχει ήδη διαγράψει.
Αν και η τιμή πώλησης αυτών των δανείων ήταν περίπου 4,5% του συνολικού ποσού κεφαλαίου στα 90 εκατ., η Alpha Bank αναμένει ότι η συναλλαγή θα επηρεάσει θετικά την κεφαλαιακή της βάση.
Η διαχείριση των NPEs θα παραμείνει στη συνδεδεμένη με την τράπεζα εταιρεία CEPAL, τον πρώτο εγκεκριμένο διαχειριστή NPE της Ελλάδας.
Ως εκ τούτου, η Alpha Bank θα επωφεληθεί πιθανώς από τυχόν ανακτήσεις των προβληματικών δανείων μέσω αμοιβών και προμηθειών που θα καταβάλει η B2Holding στην CEPAL.
Η συμφωνία αυτή θα βοηθήσει επίσης την τράπεζα να επιτύχει τον στόχο της μείωσης των NPE ύψους 5,8 δισ. μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με τη δέσμευσή της στον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδος.



Όλες οι ελληνικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Alpha Bank, προσπαθούν να διαχειριστούν το υψηλό επίπεδο των NPE.
Η Alpha Bank είχε περίπου 26,8 δισ. ευρώ NPEs, ενώ όπως φαίνεται στην παρακάτω έκθεση, ο σχηματισμός νέων NPEs μετά τις διαγραφές είναι αρνητικός από τον Δεκέμβριο του 2016, μειώνοντας το απόθεμα NPE της τράπεζας.
Η Moody's, αναμένει ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί το 2018, ενώ εκτιμά ότι ο δείκτης NPE pro forma θα είναι περίπου 52,7% από τον Σεπτέμβριο του 2017, λαμβάνοντας υπόψη τη συναλλαγή B2Holding.
Η μείωση των ΝΡΕ αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για όλες τις ελληνικές τράπεζες και θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο η φερεγγυότητά τους εξελίσσεται τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια.
Η τεράστια άνοδος των NPEs μετά την βαθιά και παρατεταμένη ύφεση της Ελλάδας καταναλώνει πόρους, ασκεί πιέσεις στην κερδοφορία και στο κεφάλαιο των τραπεζών και περιορίζει την ικανότητά τους να προσφέρουν πίστωση στην πραγματική οικονομία εν μέσω θετικής οικονομικής δυναμικής.
Η πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων θα παράσχει στις τράπεζες περισσότερες επιλογές όσον αφορά τη διαχείριση των NPEs τους, εκτός από τα διαθέσιμα εργαλεία αναδιάρθρωσης, διαγραφής και εκκαθάρισης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης