Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Mε ποσοστό 70%, δεκαπλάσιο από τον δεύτερο υποψήφιο, αναμένεται να επανεκλεγεί ο Putin πρόεδρος της Ρωσίας

Reuters: Mε ποσοστό 70%, δεκαπλάσιο από τον δεύτερο υποψήφιο, αναμένεται να επανεκλεγεί ο Putin πρόεδρος της Ρωσίας
Μία νέα θητεία θα σημαίνει ότι ο Putin θα κλείσει σχεδόν 1/4 του αιώνα στην εξουσία και θα γίνει ο μακροβιότερος Ρώσος πρόεδρος μετά τον Stalin
Οι Ρώσοι ψηφίζουν για πρόεδρο σήμερα Κυριακή 18/3 και αναμένεται να χαρίσουν στον Vladimir Putin άλλη μία άνετη νίκη σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που πολλοί ψηφοφόροι σκέφτονται να μην προσέλθουν στις κάλπες, επειδή το αποτέλεσμα είναι δεδομένο, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον Putin ποσοστό 70% ή, σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερο από αυτό του υποψήφιου που προβλέπεται να έρθει δεύτερος.
Μία νέα θητεία θα σημαίνει ότι ο Putin θα κλείσει σχεδόν 1/4 του αιώνα στην εξουσία και θα γίνει ο μακροβιότερος Ρώσος πρόεδρος μετά τον δικτάτορα Stalin.
Aρκετοί ψηφοφόροι θεωρούν ότι ο 65χρονος Putin μπαίνει μπροστά για να υπεραπιστεί τα συμφέροντα της Ρωσίας απέναντι σε έναν εχθρικό έξω κόσμο, παρά το γεγονός ότι το κόστος είναι η σύγκρουση με τη Δύση.
Οι κατηγορίες των Βρετανών ότι το Κρεμλίνο ήταν πίσω από τη δηλητηρίαση Ρώσου πράκτορα με νευροτοξικό αέριο, κάτι που αρνείται η Μόσχα, δεν έχουν πλήξει καθόλου τη δημοφιλία του.
H πλειοψηφία των ψηφοφόρων δεν βλέπουν άλλη εναλλακτική λύση πέρα από τον Putin, που είναι ο απόλυτος κυρίαρχος της πολιτικής σκηνής και της κρατικής τηλεόρασης, από όπου οι περισσότεροι Ρώσοι μαθαίνουν τις ειδήσεις και η οποία παρέχει ελάχιστη κάλυψη στα πεπραγμένα των αντιπάλων του.
Μία γυναίκα και ο σύζυγός της προσερχόμενοι στο εκλογικό τους κέντρο, περίπου 800 χιλιόμετρα είπαν ότι θα ψηφίσουν τον Putin γιατί όλα πάνε καλά.
Οι εκλογές στη Ρωσία που έχει 11 διαφορετικές ζώνες ώρας, άρχισαν από το βράδυ του Σαββάτου 17/3 στις 22:00 ώρα Ελλάδας, όπου άνοιξαν οι πρώτες κάλπες στην ανατολική ακτή στον Ειρηνικό Ωκεανό και συγκεκριμένα στην Καμτσάκα, όπου ψηφοφόροι είχαν αναρτήσει και πανό που έγραφε "είμαστε οι πρώτοι".
Και οι κάλπες θα κλείσουν στις 20:00 ώρα Ελλάδας την Κυριακή 18/3 στο πιο δυτικό σημείο της Ρωσίας, στο Καλίνιγκραντ στη Βαλτική Θάλασσα.
Μία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις 9 Μαρτίου, έδωσε στον Putin, ο οποίος εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 2000, ποσοστό 69% για τις σημερινές προεδρικές εκλογές.
Ο πιο κοντινός σε ποσοστό στον Ρώσο πρόεδρο υποψήφιος είναι ο Pavel Grudinin του Κομμουνιστικού Κόμματος με 7%.
Αλλά ο πρώτος πολιτικός εδώ και χρόνια, που αμφισβήτησε πραγματικά την εξουσία του Putin, o Alexei Navalny αποκλείστηκε από τις σημερινές εκλογές, διότι καταδικάστηκε για διαφθορά, που ο ίδιος υποστηρίζει ότι πρόκειται για σκευωρία του Κρεμλίνου.
Ο Navalny ζητάει, μάλιστα, από τον κόσμο να μποϋκοτάρει τις εκλογές, που τις χαρακτήρισε μία αντιδημοκρατική φάρσα και ζήτησε από τους υποστηρικτές του να συγκεντρώσουν αποδείξεις αν διαπιστώσουν ότι γίνεται προσπάθεια από κάποιους να αυξήσουν τα ποσοστά της συμμετοχής και του Putin.
Το Κρεμλίνο υποστήριξε ότι όποιος κάνει εκλογική απάτη θα αποκλειστεί από τη διαδικασία.
O Putin είπε ότι οι ψηφοφόροι κρατούν τη μοίρα της χώρας στα χέρια τους και τους ζήτησε να πάνε να ψηφίσουν.
Μία χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές θα μειώσει την κυριαρχία του Putin στην προσεχή θητεία του, που βάσει συντάγματος θα είναι και η τελευταία.
"Δεν υπάρχει ίντριγκα και δεν βλέπω τον λόγο να πάω να ψηφίσω" ανέφερε ένας πολίτης στο Κράσνονταρ, ενώ Yevgeny Roizman, δήμαρχος στο Εκατερίνεμπουργκ και πολιτικός αντίπαλος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι αξιωματούχοι δωροδοκούν τον κόσμο για να πάει να ψηφίσει.
Μάλιστα, στην ακτή του Ειρηνικού αξιωματούχοι δίνουν αυγά, φασόλια και άλλα τρόφιμα στον κόσμο στα εκλογικά κέντρα σε τιμές 10% με 30% φθηνότερες από αυτές στις τοπικές αγορές.
Με αυτόν τον τρόπο θέλουν να αυξήσουν τη συμμετοχή, αλλά και να προσεταιριστούν ψηφοφόρους, όπως τους κατηγορούν οι επικριτές τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης