Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Εκατοντάδες μετανάστες διασώθηκαν στα ανοιχτά της Λιβύης - Οι περισσότεροι επαναπροωθήθηκαν στην Αφρική

Reuters: Εκατοντάδες μετανάστες διασώθηκαν στα ανοιχτά της Λιβύης - Οι περισσότεροι επαναπροωθήθηκαν στην Αφρική
Η Λιβύη είναι το κύριο σημείο αναχώρησης μεταναστών για την Ευρώπη και τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχουν φτάσει 600 χιλιάδες στην Ιταλία
Πλοία διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας και η λιβυκή ακτοφυλακή περισυνέλεξαν εκατοντάδες μετανάστες το Σαββατοκύριακο (10-11/3) στην κεντρική Μεσόγειο, όπως μεταδίδει το Reuters.
Τρεις βάρκες με 125, 112 και 98 μετανάστες επαναπροωθήθηκαν στην Τρίπολη, ωστόσο, άλλοι 100 μετανάστες επιβιβάστηκαν στο πλοίο Aquarius και επρόκειτο να μεταφερθούν στην Ιταλία.
Σύμφωνα με τους διασώστες στο Aquarius η βάρκα των μεταναστών ήταν έτοιμη να βυθιστεί, ενώ οι περισσότεροι που επέβαιναν σε αυτή ήταν Νιγηριανοί και οι υπόλοιποι από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, ενώ υπήρχαν και δύο Παλαιστίνιοι.
Και τα πέντε μπαλόνια που συγκρατούν τη βάρκα είχαν ξεφουσκώσει, με συνέπεια οι περίπου 120 άνθρωποι μέσα στη βάρκα να βρίσκονται σε επισφαλείς συνθήκες.
Έναν από τους Παλαιστίνιους τον πέταξαν, μάλιστα, στο νερό οι άλλοι μετανάστες όταν τους είπε ότι είναι προτιμότερο να διασωθούν από τη λιβυκή ακτοφυλακή, παρά να πνιγούν.
Η Λιβύη είναι το κύριο σημείο αναχώρησης μεταναστών για την Ευρώπη και τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχουν φτάσει 600 χιλιάδες στην Ιταλία.
Χιλιάδες έχουν πεθάνει στη θάλασσα.
Από το καλοκαίρι του 2017 οι αφίξεις μειώθηκαν σημαντικά, μετά από συμφωνία που έκαναν διακινητές με την κυβέρνηση της Τρίπολης για να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους.
Με τη στήριξη της ΕΕ, η λιβυκή ακτοφυλακή κάνει επίσης πολλές επαναπροωθήσεις ή, εμποδίζει τις βάρκες των μεταναστών να φτάσουν σε διεθνή ύδατα, όπου σκάφη ανθρωπιστικής βοήθειας μπορεί να τους περισυλλέξουν και να τους οδηγήσουν στην Ευρώπη.
Άλλα δύο γκρουπ μεταναστών μεταφέρθηκαν στο Aquarius αργά το βράδυ του Σαββάτου 10/3 και συγκεκριμένα 62 άτομα από ένα εμπορικό πλοίο και 106 από άλλο ένα σκάφος ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η λιβυκή ακτοφυλακή απέτρεψε, εξάλλου, τον απόπλου μίας άλλης βάρκας, συλλαμβάνοντας αρκετούς μετανάστες, ενώ άλλοι κατάφεραν να διαφύγουν μαζί με τους διακινητές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης