Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στο 1,25% το επιτόκιο στο ετήσιο έντοκο για 1 δισ. με υπερκάλυψη 3,18 φορές και ενδιαφέρον…από τις ελληνικές τράπεζες

Στο 1,25% το επιτόκιο στο ετήσιο έντοκο για 1 δισ. με υπερκάλυψη 3,18 φορές και ενδιαφέρον…από τις ελληνικές τράπεζες
Με την υπερκάλυψη να φθάνει τις 3,18 φορές η έκδοση του ετήσιου εντόκου αποτέλεσε δέλεαρ ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες αλλά και ξένους επενδυτές.
(upd3)Στο 1,25% διαμορφώθηκε το επιτόκιο στο ετήσιο έντοκο γραμμάτιο που δημοπρατήθηκε σήμερα 14 Μαρτίου 2018 με τις προσφορές να υπερκαλύπτουν το ζητούμενο ποσό κατά 3,18 φορές ή περίπου 2 δισεκ. ευρώ.
Το δημόσιο θα αντλήσει μαζί με τις συμπληρωματικές προσφορές 1 δισεκ. ευρώ.
Το ενδιαφέρον από τις ελληνικές τράπεζες και ξένους επενδυτές ήταν υψηλό όπως αναμενόταν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων, ύψους 625 εκατομμυρίων Ευρώ.
Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,25%.
Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,986 δισ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 3,18 φορές.
Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018.
Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους  του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατομμυρίων Ευρώ.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018, στις 12μ.μ.
Σημειώνεται ότι κατά τις δημοπρασίες δεν καταβάλλεται προμήθεια.



Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews

Η μετατόπιση του ΟΔΔΗΧ του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους από τις κλασσικές δημοπρασίες 3 και 6 μηνών σε έκδοση εντόκου ετήσιας διάρκειας…θα είχε μεγαλύτερη σημασία εάν συνοδευόταν και με αύξηση του επιτρεπτού ορίου άντλησης ρευστότητας από βραχυπρόθεσμες εκδόσεις.

Ως γνωστό σε έντοκα το ελληνικό δημόσιο ανακυκλώνει 14,9 δισεκ. ευρώ.
Σήμερα 14 Μαρτίου του 2018 το ελληνικό δημόσιο θα προχωρήσει σε έκδοση ετήσιου εντόκου με στόχο να αντλήσει 1 δισεκ. ευρώ με επιτόκιο 1,35% με 1,40%.
Με την υπερκάλυψη να ξεπερνάει τις 3-4 φορές η έκδοση του ετήσιου εντόκου θα αποτελέσει δέλεαρ ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες αλλά και ξένους επενδυτές.
Να σημειωθεί ότι στις τελευταίες δημοπρασίες εντόκων οι ξένοι απορροφούσαν έως το 70% της κάθε έκδοσης.
Η υπερκάλυψη μπορεί για λόγους ύψους προσφορών να εντυπωσιάζει αλλά το ενδιαφέρον στην έκδοση του ετήσιου εντόκου θα πρέπει να εστιαστεί στο επιτόκιο.
Το μέτρο σύγκρισης ωστόσο δεν θα πρέπει να είναι το 6μηνο έντοκο αλλά μάλλον το επιτόκιο του ELA του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας των τραπεζών στο 1,55%.
Με βάση ορισμένες ενδείξεις λογικά το ετήσιο έντοκο κατά βάση πρέπει να καταλήξει στις ελληνικές τράπεζες με ένα επιτόκιο οριακά χαμηλότερο του ELA δηλαδή πέριξ του 1,40%.
Μεγάλο ενδιαφέρον θα δείξουν και οι ξένοι αλλά λογικά θα εξυπηρετούσε το μεγαλύτερο μέρος της μικρής έκδοσης 1 δισεκ. ευρώ μαζί με τις συμπληρωματικές προσφορές να καλυφθεί από τις ελληνικές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης