Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι Τουκικές δυνάμεις περισφίγγουν όλο και περισσότερο την Afrin

Οι Τουκικές δυνάμεις περισφίγγουν όλο και περισσότερο την Afrin
Πώς εξελίσσονται οι επιχειρησεις μέχρι τώρα.
Όλα δείχνουν ότι οι τουρκικές δυνάμεις έχουν περισφίξει για τα καλά τον κλοιό γύρω από την Afrin και είναι πολύ πιθανό ότι θα επιτύχουν τους Αντικειμενικούς Σκοπούς τους. Θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τα γεγονότα, αντλώντας πληροφορίες από πολλές διαφορετικές πηγές.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι πληροφορίες για τα τουρκικά άρματα μάχης και τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ειδικά τα γερμανικά Leopard 2Α4.

Η πρόοδος της επιχείρησης "Κλάδος Ελαίας"

Απ’ ό,τι αναφέρουν τα άρθρα Τούρκων σχολιαστών στην ιστοσελίδα AL-MONITOR, οι Τουρκικές δυνάμεις και οι επιβοηθητικές ομάδες των Συρίων μαχητών παρουσιάζουν αργή, αλλά σταθερή, πρόοδο υποστηριζόμενες από αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Πολεμικής Αεροπορίας και από Τουρκικά επιθετικά ελικόπτερα. 
H τελευταία αρθρογραφία (“Wall Street Journal”, ιστοσελίδα AL-MONITOR, κ.λπ.), δείχνει ότι οι τουρκικές δυνάμεις και οι επιβοηθητικές τους Συριακές παραστρατιωτικές ομάδες βρίσκονται σε μικρή σχετικά απόσταση από το κέντρο της πόλης Afrin (κατάληψη τοποθεσίας Jindires). Σύμφωνα με τουρκικούς ισχυρισμούς η Afrin έχει “περικυκλωθεί τελείως” κάτι το οποίο διαψεύδεται από τους Συρίους Κούρδους.

Αποτέλεσμα εικόνας για κλαδος ελαίας
Κατά τις τελευταίες επιχειρήσεις, την 1η Μαρτίου ομάδα 80-100 Συρίων Κούρδων μαχητών διείσδυσε σε περιοχή ελεγχόμενη από τον τουρκικό στρατό, χρησιμοποιώντας προϋπάρχουσες σήραγγες και εκμεταλλευόμενη συνθήκες πυκνής ομίχλης. Οκτώ Τούρκοι υπαξιωματικοί, μάλλον μέλη των ειδικών δυνάμεων της Τουρκικής Στρατοχωροφυλακής, καθώς και δύο Σύριοι βοηθητικοί φονεύθηκαν, και 13 άνδρες του τουρκικού στρατού τραυματίσθηκαν, 5 από αυτούς σοβαρά.
Πολλοί Τούρκοι σχολιαστές τονίζουν ότι ο αγώνας μετατρέπεται σε πόλεμο εντός κατοικημένων περιοχών και αυτό το στάδιο επιχειρήσεων το αναλαμβάνουν οι ειδικές μονάδες της Τουρκικής Στρατοχωροφυλακής με πρότερη σχετική εμπειρία σε Τουρκικές πόλεις της ΝΑ Τουρκίας (π.χ., Diyiarbekir και αντάρτες PKK).  Σύμφωνα με τουρκικές πληροφορίες, η κουρδική οργάνωση YPG σκοπίμως δεν προβαίνει σε εκκενώσεις αμάχων από τις περιοχές μαχών.
 
Αποτέλεσμα εικόνας για κλαδος ελαίας
Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία δεν έχει ακόμα βομβαρδίσει το κέντρο της πόλης Afrin. Αυτό συνεπάγεται ότι δεν υπάρχει ακόμα σχετική Ρωσική άδεια για μια τέτοια τουρκική ενέργεια.  Η οργάνωση των Σύριων Κούρδων YPG, βέβαια, έχει κατά το δυνατόν προβεί σε οχύρωση της πόλης Afrin.
Τα σχόλια των Τούρκων σχολιαστών του AL-MONITOR επιμένουν ότι οι Τουρκικές δυνάμεις προτίθενται να καταλάβουν και όχι απλώς να πολιορκήσουν την πόλη Afrin – υπάρχει εξάλλου και η “υπόσχεση” του “μεγάλου Σουλτάνου” και μάλιστα προ ενδεχόμενης τουρκικής προεκλογικής εκστρατείας. 
Σύμφωνα με μία είδηση από AL-JAZEERA, εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης κατηγορούν και τις Η.Π.Α. ότι “αφήνουν” τα μέλη του YPG ανατολικά του Ευφράτη να διαρρέουν προς τον θύλακα Afrin.
Η τουρκική Πολεμικη Αεροπορία έχει ήδη πλήξει παραστρατιωτικές ομάδες του Συριακού καθεστώτος Assad στον θύλακα Afrin, αλλά ο τουρκικός στρατός δεν έχει έλθει ακόμα σε απευθείας σύγκρουση με τον Συριακό τακτικό στρατό.

Σημαντικές απώλειες αρμάτων μάχης

Επειδή τα τουρκικά άρματα μάχης στην Συρία έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες (π.χ., χρήση Α/Τ Κ/Β Konkurs Ρωσικής κατασκευής από Σύριους Κούρδους), πρόκειται να εφοδιασθούν με 120 συστήματα αυτοπροστασίας AKKOR-PULAT Ουκρανικής προέλευσης της ZASLON και σχετικής μεταποίησης – προσαρμογής από την γνωστή μας τουρκική ASELSAN.  
Το κάθε άρμα μάχης θα μεταφέρει 6 κιβωτίδια του εν λόγω συστήματος με σκοπό την ανίχνευση – εντόπιση εχθρικών βλημάτων (RPG, A/T K/B) και την εκτίναξη θραυσματικής προστασίας σε απόσταση 2,5 μέτρων από το προστατευόμενο άρμα.  
Το συγκεκριμένο σύστημα δεν θεωρείται ικανό να αναχαιτίσει επερχόμενα Α/Τ βλήματα κινητικής ενέργειας (π.χ., βαλλόμενα βλήματα APFSDS από ένα άλλο άρμα μάχης).  Από πλευράς τακτικών ελιγμών και συνεργασίας αρμάτων – πεζικού, παρουσιάζονται "δυσκολίες". Το σύστημα απαιτεί μία απόσταση ασφάλειας 400 μέτρων γύρω από το προστατευόμενο άρμα.
 
Αποτέλεσμα εικόνας για κλαδος ελαίας
Το σχετικό άρθρο του defense-update.com, υπογραμμίζει ότι τα Τουρκικά άρματα μάχης Μ60Τ Sabra, μιας ακριβής Ισραηλινής μετασκευής, έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιζήσουν από εχθρικά πλήγματα Α/Τ βλημάτων, λόγω της ενεργητικής εκρηκτικής τους θωράκισης (explosive reactive armor – ERA).  

Αποτέλεσμα εικόνας για κλαδος ελαίας
Το αντίθετο ισχύει για τα μη αναβαθμισμένα άρματα Leopard 2A4 του τουρκικού στρατού.  Το ίδιο άρθρο, επίσης, αναφέρει ότι λόγω των προβληματικών τουρκικών σχέσεων με τη Γερμανία και το Ισραήλ, δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης σε ανάλογα συστήματα αυτοπροστασίας γερμανικής και ισραηλινής προέλευσης, π.χ. το ισραηλινό Trophy.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης