Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε 60 ημέρες θα ανακοινωθούν τα πολιτικά stress tests των τραπεζών – Το αποτέλεσμα να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία

Σε 60 ημέρες θα ανακοινωθούν τα πολιτικά stress tests των τραπεζών – Το αποτέλεσμα να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία
Σε τραπεζικούς κύκλους έχουν εξεταστεί όλα τα πιθανά σενάρια και προφανώς όλοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι αναπόφευκτες οι αυξήσεις κεφαλαίου το 2019.
Σε περίπου 60 ημέρες από σήμερα θα ανακοινωθούν τα stress tests των ελληνικών τραπεζών….τα πολικά stress tests.
Το συμπέρασμα που θα εξαχθεί είναι ότι οι τράπεζες το 2019 θα χρειαστούν αυξήσεις κεφαλαίου με πιθανολόγηση που φθάνει το 99,99%.
Όμως υπάρχει ορατός κίνδυνος τα stress tests να εμπεριέχουν εκπλήξεις υπό την έννοια ότι 1 ή 2 τράπεζες να χρειαστούν να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους στο β΄ 6μηνο του 2018.
Οι επενδυτές πρέπει να αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία και τις δύο περιπτώσεις ειδικά την δεύτερη που εμπεριέχει πολύ μεγαλύτερο ρίσκο.
Σε τραπεζικούς κύκλους έχουν εξεταστεί όλα τα πιθανά σενάρια και προφανώς όλοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι αναπόφευκτες οι αυξήσεις κεφαλαίου το 2019.
Να σημειωθεί ότι αυτό υποστηρίζει σταθερά το bankingnews από τις αρχές Αυγούστου του 2017.
Όλο αυτό το διάστημα έχουν υποτιμηθεί δύο βασικές παράμετροι
1)Ότι το ΔΝΤ μπορεί επισήμως να ανέφερε ότι δεν θα ξανασχολιάσει τις ελληνικές τράπεζες μετά το χάος που προκλήθηκε με τα AQRs που δεν υλοποιήθηκαν αλλά ανεπισήμως προσομοιάστηκαν σε μια τράπεζα αλλά στην πράξη το Ταμείο πιέζει για εμπροσθοβαρή τραπεζική εξυγίανση.
2)Υποτιμήθηκε και η στάση της Nouy της επικεφαλής του SSM η οποία επειδή αποχωρεί τέλη του 2018 δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι έκανε πλημμελείς ελέγχους στις τράπεζες.
Εμφανίζεται ιδιαίτερα αυστηρή αποκλειστικά επειδή δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι δεν έκανε σωστά τους εποπτικούς ελέγχους.
Στο πλαίσιο αυτό το ελληνικό banking πρέπει να αποτιμηθεί με τενχοκρατικά και πολιτικά κριτήρια.
Όπως αναφέρει ένας πολύ έμπειρος τραπεζίτης αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι κανείς βασικός μέτοχος τράπεζας δεν θέλει να «ξανακούσει» για νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
Ταυτόχρονα ελλείψει ορατότητας και με τεχνοκρατικά και με πολιτικά κριτήρια και εάν εξεταστούν τα stress tests μπορούν να καταλήξουν σε δύο διαφορετικές ερμηνείες.
Δικαιολογείται θεωρητικά να περάσουν τα stress tests όλες οι τράπεζες και δικαιολογείται και κάποιες να μην τα περάσουν.
Το έσχατο διάστημα κυκλοφορεί στους τραπεζικούς κύκλους ένα επικίνδυνο σενάριο που έχει αναλυθεί από το bankingnews.
Ενώ όλοι συγκλίνουν στην άποψη ότι το 2019 είναι μονόδρομος οι αυξήσεις κεφαλαίου δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι στο β΄ 6μηνο του 2018 ίσως υπάρξει τράπεζα που χρειαστεί να βρει κεφάλαια.
Για την τράπεζα αυτή έχουν αναφερθεί ότι το TAR φθάνει τα 1,8 με 2 δισεκ. ότι θα ευνοηθεί από bonus αναβαλλόμενου φόρου 700 εκατ. και πολλά άλλα.
Αυτό που είναι αληθές πάντως είναι ότι οι τράπεζες θεωρούν μονόδρομο ότι θα υπάρξουν αυξήσεις κεφαλαίου το 2019…ενώ εσχάτως δεν θα απέκλειαν ΑΜΚ σε μια εκ των τραπεζών ακόμη και στο β΄ 6μηνο του 2018.

Τα δύο βασικά σενάρια για τις τράπεζες τι σημαίνουν για τις αποτιμήσεις των μετοχών;

Το εύλογο ερώτημα είναι είτε με ΑΜΚ το 2019, είτε με ΑΜΚ κάποιας τράπεζας στο β΄ 6μηνο του 2018 πως θα συμπεριφερθούν οι τραπεζικές μετοχές;
Σε κάθε περίπτωση θα είναι διαφορετική αλλά όχι ακραία διαφοροποιημένη.
Στο καλό σενάριο για τις τράπεζες όπου περνούν τα stress tests αλλά καταθέτουν capital plans με στόχο ΑΜΚ το 2019….οι τραπεζικές μετοχές θα αντιδράσουν για κάποιο διάστημα με αξιόλογα κέρδη…αλλά θα επανέλθει ο προβληματισμός γιατί όλοι θα συνειδητοποιήσουν ότι οι ΑΜΚ είναι εμπρός.
Στο κακό σενάριο που κάποια τράπεζα υποχρεωθεί σε ΑΜΚ εντός του β΄ 6μήνου του 2018 τότε χρηματιστηριακά ο κλάδος θα εγκλωβιστεί σε καθοδικό σπιράλ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης