Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κίνημα Αλλαγής: Συνέδριο προσωπικών φιλοδοξιών

Κίνημα Αλλαγής: Συνέδριο προσωπικών φιλοδοξιών
Το Κίνημα αλλαγής έχει ένα κομμάτι της εκλογικής πίττας από 6%-8% και αυτό προκαλεί το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ
Όπως κι αν ονομαστεί η μάζωξη μαμούθ των 5.700 ανθρώπων, που πραγματοποιήθηκε στο ΣΕΦ, σε κάθε περίπτωση δεν είναι συνέδριο.
Τουλάχιστον όπως τα ξέρουμε: με εκλεγμένους συνέδρους που εκφράζουν την κομματική βάση, με εσωτερικές διεργασίες, ζυμώσεις και ψηφοφορίες μέσα από τις οποίες θα προκύψουν κείμενα για την ιδεολογική φυσιογνωμία και την πολιτική του κόμματος.
Η δυναμική του Κινήματος Αλλαγής υπονομεύτηκε εκ των έσω και εξαντλήθηκε εν τη γενέσει της.
Η όποια δυναμική θα μπορούσε να προκύψει μετά την προσέλευση των 210.000 πολιτών στην διαδικασία για την εκλογή του αρχηγού.
Αναιρώντας όλη την ρητορική κατά του λαϊκισμού, το Κίνημα Αλλαγής αποδείχθηκε το πλέον λαϊκιστικό μόρφωμα του πολιτικού σκηνικού.
Κι ας επαγγέλεται το νέο.
Το μόνο όργανο που έχει λαϊκή νομιμοποίηση είναι η εκλεγμένη απευθείας από την κοινωνική βάση πρόεδρος του κόμματος.
Όλα τα άλλα όργανα συνέδριο, Κεντρική Επιτροπή, Πολιτικο Συμβούλιο, είναι ή θα είναι διορισμένα.
Η σχέση της αρχηγού με το λαϊκό στοιχείο είναι απευθείας και αδιαμεσολάβητη, όπως άλλωστε και του άλλου σύγχρονου λαϊκιστή αρχηγού του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος συνεχώς επικαλείται την εκλογή του από τη βάση.
Δίχως δημοκρατική έκφραση της λαικής βάσης στα όργανα στις αρχές και στις διακηρύξεις, τι μένει για το νεό κόμμα που έχει το φιλόδοξο εγχείρημα να εκφράσει τον κεντρώο χώρο;
Οι προσωπικές φιλοδοξίες μίας ομάδας στελεχών που είναι και θέλουν να παραμείνουν στην Βουλή, και εκείνων που θέλουν να τους αντικαταστήσουν ή να παρεπιδημούν στον ευρύτερο χώρο της πολιτικής και των ΜΜΕ προς ίδιον όφελος.
Ακόμη κι έτσι το Κίνημα αλλαγής έχει ένα κομμάτι της εκλογικής πίττας από 6%-8% και αυτό προκαλεί το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.
Οι χθεσινές ομιλίες των κορυφαίων στελεχών είχαν σημασία στον βαθμό που προδιέγραφαν την στάση του Κινήματος Αλλαγής μέχρι και μετά τις εκλογές.
Δύο είναι οι προτάσεις, η πρώτη είναι για ίσες αποστάσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προκειμένου να εκφράσει τους δυσαρεστημένους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους –όπερ προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι και η φυσική τάση της κεντροαριστεράς.
Η δεύτερη λέει όχι ίσες αποστάσεις, σκληρή αντί-ΣΥΡΙΖΑ γραμμή και συνεργασία με τη ΝΔ πριν και μετά τις εκλογές.
Η συνταγή δηλ. που μετά το 2012 οδήγησε τον χώρο στο 5%.
Την εισηγούνται με το ίδιο μένος που είναι κατά της κυβέρνησης στελέχη, με πρώτους τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο Novartis Βενιζέλο και Λοβέρδο, που αν δεν υπήρχε το βέτο Καραμανλή θα είχαν ήδη προσχωρήσει στη νεοφιλελεύθερη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σε κάθε περίπτωση το Κίνημα Αλλαγής έχασε την ευκαιρία να αξιοποιήσει την δυναμική της εκλογής αρχηγού και να επαναπροσδιοριστεί αυτόνομα ως σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία.
Τα βαρίδια επέβαλαν να μείνει δίχως δικής της φυσιογνωμία ουρά της ΝΔ.
Το αν και πως θα φθάσει στις εκλογές είναι ζητούμενο...

Σπύρος Γκουτζάνης

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης