Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

H Μ. Φειδά στο BN: Ελπίζω για την Ελλάδα να τελειώνει ο κυκλώνας που μας σάρωσε

H Μ. Φειδά στο BN: Ελπίζω  για την Ελλάδα να τελειώνει ο κυκλώνας που μας σάρωσε
Η διάσωση της ιστορικής εταιρείας Φειδάς - Τι  έδωσαν και τι πήραν οι τράπεζες
"Φώς στην άκρη" του τούνελ βλέπει η ελληνική  βιομηχανία Φειδάς με τα επώνυμα παπούτσια Boxer με την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείο Αθηνών που ενέκρινε το σχέδιο εξυγίανσης των τραπεζών δίνοντας «ανάσες» στην επιχείρηση να αντιμετωπίσει τις οφειλές  προς την εφορία και τις τράπεζες.
Το ιστορικό στέλεχος της εταιρείας κα Μίνα Φειδά – Ντάη έδωσε μια ακόμη προσωπική μάχη να κρατήσει την ιστορική  βιομηχανία ζωντανή.
Ο βασικός συντελεστής στη διάσωση της επιχείρησης μέσα από το άρθρο 106β ήταν οι τράπεζες οι οποίες πήραν  περισσότερα από αυτά που έδωσαν.
Η κα  Μίνα Φειδά Νταή είπε στο Bankingnews (BN), ότι οι τράπεζες έδειξαν κατανόηση αναφερόμενη  προσωπικά σε διοικήσεις οι οποίες έδειξαν καλές διαθέσεις, αλλά πληρώθηκαν με το παραπάνω από μία επιχείρηση που δεν συζητούσε «κούρεμα» οφειλών.
Η κα  Φειδά διατύπωσε το παράπονο της λέγοντας ότι τράπεζες ασκούν πιέσεις σε αυτούς που θέλουν να πληρώσουν τα χρέη τους ενώ για στους μπαταχτσήδες δίνουν καλύτερες ευκαιρίες.
Η ίδια διατύπωσε την αισιοδοξία  και την προσδοκία να τελειώσει αυτός ο κυκλώνας που σάρωσε την Ελλάδα και να επανέλθει η επιχειρηματικότητα σταδιακά στην ομαλότητα.

Τι πήραν οι τράπεζες

Σύμφωνα με πληροφορίες για να χρηματοδοτήσουν την εταιρεία με το ποσό του 1,7 εκατ. ευρώ, οι τράπεζες που συμμετείχαν στη διάσωση έβαλαν υποθήκη κτίριο της εταιρείας στην Οδό Καραμανλή 101 το οποίο αποτιμήθηκε στα 3.850.000 ευρώ ενώ πριν από οκτώ χρόνια το ίδιο ακίνητο είχε αποτιμηθεί στα 22 εκατ. ευρώ.
Η νέα αξία του ακινήτου είναι κατώτερη κατά 82%.
Η ένταξη του ακινήτου στο σχέδιο διάσωσης της εταιρείας Φειδάς έγινε διότι η εταιρεία είχε προσφέρει άλλο ακίνητο το οποίο όμως είχε ως πρώτη υποθήκη την Εφορία και οι τράπεζες δεν  δέχονταν να είναι δεύτερη με την προοπτική της χρηματοδότησης
Η εφορία προχώρησε το διάστημα που είχε κατατεθεί η αίτηση για την ένταξη της εταιρείας στο άρθρο 106Β.
Η εταιρεία μετά την νέα αποτίμηση του ακινήτου στα 3,850.000 εμφανίζεται με οφειλές προς τις τράπεζες που φθάνουν τα 5.800.000.
Η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών για την εταιρεία  Φειδάς προβλέπει την παράταση διάρκειας δανείων για 12 έτη, την περίοδο χάριτος του κεφαλαίου για 2 έτη, το επιτόκιο για τα πρώτα δύο έτη διαμορφώνεται στο 2,1%, στη συνέχεια θα ανέλθει στο 3,1%.
Τα κεφάλαια που θα λάβει η εταιρεία ανέρχονται μόλις στο 1,7 εκατ. ευρώ.
Οι τραπεζικές οφειλές ανέρχονται σε 22 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 4,7 εκατ. ευρώ αφορούν την εφορία.
Η κα Μίνα Φειδά δηλώνει αισιόδοξη για την επιχείρηση επισημαίνοντας ότι η εταιρεία θα εισέλθει στην αγορά της Ρωσίας και πρόκειται για το αποτέλεσμα της συμμετοχής της σε έκθεση στη Μόσχα.
Η ίδια διατύπωσε την επιθυμία να φθάσει η επιχείρηση να δίνει και πάλι 15 μισθούς στους υπαλλήλους όπως το έκανε τις καλές εποχές.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης