Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προς αναδιάταξη πολιτικών συμμαχιών: Φλερτ ΣΥΡΙΖΑ με Κίνημα Αλλαγής ενώ οδεύει προς διαζύγιο με τον Καμμένο

Προς αναδιάταξη πολιτικών συμμαχιών: Φλερτ ΣΥΡΙΖΑ με Κίνημα Αλλαγής ενώ οδεύει προς διαζύγιο με τον Καμμένο
Τα περισσότερα στελέχη συμφωνούν ότι χρειάζεται αναθεώρηση των συμμαχιών του κόμματος υπό τα νέα δεδομένα
Προς αναδιάταξη συμμαχιών πριν ή μετά τις εκλογές οδεύει πλέον το πολιτικό σύστημα μετά τις εξελίξεις στα θέματα της διαπλοκής και κυρίως στα εθνικά ζητήματα.
Ως άνοιγμα στο Κίνημα Αλλαγής, δύο μόλις ημέρες πριν το ιδρυτικό συνέδριο, εκλαμβάνεται η σημερινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου -o οποίος εξαίρεσε το ΠΑΣΟΚ από τις σχέσεις με τη διαπλοκή-, την ίδια ώρα που σημειώνεται μία απομάκρυνση του Πάνου Καμμένου από το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά τόσο για τη Novartis όσο και για τις αρχικές του σχέσεις με τον Ιβάν Σαββίδη ανέφερε ότι «η μοναδική πολιτική δύναμη που συνεχίζει τη λογική του παλιού συστήματος και καλλιεργεί σχέσεις με επιχειρηματικά συμφέροντα είναι η ΝΔ» και πρόσθεσε ότι «η ΝΔ είναι που έχει προνομιακές σχέσεις με επιχειρηματικά όλα αυτά τα χρόνια».
Οι σχέσεις με το Κίνημα Αλλαγής μάλιστα σε αντίστοιξη με τον Πάνο Καμμένο συζητήθηκε και στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα περισσότερα στελέχη συμφωνούν ότι χρειάζεται αναθεώρηση των συμμαχιών του κόμματος υπό τα νέα δεδομένα.
Η τοποθέτηση έρχεται σε μία συγκυρία που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή την πρότασή της για το Σκοπιανό, όπως ανέφερε στην συνομιλία του με τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο Αλέξης Τσίπρας.
Ενδεχόμενη καταψήφιση της όποιας λύσης σε κάθε περίπτωση θα δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση.
Παράλληλα το Μέγαρο Μαξίμου αξιολογεί ως πρώτο θέμα στη ατζέντα του όχι την οικονομία αλλά τις σχέσεις με την Τουρκία  στις οποίες αναμένει όξυνση το επόμενο δίμηνο, και ενώ συνεχίζουν να κρατούνται οι δύο Έλληνες αξιωματικοί.
Στην ίδια συγκυρία παρατηρείται “σιωπή” του Πάνου Καμμένου και απομάκρυνσή του από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ δεν είναι λίγα τα στελέχη της κυβέρνησης που αποδοκιμάζουν τις κατά καιρούς δηλώσεις του.
Ο κ. Τζανακόπουλος “τον άδειασε” κομψά στο μπρίφινγκ λέγοντας ότι ήταν μεταφορική η αναφορά του κ. Καμμένου “ τους ομήρους και στην ομηρία των δύο αξιωματικών”.
Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης όμως ήταν πιο σκληρός στους χαρακτηρισμούς του για τον Πάνο Καμμένο.
Γενικότερα το Μέγαρο Μαξίμου έχει αλλάξει συναισθήματα έναντι του Πάνου Καμμένου.
Αν και συνεχίζει να τον καλύπτει το κυβερνητικό επιτελείο δεν κρύβει την δυσαρέσκεια για την υπόθεση της αγοράς των βλημάτων από την Σαουδική Αραβία.
Παρομοίως του καταλογίζουν ότι ενώ ανέβαζε την ένταση με την Τουρκία δίνοντας επιχειρήματα στον Ερντογάν, την κρίσιμη στιγμή δεν είχε απάντηση στην  επιθετικότητα της γείτονος -μπορεί να μην γίνεται λόγος περί ευθυνών στο θέμα των δύο αξιωματικών, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και ακόμη περισσότερο ότι δεν συζητιούνται στα κομματικά παρασκήνια.
Από την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει με συνέπεια το μνημόνιο και παίρνει τα εύσημα από τους διεθνείς παράγοντες οι αποστάσεις από το Κίνημα Αλλαγής μειώνονται.
Αντίθετα αυξάνονται οι αποστάσεις του Κινήματος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο στα εθνικά θέματα όσο και σε θέματα δικαιωμάτων -π.χ. τα δικαιώματα της ΛΟΑΤ κοινότητας ή το νομοσχέδιο για την φαρμακευτική κάναβη.
Το αγκάθι στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής είναι τα θέματα διαφθοράς αφού με τη Novartis παραπέμφθηκε ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Βενιζέλος.
Ίσως η μόνη σοβαρή πολιτική διαφορά έχει να κάνει με τους θεσμούς και με τις προσλήψεις, θέματα με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει τα ερείσματά του στον κρατικό μηχανισμό.
Εάν η το Κίνημα Αλλαγής μετριάσει τους τόνους της αντι-ΣΥΡΙΖΑ κριτικής στην οποία μέχρι τώρα ταυτιζόταν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα είναι κέρδος για το Μέγαρο Μαξίμου.
Υπ' αυτή την έννοια έχει σημασία η τάση που θα επικρατήσει στο Κίνημα τις ημέρες του συνεδρίου εάν θα είναι η σκληρή αντι-ΣΥΡΙΖΑ γραμμή όπως επιθυμούν οι περί τον Βαγγέλη Βενιζέλο και ένιοι εκ των παλιών εκσυγχρονιστών ή τα στελέχη που λένε ότι η φυσική πορεία του Κινήματος είναι για σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την σοσιαλδημοκρατική στροφή που έχει κάνει και όχι με τη ΝΔ που προσδιορίζεται από το δίδυμο Σαμαρά-Γεωργιάδη.

Σπύρος Γκουτζάνης

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης