Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Το ανησυχητικό σενάριο που θα προκαλέσει νέα χιονοστιβάδα στη Wall

Goldman Sachs: Το ανησυχητικό σενάριο που θα προκαλέσει νέα χιονοστιβάδα στη Wall
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, «η μεγαλύτερη καινοτομία αυτού του οικονομικού κύκλου είναι τα ETFs»
Την εκτίμηση ότι το επόμενο sell off στη Wall Street θα προκληθεί από έναν εντελώς διαφορετικό παράγοντα σε σχέση με εκείνον που προκάλεσε την τελευταία μεγάλη υποχώρηση στην αγορά, εκφράζουν αναλυτές της Goldman Sachs.
Ειδικότερα, ο Charles Himmelber εκτιμά ότι «η ρευστότητα είναι η νέα μόχλευση».
Με λίγα λόγια, η «μόχλευση» έχει να κάνει με επενδυτικά προϊόντα που στηρίχθηκαν σε κακές υποθήκες, κάτι που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εμβάθυνση της κρίσης το 2008.
Τότε, οι επενδυτικές τράπεζες ανέλαβαν υπερβολικό χρέος για να στηρίξουν τα χαρτοφυλάκια τους και να αυξήσουν τις πιθανότητες μεγαλύτερων αποδόσεων.
Σήμερα, οι επενδυτές στρέφονται όλο και περισσότερο σε προϊόντα που είναι δύσκολο να ρευστοποιηθούν με στόχο τις υψηλότερες αποδόσεις.
Σύμφωνα με τον Himmelber, τα ETΝs (exchange-traded notes, δηλ. χρεόγραφα που εκδίδουν γνωστοί μεγάλοι οίκοι χωρίς εξασφάλιση και εξαρτόμενα πέραν από τα όποια υποκείμενα προϊόντα που παρακολουθούν και από την πιστοληπτική ικανότητα του εκδότη) που έχουν επωφεληθεί από τη χαμηλή μεταβλητότητα στην αγορά το flash crash τον Φεβρουάριο, είναι ένα καλό παράδειγμα.
Όταν ο VIX είχε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο, οι traders που είχαν αυτά τα ETΝs αναγκάστηκαν να καλύψουν τις short θέσεις τους με ένα ουσιαστικά μιας-κατεύθυνσης trade.
«Ένα άξιο ανησυχίας σενάριο είναι ότι κάθε flash crash μέχρι στιγμής ήταν ενάντια στο μακροοικονομικό σκηνικό του ''τα πράγματα πάνε καλά''» δήλωσε ο Himmelberg.
Η αύξηση των μισθών και οι ανησυχίες σχετικά με τα υψηλότερα επιτόκια, για παράδειγμα, ήταν το αφήγημα που εξηγούσε τη διόρθωση της αγοράς τον Φεβρουάριο.
Αλλά ο ίδιος δεν πιστεύει ότι αυτό είναι καθησυχαστικό, καθώς ετήσιος μέρος όρος των ωριαίων αποδοχών αυξάνεται με σταθερό ρυθμό μετά τον τελευταίο Οκτώβριο.
«Τι θα συμβεί εάν ένα από τα flash crashes συμβεί όταν υπάρχουν ανησυχητικά μακροοικονομικά στοιχεία, όταν ας πούμε είμαστε στη μέση ενός εμπορικού πολέμου» είπε ο Himmelberg.
«Εάν υπάρχουν πραγματικά μακροοικονομικά νέα που είναι ήδη στην αγορά και μετά έχουμε μεγάλες διακυμάνσεις τιμών, η αγορά θα μπορούσε να πει ''λοιπόν, αυτό απλά το αποδεικνύει''.
Τέτοια κίνηση θα ήταν αρκετά μεγάλη ώστε να αρχίσει να τροφοδοτεί την πραγματική οικονομία» πρόσθεσε ο Himmelberg.
Το ηλεκτρονικό trading θα μπορούσε επίσης να στεγνώσει τη ρευστότητα κατά τη διάρκεια ενός κραχ που συμβαίνει ενάντια στο περιβάλλον των κακών οικονομικών νέων.
Σε ορισμένες περιπτώσεις τέτοια προγράμματα σχεδιάζονται ώστε να κλείνουν ως μηχανισμός ασφάλειας έναντι μαζικών απωλειών.
Ta ETFs γενικά δεν παρουσιάζουν αυτά τα προβλήματα.
«Η μεγαλύτερη καινοτομία αυτού του κύκλου ήταν τα ETFs.
Σε γενικές γραμμές δεν αυξάνουν τις πιέσεις για πωλήσεις σε μια καθοδική κίνηση» επεσήμανε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης